RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » При гастриті не переїдайте бананів, при алергії – цитрусових

Взимку, коли організму не вистачає вітамінів, багато хто намагається їх поповнити за допомогою фруктів. Але залежно від того, які хронічні хвороби непокоять людину, можна визначити корисний чи небезпечний фрукт для організму.
Цитрусові
Кому корисні. Тим, хто боїться застудитися, ці плоди особливо корисні. Вони посилять захисні сили організму, а фітонциди знищать шкідливі мікроби. У них багато вітаміну С, вміст яких майже не знижується при збереженні. Окрім того, ці фрукти допоможуть гарно виглядати. Коллаген – "зміцнювальний матеріал" для судин, шкіри, волосся, утворюється за участю аскорбінової кислоти. При хронічній втомі ці сонячні фрукти можуть замінити каву, адже вони теж тонізують. Цитрусові частково нейтралізують дію алкоголю, а під час похмілля більш ефективні, ніж розсіл.
При гіпертонії кальцій, який міститься у цитрусових фруктах, допоможе зменшити набряки. А деякі цитрусові навіть зменшують артеріальний тиск. Наприклад, вживаючи помело тиждень поспіль, можна знизити тиск на 5-10 мм рт. ст. Один апельсин на день на 20% знижує ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань, забезпечує добову норму аскорбінової кислоти, покращує обмінні процеси.
Грейпфрут не дає підвищуватися холестерину в крові – у ньому міститься нарінгин, який пришвидшує спалення жирів. Цей цитрус корисний під час порушення обміну речовин. А ось мандарин – швидше десерт, ніж "ліки". Вітамінів і мінеральних речовин у ньому вдвічі менше, ніж в апельсині.
Кому шкідливі. Вітамін С – провокатор для слабкої імунної системи, здатний викликати алергію. Тому цитрусові небажані під час вагітності, не можна давати їх дітям до трьох років. Великі дози цитрусових можуть викликати непереносимість цих плодів навіть у здорової людини. Проблема може розвинутися вже після випитого літра апельсинового соку. При виразковій хворобі, гастриті з підвищеною кислотністю не варто їсти цитрусові – кислоти та ефірні олії, які у них містяться подразнюють слизові оболонки. Також вони шкодять зубній емалі, тому рот після таких фруктів бажано споліскувати.
Банани
У цьому фрукті є білок, який перетворюється у серотонін – гормон задоволення, тому банани й вважаються "щасливими" фруктами.
Кому корисні. Якщо не вистачає кальцію – три плоди банана забезпечать щоденну норму. Також містяться у цьому фрукті калій та залізо. Банани необхідно вживати при постійних стресах і активній розумовій роботі – магній і вітаміни В6, В12 підтримують нервову систему.
Кому шкідливі. Не варто вживати банани хворим на діабет, при захворюваннях підшлункової залози. Середній за величиною банан містить майже 40 грамів вуглеводів, переважно – сахарозу і глюкозу. Вони занадто швидко засвоюються, провокуючи викид інсуліну. А 150 калорій такого фрукта можуть завадити стати стрункішим.
Нашкодить фрукт слизовій шлунка. Тому його не можна вживати тим, у кого гастрит із підвищеною кислотністю. Банан повільно перетравлюється, провокуючи закрепи. Не підійде він людям зі схильністю до варикозу, тому що згущує кров, лімфу та пришвидшує розвиток хвороби.
Ківі
Кому корисні. Ківі подібні за набором корисних речовин до цитрусових. У них також міститься вітаміни А, В, магній, калій, фолієва кислота. А коли з’їсти один плід, порції вітаміну С вистачить на два дні. Особливо корисний фрукт для тих, хто потерпає від атеросклерозу: ківі нормалізує холестерин, знижує ризик утворення тромбів. Тому їх можна сміливо споживати після надто ситного обіду замість ферментних засобів.
Кому шкідливі. До вітаміну С "додається" підвищений ризик алергії та подразнення слизової шлунково-кишкового тракту. У ківі є додаткові "шкідливі речовини" – пушок на шкірці. Тому їсти його не рекомендують при хронічному запаленні жовчного міхура чи кишківника.
Груші та яблука
Рідні грушки та яблука значно більше підходять нашому шлунку. Окрім того, австралійські вчені визнали яблуко найкориснішим фруктом у світі.
Кому корисні. Яблука та груші корисні тим, хто худне. Вони мають низьку калорійність і високий вміст поживних речовин. Пектинів і заліза більше у яблуках, фолієвої кислоти – у грушах. Обидва фрукти корисні при захворюваннях шлунка, печінки, підшлункової залози, кишківника. Яблучна кислота покращує травлення. Також вони здатні ефективно "почистити судини". Два фрукти у день знижують рівень холестерину в крові на 16%. Антиоксиданти, які містяться у яблуках, запобігають старінню організму.
Кому шкідливі. Груші важко засвоюються, якщо їсти їх натщесерце чи запивати холодною водою. Терпкі, кислі сорти груш і яблук не підійдуть для дітей та літніх людей.
Лариса КАЛИНОВСЬКА
9-01-2009, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 14 789

Теги -
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.