RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новий закон про освіту роздратував МЗС Угорщини

Угорщина висловлює рішучий протест проти нового закону "Про освіту", прийнятого Верховною Радою у вівторок.

Про це йдеться у заяві глави МЗС країни на урядовому порталі Угорщини.

"Україна вдарила Угорщину в спину, внісши поправки в закон про освіту, який сильно порушує права угорської меншини", - сказав міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіджарто угорському інформаційному агентству MTI з Таллінна, де він знаходиться на неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Міністр Сіджарто зазначив, що, на його думку, однією з найбільш важливих тем на порядку денному зустрічі міністрів були поправки в закон України про освіту, який був прийнятий у новій редакції цього тижня.

"Ми вважаємо ганебним, що зміни (до закону) сильно порушують права угорської меншини, і ганебно, що країна, яка прагне розвивати все більш тісні відносини з Європейським союзом, прийняла рішення, яке повністю суперечить європейським цінностям.

Неприпустимо, що Україна позбавила угорців права навчатися рідною мовою в школах і університетах і залишила їм можливість робити це у дитячих садках і початкових класах", - сказав міністр закордонних справ Угорщини.

За його словами, цей закон ставить під загрозу діяльність більшості шкіл Закарпаття.

"Рішення України не лише порушує інтереси 150-тисячної угорської меншини, але й для України ігнорування міжнародних зобов'язань також суперечить європейським цінностям. Відповідно, угорський уряд буде активізуватися на всіх можливих європейських форумах, щоб нові правила не вступили в силу", - додав Сіджарто.

Глава МЗС Угорщини підкреслив, що це рішення було особливо недружнім по відношенню до Угорщини, враховуючи той факт, що в останні місяці Будапешт кілька разів роз'яснював українській адміністрації, що поправка є сильним порушенням угорських інтересів, але Київ все одно її прийняв.

"Це було зроблено, незважаючи на те, що в останні роки Угорщина надала Україні кілька форм допомоги, які мали принципове значення в процесі європейської інтеграції, а також для безпеки і соціальної ситуації в Україні", - сказав він.

"Ми були найгучнішими прихильниками безвізового режиму для громадян України, ми першими ратифікували угоду про асоціацію між ЄС і Україною, ми транспортуємо природний газ в Україну через Угорщину, ми надали Україні 600 мільйонів форинтів гуманітарної допомоги і забезпечили вільний відпочинок в Угорщині для 2600 українських дітей протягом останніх трьох років. Відповідно, рішення про політику в галузі освіти України можна розглядати лише як удар в спину Угорщині та угорському народу", - підсумував Сіджарто.

Раніше стурбованість прийнятим Верховною Радою законом про освіту вже висловила Румунія.

Нагадаємо, у прийнятому Радою законі про освіту зазначено, що особам, які належать до національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини.

Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

Особам, що належать до корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах дошкільної та загальної середньої освіти поряд з державною мовою відповідної корінного народу.

Це право реалізується через створення класів (груп) з навчанням мовою цього народу поряд з державною мовою.

Крім того, у Прикінцевих положеннях закону встановлено, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і почали одержання загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують отримувати таку освіту відповідно до правил, що діють до набуття чинності даного закону, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, які вивчаються українською мовою.

Законом визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Також передбачено, що у навчальних закладах, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома і більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.
Редактор: Юрій Коверзнєв
7-09-2017, 22:15
Коментарів 0 Переглядів 2 324

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.