Часто офісні працівники, у фірмах яких не передбачено спеціальні їдальні, обідають як завгодно. А досить часто й зовсім пропускають обід через постійну зайнятість. І перекушують потім "на ходу". Доки не стануть пацієнтами гастроентеролога…
"Важливо їсти домашні супи та борщі"– Обід повинен бути повноцінний. Людина має споживати в обідню пору і перші страви, і другі, і треті, – говорить Олександр ФЕДІВ, завідувач кафедри внутрішньої медицини та ендокринології БДМУ. – Дуже важливо, щоби прийоми їжі щодня були в один і той самий час, адже травна система звикає до певного режиму. У раціоні повинно бути правильне співвідношення жирів (25%), вуглеводів (60%) та білків (15%).
За словами Наталії ІФТЕМІЧУК, дільничного терапевта міської поліклініки №2, найголовніше – не переїдати й підводитися з-за столу з легким відчуттям голоду.
– Дуже важливо споживати борщі, супи домашнього приготування і не вживати "Мівіну", фаст-фуди, які спричинюють проблеми зі здоров’ям та появу зайвих кілограмів, – радить Наталія Василівна. – Офісному працівникові, який веде малорухливий спосіб життя, достатньо з’їсти гарячу першу страву, салат і шматочок м’яса на обід.
Дієтологи не схвалюють відмову від обіду на користь кави та йогуртів, адже до вечора при такому раціоні можна з’їсти і сніданок, і обід, і вечерю одночасно.
Щодо самого меню, то добре також споживати рибу та морепродукти. Риба – один із найважливіших продуктів "для мозку", адже в ній дуже багато фосфору.
Зелений чай покращує гостроту розумуМіж прийомами їжі повинна бути невелика перерва. Щодо сумісності продуктів, то, наприклад, м’ясо рекомендують їсти окремо від тих продуктів, які містять крохмаль, дріжджі або прості вуглеводи. В ідеалі подібні продукти варто споживати лише через шість годин після м’яса. Зате кількість овочів і зелені можна не обмежувати. Саме вони допомагають організму засвоювати м’ясний білок.
Варто чергувати вживання м’яса та кисломолочних продуктів, які відновлюють "рівновагу" в кишечнику та сприяють засвоюванню м’яса. Крім того, для кращого ефекту здорового харчування протягом робочого дня обов’язково потрібно пити чай. Однак корисні лише зелені та трав’яні чаї. Вони тонізують, сприяють кращому кровопостачанню мозку, а це, у свою чергу, покращує пам’ять та гостроту розуму.
Леся ТОКАРЮК
Чим можна перекушувати?
Фрукти. Декілька яблук, банани або апельсини освіжають організм і додають йому вітамінів.
Сухофрукти містять достатньо калорій, щоби знизити апетит.
Горіхи – багате джерело білку, вітамінів В, Е і мінералів – кальцію, заліза, магнію й калію. Горіхи дуже калорійні і добре втамовують голод. Вони не впливають на рівень холестерину.
Кисломолочні продукти – корисно і смачно.
14-05-2010, 12:51
0
6 213