RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

"Щороку восени у мене з’являється запалення нирок. Які можливі причини його виникнення і чи можна пієлонефрит вилікувати у домашніх умовах?" Світлана Сергіївна, м. Вижниця.

– Частіше пієлонефрит виникає у жінок у зв’язку з певними особливостями сечостатевої системи, – говорить Валерій ЗАЙЦЕВ, професор, уролог медичного центру "Мавекс-медицина". – Часто саме зміни у статевих органах жінок сприяють появі пієлонефриту: запалення, кісти, новоутворення. Окремо як вид виділяють пієлонефрит у вагітних жінок, коли через гормональні зміни, збільшення матки порушується відтік сечі, відповідно у нирках легше розвивається інфекція.

У чоловіків пієлонефрит розвивається рідше, але, як правило, перебігає гірше. Найчастіше чоловіки потерпають від запалення нирок, коли є камені в сечових шляхах або пухлини (найчастіше простати). У чоловіків частіше виникають гнійні форми пієлонефриту, коли вже доводиться здійснювати оперативні втручання.

Що сприяє виникненню пієлонефриту?

 Переохолодження.

 Гінекологічні проблеми. Дуже часто явище запалення як сечового міхура, так і нирок, особливо у молодих сексуально активних жінок, пов’язане з гінекологічними проблемами.

- Останнім часом набагато більше фіксують запалення нирок, спричинені не кишковими паличками, а так званими атиповими мікроорганізмами (трихомонада, хламідія тощо), які знаходяться не в нирках, а в статевих органах, – пояснює Валерій Іванович. – Оскільки статеві органи знаходяться біля сечового міхура, бактерії можуть розповсюджуватися на сечовий міхур, а потім і на нирки. Тому вчасне лікування гінекологічної патології, безумовно, буде профілактикою пієлонефриту.

 Проблеми із сечовим міхуром (особливо у дітей).

– У нормі у сечовому міхурі, коли він наповнюється сечею, тиск незначний. Коли міхур наповнюється, він не розтягується, як повітряна кулька, а активно збільшується, і тиск у ньому не підвищується, – говорить лікар. – Якщо з якихось причин у сечовому міхурі виникає спазм стінки, підіймається тиск, відповідно сеча може "закидатися" назад, на нирки. Дітей від пієлонефриту можна лікувати роками, але якщо не усунути проблему із сечовим міхуром (спазми), лікування буде неефективним. У дорослих теж можуть виникнути такі проблеми: з’являється часте сечовипускання, дуже сильні позиви до сечовипускання, нетримання сечі.
Часто пієлонефрит у жінок виникає як наслідок нелікованого циститу.

– Не варто нехтувати будь-якими проблемами із сечовим міхуром або займатися самолікуванням, – застерігає уролог. – Раджу звернутися до сімейного лікаря чи до уролога.

 Порушення статевого життя. Статеві стосунки під час мен­струації, порушення гігієни статевого життя, часті зміни партнерів можуть провокувати цистит або пієлонефрит. 
Леся Токарюк

Статистика

Приблизно 20 відсотків пацієнтів урологів в області – це хворі на пієлонефрит. Гнійний пієлонефрит – причина видалення нирок у 13-15% хворих. 

Чи можна вилікувати пієлонефрит народними засобами?

– Я не проти жодних природних засобів лікування. Але доведені методи діагностики та лікування, безумовно, більш ефективні, ніж народні, – говорить Валерій Зайцев. – Для діагностики запалення найпростіше здати аналіз сечі, на що необхідно витратити максимум півгодини, але це дасть важливу інформацію лікарю. Один із головних методів профілактики проблем із сечовою системою – достатнє вживання рідини (від 2,5 літра щодня), а при запаленні і більше, добрий ефект дають сечогінні трави. До того ж, при пієлонефриті необхідно дотримуватися певної дієти: уникати гострого, солоного, перченого, алкоголю.

Чи варто користуватися грілками?

– Тепло сприяє розслабленню м’язів. Особливо коли є спазм сечового міхура, жінки дуже часто використовують грілку, пластикові пляшки з теплою водою. Однак є сучасні медичні препарати, які набагато ефективніші, ніж грілки. Паралельно з основним лікуванням грілку, звичайно, можна використовувати, але вона не повинна замінювати основне лікування.

Чи обов’язково при пієлонефриті прий­мати антибіотики?

– Так, і чим раніше почати їх приймати, тим краще. Найчастіше при циститі 3-5 днів прийому антибіотиків достатньо, а якщо запустити захворювання, довести його до пієлонефриту, то терапія розтягнеться на тижні, а може й навіть на місяці.

Чи можна вступати в статеві стосунки при проблемах сечової системи?

– При гострому циститі вступати в статеві стосунки однозначно не можна. Самі по собі статеві стосунки провокують інфекційне запалення сечового міхура. На хронічний пієлонефрит статеві стосунки не впливають. А при гострому пієлонефриті з високою температурою вже не до статевих стосунків.

Чи впливає пієлонефрит на вагітність?

– Якщо це неускладнений хронічний пієлонефрит, без каменів та кіст, протипоказів до вагітності немає. Варто ретельно стежити за нирками, регулярно здавати аналіз сечі. Якщо плануєте вагітність, раджу тим, у кого є проблеми, профілактично пролікуватися. Нині існує дуже багато рослинних препаратів, які можна приймати навіть вагітним. 
16-09-2010, 15:50
Коментарів 4 Переглядів 131 394

Hаписав: Марина, Коментарів: 0, Новин: 0, 6 листопада 2023 14:48
В новині:
Був жахливий біль у попереку та обох боків. УЗД показало запалення нирок. Це загострення вилікували за допомогою збирання трав. Наступне УЗД через рік виявило хронічний пієлонефрит і для профілактичного лікування лікар порадив мені приймати Солідагорен протягом місяця щорічно, а також берегти організм від протягів та переохолоджень. Дотримуюся тих рекомендацій уролога вже другий рік і серйозних наслідків не спостерігалося, тому й надалі робитимуть таку профілактику.

Hаписав: Ксенiя, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 січня 2024 11:38
В новині:
Перехворіла на важку форму ангіни, яка дала ускладнення на нирки. Був жахливий біль у попереку та обох боків. УЗД показало запалення, яке вилікувала за допомогою Солідагорена. Лікар порадив мені приймати цей фітопрепарат протягом місяця щорічно для профілактики, а також берегти організм від протягів та переохолоджень.

Hаписав: Iнна, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 лютого 2024 11:05
В новині:
Ось буквально недавно мені мій лікар виписав Солідагорен, оскільки аналізи показали запальний процес у нирках, а також наявність у них піску. Гарний препарат. Приймаю його вже місяць, болі в області попереку вщухли. А то було ні розігнутися ні зігнутися, спочатку думала, що радикуліт, а виявилося, нирки.

Hаписав: Анастасiя, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 квітня 2024 18:29
В новині:
У мене цистит перейшов у пієлонефрит. З дикими болями та температурою відвезли на швидкій, ще лежала 10 днів у лікарні. Лікували уколами, ставили крапельницю. Зараз якщо нирки хватає, одразу Солідагорен пропиваю і почуваюся чудово.


Сума збитків завдана місцевому бюджету становить майже 700 тисяч гривень
Серед лідерів платників ПДФО – обласні заклади охорони здоров’я
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.