"Прочитала в одному з джерел, що соки цитрусових надзвичайно корисні. Напишіть, будь ласка, при яких хворобах їх краще вживати і чи є якісь протипоказання щодо споживання цитрусових соків". Аліна С., чернівчанка.
Апельсиновий, мандариновий, лимонний, грейпфрутовий соки – багате джерело вітаміну С. У них він зберігається довше, ніж в інших соках, причому не руйнується навіть після тривалого зберігання. Завдяки цьому соки цитрусових рекомендують пити, щоб попередити розвиток гіповітамінозів. Органічні кислоти (лимонна та інші), що містяться у цих соках, активізують діяльність травних залоз, сприяючи повноцінному засвоєнню їжі.
Соки цитрусових цінні ще й тим, що вони малокалорійні. Прості вуглеводи, які входять до їхнього складу, представлені в основному фруктозою та глюкозою та меншою мірою сахарозою, споживання якої варто обмежувати літнім людям, а також хворим на атеросклероз, ішемічну хворобу серця, ожиріння. Тому якщо у вас одне з цих захворювань або діабет, не додавайте до соку цукор. Соки цитрусових покращують апетит, тож це потрібно враховувати повним людям.
Апельсиновий, мандариновий та інші соки цитрусових приємні на смак, добре втамовують спрагу, мають легкий тонізуючий ефект. Вони багаті на каротин і, за регулярного вживання, сприяють покращенню обміну речовин.
Але це не означає, що ці соки потрібно пити більше, ніж склянку на день. Крім того, саме соки цитрусових частіше, ніж будь-які інші, викликають алергію. У такому разі від них варто зовсім відмовитися.
Протипоказані ці соки й у період загострення виразкової хвороби, гастриту (з підвищеною секреторною активністю), хронічного ентероколіту й панкреатиту. Хворі, які страждають цими захворюваннями, можуть включати у свій раціон соки цитрусових лише в період ремісії і краще в розведеному вигляді.
8-10-2009, 09:58
0
2 953