У літній період, багатий на урожай різноманітних ягід, особливу увагу приділіть малині. Споживаючи її, вдасться поєднати приємний смак і лікувальні властивості.
Малина насамперед відома жарознижувальною дією. Її призначають при гострих респіраторних захворюваннях. Вчені встановили, що ягода малини містить саліцилову кислоту, тому вона діє як таблетка аспірину. Але на відміну від аспірину не провокує виразку шлунка. Крім жарознижувальної дії малина має крововідновлювальну і антитоксичну дію.
У малині багато вітаміну А, який запобігає серцево-судинним захворюванням та старінню. Вітамін РР допоможе позбутися втоми, безсоння, покращить апетит, зробить шкіру чистою та еластичною. Вітамін В2, який теж міститься у малині, використовують для лікування прищів, лупи, він робить волосся густим та блискучим.
Малина містить велику кількість міді, яка входить до складу антидепресантів. Тому ця ягода корисна для людей, які потерпають від нервового перевантаження. Малина і її листя має сечогінну дію, покращує роботу нирок.
Малину дуже корисно їсти жінкам, адже вона позитивно впливає на тонус і колір шкіри. А ще фолієва кислота, яка входить до її складу, позитивно впливає на підготовку жіночого організму до вагітності та виношування немовляти.
Ця ягода – чудовий продукт для тих, хто бореться із зайвими кілограмами. Адже калорійність малини становить усього 41 калорію на 100 грамів продукту. Ягоди містять 5-11 відсотків цукру, серед яких переважають добре засвоювані фруктоза і глюкоза. Глюкоза – один із головних компонентів для живлення і мозку, і серця. Фруктоза не потребує подальшого перетворення в організмі, тому малина корисна для хворих на діабет.
Малину радять вживати при недокрів’ї і захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при атеросклерозі, хворих нирках, гіпертонії. Фітонциди малини знищують золотистий стафілокок.
Малина вирізняється серед інших ягід вмістом значної кількості клітковини, яка відіграє суттєву роль у травленні, активізує рухові функції кишечнику, посилює виділення травних соків і жовчі. Саме тому малину рекомендують людям, які мають проблеми з травленням та потерпають від закрепів. Водночас при запаленнях кишечнику, проносах свіжу і суху малину не бажано вживати, а використовувати лише сік і сироп, які містять пектини.
На відміну від інших ягід, малина не втрачає свої цілющі властивості після термічної обробки, тому варення з малини – найкращий засіб при застудних захворюваннях.
Корисні рецепти
Якщо у вас суха шкіра, витисніть сік зі свіжих ягід малини, змочіть у ньому марлю і накрийте нею обличчя. Полежіть 20 хвилин, зніміть марлю і вмийтеся теплою водою.
Якщо не подобаються розширені пори, чорні цятки і жирний блиск на обличчі, змішайте столову ложку ягід малини зі столовою ложкою подрібнених вівсяних пластівців і нанесіть кашку на обличчя. Змивають маску через 15-20 хвилин спочатку теплою, а потім холодною водою. Перед нанесенням маски добре потримати обличчя над парою чи зігріти теплим компресом.
Для того, щоби зволожити шкіру і надати їй еластичності, столову ложку розчавлених ягід малини змішати зі столовою ложкою меду. Маску наносять на обличчя і змивають через 15-20 хвилин.
Для чутливої шкіри підійде маска з двох чайних ложок розчавлених ягід малини, збитого яєчного жовтка і чайної ложки сметани чи сиру.
Якщо вискочив прищ, із ним можна впоратися за допомогою листя малини. Потовчіть свіже листя і покладіть отриману зелену кашку на 15 хвилин на подразнене місце. Допомагає при вуграх і шкіряних висипах.
Лікувальні властивості малини
широко використовують:
при грипі, кору, застуді: 3 ст. л. ягід малини залити склянкою окропу. Настояти, закутавши, впродовж години. Пити як чай кілька разів на день;
при ангіні і запаленні гортані: 4 ч. л. ягід малини залити 2 склянками окропу. Настояти, закутавши, впродовж 2-3 годин. Вживати по 1/2 склянки чотири рази на день у теплому вигляді. Настоєм можна полоскати горло;
при лікуванні бронхіту, ларингіту і як відхаркувальний засіб використовують відвар із листя і настій малини. Листя і стебла малини залити окропом і дати настоятися. Приймати на ніч перед сном;
при геморої рекомендують настій, у який додано квіти малини. Але необхідно врахувати, що дика малина ефективніша, ніж садова.
Лариса КАЛИНОВСЬКА
2-07-2009, 10:03
0
10 920