Якщо хочете жити до ста років без склерозу, подагри, жирового переродження печінки й виглядати значно молодшими, вживайте баклажани в будь-якому вигляді: смажені, варені, тушковані, фаршировані, солоні, консервовані.
Баклажани зменшують кількість холестерину в крові, а це важливо для профілактики й лікування атеросклерозу. Особливо добре вживати цей овоч тоді, коли у вашому раціоні багато жирної їжі.
Корисні баклажани й для тих, хто страждає на хвороби печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, при закрепах. Значну роль відіграють калій і марганець, які містяться в баклажанах. Вони звільнюють організм від надлишку води, виводять солі, покращують кровообіг у серцевому м’язі.
У баклажанах міститься стільки ж калію, як у моркві, огірках, перці. Ось чому цей овоч необхідний у раціоні людей старшого віку, а також тих, хто страждають на серцево-судинні захворювання, набряки, пов’язані з погіршенням роботи серця.
Різноманітний асортимент натуральних елементів у баклажанах доповнюють натрій, кальцій, фосфор. Є в цьому овочі й вітаміни групи В, каротин, пектини, що очищують організм від небажаних отруйних речовин, надлишку жирів, вуглеводів, білків.
Баклажани належать до низькокалорійних овочів, тому їх можна їсти досхочу, і ви не тільки не повнішатимете, а, навпаки, схуднете. Адже завдяки баклажанам в організмі підтримується кислотно-лужна рівновага, активізується обмін мінеральних речовин.
Леся ТОКАРЮК
13-08-2009, 11:06
0
3 888