Гарячий напій – це те, що може принести затишок та спокій навіть у найбільш незвичних умовах. Тож не дивно, що їх готують не тільки вдома та у кав'ярнях, але й на кораблях, у пустелях та на вершинах гір.
Навіть найекстремальніші умови не спиняють людей від приготування улюблених напоїв – зокрема й кави та чаю. Але ось деталі цього процесу можуть дуже суттєво відрізнятися від того, до чого звикла більшість людей. Як саме готують каву та чай мандрівники
розповідає 24 Канал.
Кава та чай на вершинах гір
Тим, хто вирішує вирушити в гори, варто прихопити із собою газовий пальник, металевий посуд, мелену каву та ще кілька дрібничок. Вже не дуже просто, так?
Але одна справа – варити каву дорогою на Говерлу, і зовсім інша – на вершині найвищої гори світу, Евересту. Окрім холоду та постійного вітру на професійних альпіністів у приготуванні гарячого напою очікує ще одна перепона – розріджене повітря.
Продукти для сходження на вершину гори зберігаються у Mount Everest Base Camp – там вже настільки холодно, що навколишнє середовище працює як такий собі холодильник, і це дозволяє зберігати місцеві продукти свіжими досить довго.
І це дуже важливо, адже під час сходження на Еверест альпіністи споживають приблизно у п’ять разів більше калорій, аніж зазвичай. І, звісно ж, для того, аби зігрітися, п’ють багато напоїв, зокрема, алкогольних.
Але також варять і чай, і каву – а останню альпіністи люблять особливо. Та її приготування – не таке просте, як може здатися: у таборі двоє людей мають всього одну роботу – відколювати чистий лід з льодовика, аби згодом розтопити його для приготування їжі, гарячих напоїв та пиття. Цю ж воду використовують для купання, прибирання та решти потреб.
Взагалі вся вода в таборі – відтоплена з льоду, а у кожного альпініста завжди є при собі гарячий термос, аби випити кави, чаю чи гарячого шоколаду.
У верхніх таборах альпіністи та гіди разом топлять чистий сніг для отримання води. Процес цей нешвидкий – команді з двох людей потрібно приблизно 3 – 4 години, аби зібрати та розтопити воду на день.
До речі, кава та чай, заварені на вершині Евересту, смакуватимуть по-іншому – через інший атмосферний тиск вода почне кипіти за нижчої температури, і не залишатиметься досить гарячою протягом дуже довгого часу. Втім, не так багато людей помітять цю незначну різницю у смаку.
Виживання під палючим сонцем: що п’ють у пустеляхКоли починається літо і спека, перше, що хочеться випити – це склянку крижаної води. Втім, цей інстинкт помилковий – адже, як би дивно це не звучало, але гарячі напої допоможуть впоратися із високою температурою набагато краще.
І туареги, народ, що населяє велику частину Сахари, знають про це краще за інших – адже традиційним напоєм для них є гарячий м’ятний чай, вживання якого часто перетворюється на церемонію.
Заварювати такий чай має обов’язково голова сім’ї, і він же подає його гостям на знак гостинності. Аби не видатися неввічливим, гостеві потрібно випити не менше трьох чашок чаю.
І цей чай – це не просто напій, що допомагає врегулювати температуру тіла, але й соціальна активність. П’ють чай та каву, обов’язково гарячими, і бедуїни – буквально жителі пустелі, кочові араби Аравійського півострова та Північної Африки.
Заварити його в пустелі без дров та запальнички неможливо, тож останню завжди потрібно тримати в кишені, а сухі гілки збирають неподалік. Але перебуваючи у селі чи таборі, бедуїни завжди використовують для приготування напою газ – аби зберегти дорогоцінні пустельні дрова.
Справжньою частиною культури для бедуїнів стала кава: її п’ють на свята, весілля, у періоди жалоби. Це більше, ніж просто напій – це символ гостинності та довіри. Якщо пропонують горнятко кави, а гість погоджується, для бедуїнів це свідчить про взаємну доброзичливість.
Кава також відіграє не менш важливу роль у веденні справ, при переговорах та обговоренні шлюбу. Наприклад, якщо потрібно вирішити суперечку, родина йде до іншої сім’ї, аби залагодити справу. Щойно господар пропонує випити кави – це сигнал, що суперечка – залагоджена.
Каву бедуїни подають у невеликих кількостях в маленьких чашечках без ручок. Випити можна три чашки кави: перша – для душі, друга – для меча, а третя – бо ти в гостях. Якщо гість хоче, аби чашку наповнили знову, її потрібно передати господареві. А якщо вже випив достатньо, перед тим, як повернути її, чашку потрібно струсити.
І навіть якщо людина зовсім не любить кави, не випити хоча б одну чашечку – це неповага до господаря дому.
На хвилях: кава та чай на кораблях та яхтах
Здавалося б, у чому проблема готувати каву та чай на кораблі? Якщо є обладнання, можливість нагріти воду та чайне листя чи зерна кави, можна приготувати такий самий напій, як і на суші. Тільки ось основна проблема полягає у наявності прісної води.
Попри те, що кораблі рухаються по воді, пити її, безперечно, не можна. Прісна вода потрапляє на судно двома способами: її або завантажують на судно в порту, або ж переробляють з морської, а цей процес – не такий вже й простий.
Зараз це вже є не такою проблемою, а ось у давнину прісна вода на судні була справжнім дефіцитом, і використовували її надзвичайно обачно. Настільки обачно, що її можна було тільки пити: навіть їжу на воді практично не готували, і морякам доводилося місяцями обходитися галетами, солониною, горіхами тощо.
Прісну воду зберігали в бочках, до яких додавали срібло, аби вона не псувалася так швидко. Втім, це призводило до цікавого побічного ефекту: від вживання такої води шкіра на деякий час могла почервоніти.
Ще один популярний метод зберігання питної води на кораблі у давнину – додавання до неї невеликої кількості спирту. До речі, без алкоголю на суднах не обходилося – наприклад, морякам Королівського флоту ще до 1970 року щодня видавали "ромовий пайок" – 71 мілілітр алкоголю.
Цей звичай привів і до іншої традиції – чаювання з додаванням рому, яке було популярним серед моряків протягом багатьох десятиліть. Втім, до рому додавали не тільки чай: у 18 столітті офіцери вимагали розбавляти алкоголь соком лимона та лайму, аби уникнути цинги – дуже поширеної на той час хвороби.
Втім, зараз моряки вже не п'ють ром – понад п'ятдесят років тому ромовий пайок скасували через побоювання, що вживання міцного алкоголю призведе до невпевненості рук під час роботи зі складними механізмами корабля.
А ось традиція чаювати, звісно ж, залишилася.
Як готувати напої у будь-яких умовах: корисні інновації
Звісно, сучасні туристи також не можуть обходитися без ранкового заряду кофеїну з кави чи чаю. Але готувати напої у похідних умовах може бути непросто; саме тому щороку на ринку з'являється все більше товарів, що можуть зменшити кількість потрібного інвентарю для приготування чашки ароматного напою.
Один з них – це портативна кавоварка, як-от AeroPress Go. Переваги таких пристроїв у тому, що вони займають зовсім небагато місця та залишаються легкими – до 300 грамів разом із кавою.
Ще один маст-хев для сучасних туристів – це термочашки. Чимало з сучасних варіантів мають вбудований підігрів, а це значить, що ваш напій залишатиметься гарячим навіть у найбільш екстремальних умовах.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 02:00
0
426