У серпні – сезон динь і кавунів, які для багатьох є улюбленими ласощами. Але окрім смачних властивостей, дині та кавуни корисно впливають на організм.
Кавун
Що містить. 87% води, цукор, харчові волокна, вітаміни В1, В2, С, РР, фолієву кислоту, калій, магній.
Чим корисний. Кавун – хороші ліки для гіпертоніків і сердечників, адже він містить магній, який зміцнює серце. Харчові волокна знижують рівень шкідливого холестерину в організмі, низька концентрація солей призводить до сечогінного ефекту, а значить знижує тиск. Також волокна покращують активність корисних мікроорганізмів у кишківнику, завдяки чому служать профілактикою дисбактеріозу. Фолієва кислота, якої у кавуні рекордна кількість, стимулює кровотворення.
Для загального очищення організму, за відсутності протипоказань, використовують "кавунове голодування", коли впродовж трьох-чотирьох днів вживають лише кавуни і чорний хліб. Інтенсивне виділення сечі під час процедури промиває нирки і сечовивідні шляхи, виносячи, за рахунок динаміки процесу, крупинки піску і дрібного каміння.
Для яких хвороб показаний. Кавуни показані при таких урологічних захворюваннях, як цистит, нефрит, пієлонефрит. Кавун рекомендують вживати при хворобах печінки і жовчного міхура, закрепах, подагрі, артритах, атеросклерозі, гіпертонії, коронарній нестачі, ангіні. Оскільки кавун багатий залізом, він необхідний для кровотворення, допомагає при анемії. Завдяки підвищеній кількості у м’якоті кавуна легкозасвоюваних цукрів, він є корисним при цукровому діабеті.
Чим небезпечний. Протипоказань для вживання кавуна практично немає, але трапляється індивідуальна алергія на нього.
Для кавуна характерна здатність накопичувати у м’якоті різні хімічні з’єднання, які можуть бути токсичними. Вони можуть концентруватися у вигляді грудочок, розміром 2-2,5 см. Їх легко розпізнати по жовтому кольору на фоні червоної м’якоті. У такому разі кавун краще не їсти.
Диня
Що містить. 95% води, цукор, кальцій, цинк, жири, вітаміни А, В, С, Р.
Чим корисна. У м’якоті дині є речовини, які допомагають виробленню серотоніну – "гормону радості". Тому вона корисна тим, у кого поганий настрій.
Диня можна зміцнити імунітет, завдяки тому, що містить чимало кремнію. Цей мікроелемент регулює всі фізіологічні функції організму: покращує обмін речовин, роботу кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів. Завдяки кремнію диня допомагає боротися із хронічними запальними хворобами.
При яких хворобах показана. Завдяки високому вмісту заліза диня стимулює кровотворення, тому вона корисна тим, хто потерпає від анемії (малокрів’я) і жінкам у критичні дні.
Чим небезпечна. У дині міститься "важкий" цукор, тому нею не варто зловживати діабетикам. Надмірне споживання дині може призвести до розладу кишківника і колік. Не варто їсти багато дині людям із надмірною масою тіла.
Людмила ОСАДЧУК
14-08-2008, 10:46
0
7 408