На артеріальний тиск вплиає рівень калію.
Надлишок солі в їжі підвищує кров'яний тиск, в цьому впевнені більшість людей. Вчені вважають інакше: сіль в обмеженій кількості корисна для організму, проте окрім натрію і хлору організму потрібно багато інших мікроелементів.
На артеріальний тиск, наприклад, великий вплив має рівень калію, а раціон, багатий цією речовиною, захищає від артеріальної гіпертензії.
Всього в дослідженні взяли участь більше двох тисяч дівчаток, спостереження проводилося з період з 9-10 до 19-20 років.
Споживання солі, констатують вчені, ніяк не позначалося на артеріальному тиску добровольців.
Однак 2400 міліграмів калію кожен день разом з їжею нормалізовало показники кров'яного тиску, а недолік калію збільшував ризик гіпертензії.
ВООЗ рекомендує вживати не більше 2000 міліграмів натрію в день, рівень споживання калію не нормований. Найбільше калію міститься в томатах, зелених овочах, рибі і цитрусових.