"Лікар порекомендував приймати вітамін Е. Поясніть, будь ласка, яку функцію він виконує в організмі і в яких продуктах міститься?" Галина К., м. Чернівці.
Допомогти виносити дитину – це чи на найкорисніша функція вітаміну Е. Він поєднує декілька подібних за хімічним складом і впливом на організм речовин. Їх ще називають токоферолами, від грецького слова tokos – потомство й латинського ferre – приносити. Вітамін Е сприяє нормальному перебігу вагітності й розвитку плоду; не випадково при виникненні загрози викидня лікар призначає препарати вітаміну Е. Цей вітамін бере активну участь у процесі утворення сперми.
Крім того, токофероли – потужні біологічні антиокислювачі. Запобігаючи окислюванню ненасичених жирних кислот – найважливішого компонента клітинних мембран – вітамін Е підтримує структурну цілісність клітин, а отже, і органів.
Вітамін Е впливає і на м’язову діяльність, при нестачі в організмі токоферолів відбуваються дистрофічні зміни м’язової тканини.
Оскільки вітамін Е міститься в різноманітних продуктах харчування, в організмі рідко виникає його дефіцит. До того ж, організм здатний створювати запаси цього вітаміну. Основне його депо – жирова тканина. Коли з їжею надходить мало вітаміну Е, організм черпає його зі своїх запасів. Щоправда, вони обмежені, їх потрібно постійно поповнювати.
ВАЖЛИВО
Людям, які займаються інтенсивною фізичною працею, а також тим, хто активно займається фізкультурою й спортом, рекомендують збільшити добову норму вітаміну Е в півтора разу.
У нерафінованих рослинних оліях вміст токоферолів вищий, ніж у рафінованих.
29-10-2009, 10:57
0
7 792