Всередині деяких плодів містяться кісточки, які люди звикло випльовують при споживанні.
Про це
пише Українська правда.
Цікавим є те, що кісточки вишень, черешень та інших фруктів не лише складні у споживанні, а й можуть бути токсичними через небезпечні речовини в складі.
Чому фруктові кісточки можуть бути токсичними?Кісточки вишень та інших кісточкових фруктів (таких як абрикоси, яблука та персики) містять хімічну речовину амигдалін.
У тонкому кишківнику фермент бета-глюкоронідаза перетворює амигдалін на токсичну сполуку – ціанистий водень.
Ціанистий водень перешкоджає транспортуванню кисню та може пошкоджувати такі важливі органи, як мозок, серце та легені.
Ціанід може також швидко призвести до втрати свідомості, судом та раптового припинення кровопостачання життєво важливих органів.
Однак ступінь потенційної шкоди залежить від кількості ціанистого водню, який утворився в організмі та того, скільки кісточок було з’їдено.
Коли можливе отруєння кісточкамиОтруєння ціанідами може статися, якщо кісточку подрібнити або розжувати перед ковтанням, адже при цьому вивільняється амигдалін, який згодом перетворюється на ціанистий водень.
Токсичність ціаніду для людського організму може виникнути при дозі 0,5-3,5 мг на кг ваги тіла. Тобто токсичною дозою для людини вагою 68 кг буде 30-240 мг ціаніду.
З 1 мг амигдаліну може вироблятися від 0,01 до 1,1 мг ціаніду.
Кількість амигдаліну в кісточках фруктів широко варіюється як між різними видами фруктів, так і в межах одного виду (наприклад, вишня, вирощена в одному регіоні, проти вишні, вирощеної в іншому регіоні).
За оцінками, кісточка вишні містить 3,9 мг амигдаліну на грам плоду. Водночас кісточка вишні Морелло містить 65 мг амигдаліну на грам.
Тож вживання в їжу 7-9 кісточок вишень або 3-4 кісточок вишні Морелло може призвести до отруєння ціанідами.
Що робити, якщо випадково проковтнули вишневу кісточкуНе варто хвилюватися, якщо ви або дитина випадково проковтнули одну або дві вишневі кісточки.
Зазвичай проковтування однієї кісточки не спричиняє токсичності. Малоймовірно, що хтось розжовував або подрібнював кісточку перед споживанням або ненавмисно проковтнув велику кількість кісточок.
Проковтування цілої вишневої кісточки може становити небезпеку задухи або призвести до непрохідності кишківника. У випадку підозри на дану симптоматику обов’язково зверніться до лікаря!
Організм не перетравлює цілу кісточку, тому найчастіше вона просто проходить через шлунково-кишковий тракт і виводяться з калом.
Пережовування однієї чи ковтання більшої кількості кісточок може бути небезпечним для організму внаслідок виділення амигдаліну та його перетворення на токсичний ціанистий водень.
Які симптоми отруєння ціанідами в складі фруктових кісточокНаявна невелика кількість даних про випадки інтоксикації при вживанні кісточок вишень, абрикосів та персиків.
Отруєння ціанідами може викликати такі симптоми:
головний біль;
нудоту;
подразнення очей та шкіри;
сплутаність свідомості;
посиніння шкіри, губ чи ясен внаслідок нестачі кисню в крові;
ураження печінки;
проблеми з ходою через пошкодження нервів;
судоми;
утруднене чи прискорене дихання;
серцеві аритмії;
зупинку серця.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
22-06-2024, 20:40
0
1 617