RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вагітність у підлітковому віці

Щорічно приблизно 16 мільйонів дівчат-підлітків народжують дітей

Більшість із них живуть в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
За оцінками, щороку три мільйони дівчат у віці 15-19 років переносять небезпечний аборт.

У країнах з низьким і середнім рівнем доходу ускладнення вагітності та пологів є однією з основних причин смерті серед дівчат у віці 15-19 років.

Показники мертвонароджень і смертності немовлят серед дітей, народжених матерями підліткового віку, на 50% перевищують аналогічні показники серед дітей, народжених матерями у віці 20-29 років.

Діти, народжені матерями підліткового віку, з більшою ймовірністю мають низьку масу тіла при народженні.

У всьому світі кожна п'ята дівчина народжує до того, як їй виповниться 18 років, а в найбідніших регіонах світу до цього віку народжує більше ніж кожна третя дівчина.

Майже всі випадки дітонароджень в підлітковому віці, приблизно 95%, відбуваються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Усередині країн дітонародження в підлітковому віці з більшою ймовірністю відбуваються серед бідних, менш освічених і сільських груп населення.

У багатьох суспільствах дівчата можуть виходити заміж і народжувати дітей рано під тиском, бо вони мають обмежені перспективи для освіти і роботи.

У країнах з низьким і середнім рівнем доходу більше 30% дівчат вступають в шлюб у віці до 18 років; близько 14% - у віці до 15 років. Більш того, заміжні дівчата підліткового віку з більшою ймовірністю вагітніють і народжують відповідно до соціальних норм. З іншого боку, освіта є одним з основних захисних факторів від ранньої вагітності - чим більше років дівчина відвідує школу, тим рідше спостерігаються випадки ранньої вагітності. Показники народжуваності серед жінок з низьким рівнем освіти вище, ніж аналогічні показники серед дівчат, які отримали середню або вищу освіту.

Деякі дівчата підліткового віку не знають, як оберігатися від вагітності або не можуть придбати протизаплідні засоби. Однак навіть при широкому доступі до контрацептивів сексуально активні дівчата підліткового віку з меншою ймовірністю використовують їх у порівнянні з дорослими жінками. У Латинській Америці, Європі та Азії лише 42-68% дівчат підліткового віку, заміжніх або ті які перебувають у цивільному шлюбі, використовують протизаплідні засоби. В Африці цей показник варіюється в межах 3-49%.

У багатьох країнах відсутнє сексуальне виховання. За оцінками глобального охоплення заходами, пов'язаними з сексуальним вихованням, лише 36% молодих чоловіків і 24% молодих жінок у віці 15-24 років у країнах з низьким і середнім рівнем доходу мають всебічні і правильні знання про те, як запобігти ВІЛ.

У деяких ситуаціях дівчата підліткового віку можуть бути не в змозі відмовитися від сексуальних відносин. Сексуальне насильство широко поширене і особливо зачіпає дівчат підліткового віку. В деяких країнах більше однієї третини дівчат повідомляють про те, що їх перший сексуальний досвід був примусовим.

Вагітні дівчата підліткового віку з більшою ймовірністю переносять небезпечний аборт. За оцінками, щорічно у світі роблять 3000000 небезпечних абортів серед дівчат у віці 15-19 років. Небезпечні аборти вносять значний вклад у тривалі проблеми зі здоров'ям і в материнську смертність.

Вагітність і дітородіння в підлітковому віці мають серйозні наслідки для здоров'я дівчини та її дитини, особливо в районах зі слабкими системами охорони здоров'я. В деяких країнах дівчата підліткового віку з меншою ймовірністю отримують кваліфіковану допомогу до, під час і після пологів, ніж дорослі жінки.

Ускладнення вагітності та пологів є основною причиною смерті серед дівчат у віці 15-19 років у багатьох країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Показники мертвонароджень і смертності немовлят серед дітей, народжених матерями підліткового віку, на 50% перевищують аналогічні показники серед дітей, народжених матерями у віці 20-29 років. Діти, народжені матерями підліткового віку, з більшою ймовірністю мають низьку масу тіла при народженні, що може мати тривалий негативний вплив на їх здоров'я і розвиток.
Редактор: Леся Токарюк
17-11-2015, 12:05
Коментарів 0 Переглядів 2 165


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!