RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Останнім часом гірудотерапія (лікування п’явками) набуває особливої популярності. Лікуватися п’явками стало модно. Лікарі зазначають, що нині спостерігається своєрідний бум гірудотерапії.

– Для медичного застосування п’явки найкраще купувати в аптеках, куди їх доставляють зі спеціальних басейнів. До того ж, в аптеці вам покажуть сертифікат на медичну п’явку, – пояснює Іван МАРЧУК, завідувач фізіотерапевтичного відділення КМУ "Міська поліклініка №1". – П’явка, так само, як і шприц, – одноразового використання. Щоби вберегтися від можливого зараження різноманітними захворюваннями крові (такими, як СНІД, гепатити тощо), після використання п’явку утилізують.

Людина відчуває легенький укус

Перед сеансом пацієнта попереджають, щоб не застосовував жодні косметичні засоби (гель для душу, лосьйон для тіла, парфуми тощо), адже п’явки дуже чутливі до запаху. Якщо відчують запах косметичного засобу, не кусатимуть, а отже, і не лікуватимуть.

– Перед розміщенням п’явки ми протираємо серветкою, змоченою у гарячій воді, необхідну ділянку тіла. Інтенсивно масажуємо, щоби був притік крові, – розповідає Іван Іванович. – За допомогою пробірки прикладаємо п’явку. У п’явки – дві присоски (ротова і хвостова). Ротовою присоскою за допомогою зубчиків вона прокушує шкіру і присмоктується до тіла.

При цьому людина відчуває легенький укус, схожий на укус комара, а потім – легеньке поколювання, ніби жалить кропива. За кілька хвилин пацієнт вже не відчуває жодного дискомфорту. Річ у тім, що у слині п’явки міститься знеболювальний фермент. А загалом у слині п’явки – до 100 біологічно активних речовин, тобто ціла аптека. Найважливіший фермент – гірудин (звідси і назва – гірудотерапія), який паралізує фактори згортання крові, внаслідок чого кров стає рідкою і не згортається.

Після сеансу лікування п’яв­ка відпадає, і ми стерильною серветкою заклеюємо рану. Рана може кровоточити приблизно до півдоби – це нормальне явище. Важливо, щоби пацієнти не хвилювалися. Через добу серветку можна зняти, і на тілі залишається знак від укусу п’явки. Укус подібний на значок "Мерседеса" – зірочку.

При захворюваннях певних органів ми розміщуємо п’явку на проекції органа. По капілярах корисні ферменти потрапляють до органа, і таким чином відбувається лікування. Внаслідок цього покращуються кровообіг та обмінні процеси хворої ділянки.

Дехто помічає, що помолодшав

– Крім того, є інший метод лікування п’явками, – продовжує лікар. – За необхідності ми можемо не прикладати п’явку до конкретної ділянки, а просто випустити її. П’явка самостійно шукає біологічно активні точки і присмоктується до них. Таким чином відбувається рефлексогенна дія: так само, як рефлексотерапевт працює голками, можна працювати і за допомогою п’явок.

Вчені довели, що п’явка відновлює енергію. Існує точка зору, що деякі захворювання у нас виникають від поломки енергії, тобто енергія блокується у певних каналах, і саме в цьому конкретному місці виникає захворювання. У каналі, який відповідає за той чи інший орган, відбувається поломка, і п’явка цю енергію відновлює. Крім того, п’явка переносить інформацію з навколишнього середовища до людини.
За словами, Івана Марчука, люди, які спробували гірудотерапію, і далі продовжують лікування, адже відчувають позитивні зміни: у них покращується загальний стан, сон, вони стають більш енергійними і рухливими. Дехто помічає, що навіть помолодшав.

– Однак перед такою терапією варто обов’язково здати аналіз крові, щоби визначити можливі протипоказання, – пояснює Іван Іванович. – Дуже важливо, щоби під час гірудотерапії людина не приймала ліки, які розріджують кров. Скажімо, для профілактики інфаркту міокарда дехто може приймати аспірин. При лікуванні п’явками необхідно припинити прийом таких ліків.

За словами Івана Марчука, п’явками можна лікувати майже всі захворювання, зокрема і всі види гепатитів.

– Під час цього п’явки розміщуємо на проекцію печінки. Вони діють енергетично через кров, лімфу. Через ці так звані "шунти" корисні ферменти потрапляють до печінки. Внаслідок цього покращуються обмінні процеси, кровопостачання печінки – і орган починає краще функціонувати, – пояснює лікар. – Дуже часто п’явками лікують трофічні виразки на ногах. Насамперед такі хворі вдаються до традиційної медицини: лікуються в стаціонарі, приймають певний комплекс ліків. Однак навколо рани створюється так званий захисний вал (запалення), і ліки не потрапляють. Тому таке лікування може тривати місяцями.

За допомогою п’явок можна усунути "захисний вал", і лікування значно пришвидшиться. Наприклад, якщо методами офіційної медицини людина з трофічною виразкою лікується два місяці, то за допомогою гірудотерапії рана загоїться за кілька днів.

"У мене голова вже не болить"

Щодо системних захворювань, то вони також піддаються лікуванню.

– Були у нас пацієнти з ревматоїдним артритом, які залишилися задоволені результатом, – говорить пан Іван. – Завдяки п’явкам вони позбулися болю та набряків.

Траплялися у нас цікаві випадки. Наприклад, пацієнтка, яка лікувала у нас остеохондроз, мала ще й міому матки. Після курсу гірудотерапії жінка зробила УЗД і з’ясувала, що міома повністю розсмокталася. Була у нас ще одна пацієнтка, у якої після першого ж сеансу (а лікувала вона печінку) значно покращився зір. Була пацієнтка, якій дуже дошкуляв головний біль. Куди не зверталася – ніхто не міг допомогти. Після першого сеансу їй полегшало. Наступного дня прийшла до нас щаслива і каже: "У мене голова вже не болить".
До речі, часто буває, що пацієнти, які звертаються до нас з головним болем, буквально за кілька хвилин першого ж сеансу відчувають, що біль минув.

Оскільки гірудотерапія стала дуже модною, дуже часто люди займаються самолікуванням. Лікар застерігає: до самолікування п’явками необхідно ставитися дуже обережно.

– Якщо навіть людина хоче самостійно лікуватися, раджу їй прийти до спеціаліста, порадитися, – застерігає Іван Марчук. – Це небезпечно, адже п’явки відчувають вену і можуть навіть прокусити її. Кровотечу, яка може виникнути після цього, не завжди людина зможе зупинити без допомоги медика. До того ж, після застосування п’явок можуть виникнути різноманітні ускладнення (наприклад, фурункульоз). Тому раджу все-таки звертатися до спеціалістів, які закінчували курси гірудотерапевта і працюють в обладнаних спеціалізованих кабінетах.
Зауважу, що гірудотерапія не заперечує офіційну медицину, вона лише виступає як додатковий метод лікування. Крім того, дуже добре лікування п’явками поєднувати з природними методами лікування, наприклад, з фітотерапією, лікуванням продуктами бджільництва, глиною. Часто людина після розчарувань та безуспішного лікування багатьома методами відчуває значне полегшення саме після застосування п’явок.

Скільки триває сеанс?
Сеанс гірудотерапії триває до 40 хвилин. Курс лікування – до 10 сеансів (чотири-п’ять п’явок на один сеанс). Через півроку курс лікування можна повторити. 
Леся ТОКАРЮК

Цікаво!

У світі існує 400 видів п’явок. В Україні – приблизно 70. У медицині використовують лише два види: медичну п’явку і п’явку аптечну. П’явок, які використовують у медицині, вирощують у спеціальних басейнах. Їх можна побачити і в різноманітних водоймах, хоча нині вони – велика рідкість (несприятлива екологія). П’явки – індикатор чистоти води.
Наприкінці травня – у червні у п’явок шлюбний період, і вони не кусають. Тому саме у цей період важливо не вдаватися до такого лікування. 

Що лікують п’явками:
 варикозне розширення вен нижніх кінцівок;
 трофічні виразки;
 тромбофлебіти, тромби;
 виразки шлунку;
 високий тиск, гіпертонію;
 целюліт, розгладжують зморшки на обличчі;
 гінекологічні захворювання (ерозії шийки матки, полікістози тощо);
 захворювання нирок;
 захворювання лор-органів (гайморити тощо);
 коліти;
 використовують для покращення мозкового кровообігу;
 пародонтоз.

Протипоказання:
 гемофілія (вроджена хвороба, коли не згортається кров);
 низький гемоглобін;
 анемія;
 низький артеріальний тиск;
 вік до семи років.
6-04-2011, 14:30
Коментарів 0 Переглядів 22 326

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.