Закінчується Великий піст. Ті, хто його дотримувалися, почнуть споживати м’ясо та інші "важкі" страви.
Однак на тваринну їжу треба переходити вкрай обережно. Адже білки, які містяться у ній, можуть після багатьох днів утримання викликати справжню "бурю" у животі. Після тривалої відмови від скоромного організму важко перетравлювати його.
– У жодному разі не можна переїдати після суворого посту. Яка би не була велика спокуса з’їсти все і одразу, найголовніше – утриматися, особливо якщо є проблеми зі здоров’ям, – застерігає Наталія ІФТЕМІЧУК, дільничний терапевт міської поліклініки №2. – Із посту потрібно виходити дуже плавно. Не можна сьогодні постити, а вже завтра наїстися "важких" страв. Не раджу на Великдень зловживати м’ясними продуктами. Першого дня після посту взагалі не варто споживати копченості, жирні та гострі страви. Якщо не вбереглися, допоможе препарат, який містить травні ферменти (наприклад, "Фестал", "Мезим", "Панкреатин"). Стануть у нагоді й фізичні вправи.
Дотримуйтеся простих правил
Розпочніть святкову трапезу з варених яєць. Вони містять найлегший для перетравлювання білок. Найкраще ними поснідати і першого дня інших білкових продуктів не вживати. Наступного дня можна поступово розширювати раціон. Добре засвоюються молочні білки, а потім – курятина. Найважчі білки – у гусятині, баранині, яловичині. Їх можна споживати вже наприкінці першого тижня після посту.
Щоби підготувати шлунок, за п’ять хвилин перед прийомом їжі можна випити трохи спиртного (не більше, ніж 100 грамів сухого вина чи 50 грамів горілки). Для того, щоби білки краще перетравилися й засвоїлися, додайте до їжі спеції (імбир, перець).
Зауважте, що в перші дні після посту не можна вживати чіпси, сухарики, соломку, солоні й солодкі горішки, міцну розчинну каву, чорний чай, кока-колу, жирну рибу, оселедець, копченину, жирні м’ясні та молочні продукти. До того ж, кондитерські вироби з вершковим чи масляним кремом у цей період не принесуть вам жодного задоволення, навпаки, можуть затьмарити свято здуттям, діареєю, важкістю у шлунку.
У перші три дні після посту найкраще їсти невеликими порціями кожні дві-три години.
Леся Токарюк
1-04-2010, 11:59
0
4 171