RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Варто звернути увагу на нове новаторське дослідження, проведене в Швейцарії та опубліковане в науковому журналі Neuroimage. Вчені з Університету Цюриха зібрали переконливі свідчення того, що рішення, які ви приймаєте сьогодні, впливають на ваше пізнання і на те, як мозок старіє через десятиліття.

Тож, як краще захистити свій розум від вікового зниження?



Ніколи не припиняйте вчитися

Дослідження показало, що постійне навчання протягом життя сприяє міцному функціонуванню мозку і пізнанню в літньому віці. Це може здатися простим, але основні висновки цього дослідження можна коротко підсумувати так: якщо ви не використовуєте свій інтелект, ви можете його втратити.

Вчені вивчали функції мозку сотень літніх людей і виявили, що у тих, хто має академічний досвід, протягом семи років набагато менше ознак дегенерації. Ці результати свідчать про те, що навчання позитивно впливає на процес старіння в мозку та сприяє молодшому та гострому розуму незалежно від фактичного віку людини.

"Крім того, науковці також обробляли інформацію швидше та точніше – наприклад, під час збігу літер, чисел шаблонів. Загалом зниження їхньої продуктивності розумової обробки було нижчим", – каже автор першого дослідження Ізабель Хотц.

Дослідження

Дослідницька група відстежувала понад 200 людей похилого віку протягом більше семи років. Усі включені дорослі не виявляли ознак деменції, демонстрували інтелект вище середнього та вели дуже активне соціальне життя.

Протягом цього періоду понад 7 років суб’єктів регулярно оцінювали як нейроанатомічно, так і нейропсихологічно за допомогою МРТ. Ці сканування мозку дозволили авторам дослідження вивчити як лакуни, так і гіперінтенсивність білої речовини на цифрових зображеннях. Ці нейронні "дегенеративні процеси" з’являються на МРТ як "чорні діри" або "білі плями".

Іншими словами, чим більше чорних дір і білих плям видно на МРТ, тим більше погіршення стану мозку.

Дослідники не зовсім впевнені, чому ці дегенеративні процеси призводять до чорно-білих аномалій на скануванні мозку, але теоретизують, що це явище, ймовірно, викликане відсутністю кровотоку, втратою нейронів/нервових шляхів або мертвою тканиною мозку. Як можна собі уявити, ці спостережувані чорні діри та білі плями можуть завдати серйозної шкоди пізнанню та мисленню людини, особливо якщо ці дефекти розташовані в особливо важливих нейронних областях.

Коли дослідники оцінювали МРТ учасників протягом періоду відстеження, стало очевидним, що ті, хто має академічний досвід, демонстрували "значно менше збільшення цих типових ознак дегенерації мозку".

Навчання не знає меж

Хоча ці висновки зосереджені на "академіках" або тих, хто отримав ступінь бакалавра, магістра чи доктора, загальне повідомлення не обмежується формальною академічною освітою. Якщо ця робота надихає вас повернутися до школи, це чудово, але вам, звичайно, не потрібно платити за навчання, щоб вчитися потроху щодня.

Придбайте собі бібліотечну картку, яку ви відкладали роками, або нарешті приступайте до того, щоб навчитися грати в шахи. Інтернет полегшив, ніж будь-коли раніше, вчитися чомусь новому. Майже необмежену інформацію практично на будь-яку тему, яку ви можете собі уявити, ви зможете отримати під рукою кожного разу, коли ви берете свій смартфон.

Можливості безмежні, а переваги варті зусиль. Здоровий розум у старості дозволить вам залишатися незалежними, щасливими та продуктивними до золотих років.

Навчання створює "резерви мозку"

Попередні дослідження чітко вказують на те, що когнітивні здібності людини в будь-якому віці значною мірою визначаються силою та цілісністю зв’язних нейронних мереж в їхньому розумі. Хоча наразі це не може бути підтверджено, автори дослідження припускають, що навчання допомагає зміцнювати ці вже існуючі нейронні мережі та будувати нові зв’язки.

Отже, коли ви проведете 2022 рік, вивчаючи нову мову або малювати, ви, ймовірно, створите сильнішу нейронну мережу, до якої можна буде повернутися, коли старість неминуче позначиться на вашому мозку.

"Ми підозрюємо, що високий рівень освіти призводить до збільшення нейронних і когнітивних мереж протягом життя людей і що вони, так би мовити, накопичують резерви. У старості їх мозок краще компенсує будь-які порушення, які виникають", – коментує керівник дослідження і нейропсихолог Лутц Янке.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
4-01-2022, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 2 128

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.