Розпочніть Великодню трапезу з варених яєць

Здоров'я
4 215
0
Закінчується Великий піст. Ті, хто його дотримувалися, почнуть споживати м’ясо та інші "важкі" страви.

Однак на тваринну їжу треба переходити вкрай обережно. Адже білки, які містяться у ній, можуть після багатьох днів утримання викликати справжню "бурю" у животі. Після тривалої відмови від скоромного організму важко перетравлювати його.

– У жодному разі не можна переїдати після суворого посту. Яка би не була велика спокуса з’їсти все і одразу, найголовніше – утриматися, особливо якщо є проблеми зі здоров’ям, – застерігає Наталія ІФТЕМІЧУК, дільничний терапевт міської поліклініки №2. – Із посту потрібно виходити дуже плавно. Не можна сьогодні постити, а вже завтра наїстися "важких" страв. Не раджу на Великдень зловживати м’ясними продуктами. Першого дня після посту взагалі не варто споживати копченості, жирні та гострі страви. Якщо не вбереглися, допоможе препарат, який містить травні ферменти (наприклад, "Фестал", "Мезим", "Панкреатин"). Стануть у нагоді й фізичні вправи.

Дотримуйтеся простих правил

 Розпочніть святкову трапезу з варених яєць. Вони містять найлегший для перетравлювання білок. Найкраще ними поснідати і першого дня інших білкових продуктів не вживати. Наступного дня можна поступово розширювати раціон. Добре засвоюються молочні білки, а потім – курятина. Найважчі білки – у гусятині, баранині, яловичині. Їх можна споживати вже наприкінці першого тижня після посту.

 Щоби підготувати шлунок, за п’ять хвилин перед прийомом їжі можна випити трохи спиртного (не більше, ніж 100 грамів сухого вина чи 50 грамів горілки). Для того, щоби білки краще перетравилися й засвоїлися, додайте до їжі спеції (імбир, перець).

 Зауважте, що в перші дні після посту не можна вживати чіпси, сухарики, соломку, солоні й солодкі горішки, міцну розчинну каву, чорний чай, кока-колу, жирну рибу, оселедець, копченину, жирні м’ясні та молочні продукти. До того ж, кондитерські вироби з вершковим чи масляним кремом у цей період не принесуть вам жодного задоволення, навпаки, можуть затьмарити свято здуттям, діареєю, важкістю у шлунку.

 У перші три дні після посту найкраще їсти невеликими порціями кожні дві-три години. 
Леся Токарюк
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців проводив розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм