RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У міських поліклініках дочекатися прийому лікаря у довжелезній черзі нині часом важко навіть здоровій людині. Що ж буде, коли епідемія грипу набере обертів? Ми з’ясували, наскільки готові дільничні поліклініки до напливу хворих і що роблять для вирішення проблем.

З’ясувалося, що уже з 29 листопада на прийом до дільничного лікаря можна приходити навіть вночі – у зв’язку зі зростанням захворюваності на ГРВІ міська надзвичайна протиепідемічна комісія запровадила у Чернівцях протиепідемічні обмежувальні заходи.

Зокрема дільничні мережі поліклінік працюють у дві зміни: від 08.00 до 00.00.

Хворих із підвищеною температурою дільничні лікарі обслуговуватимуть переважно вдома, а чернівчан із важким перебігом хвороби та ускладненнями госпіталізовуватимуть. Для цього у міських лікарнях №3 і №4 створили резервний ліжковий фонд для госпіталізації. Про це повідомила міська протиепідемічна комісія.

Щоби здати аналізи, треба чекати більше години

Кореспондент "МБ" побувала в кількох міських поліклініках.

У міській поліклініці №1, що на вулиці Шкільній, дуже людно. Найбільша черга утворилася біля кабінету для здачі аналізів крові та сечі. Цих черг уникнути важко, пояснюють у поліклініці. Терапевт, перш ніж встановити діагноз, направляє пацієнта здати аналізи. Кабінет для здачі аналізів працює лише від 08.00 до 10.00. Тому найбільші скупчення людей зранку. Не завжди встигають прийняти аналізи до 10.00. Тому лаборанти у цій поліклініці змушені працювати, доки не обслужать усіх хворих.

– Чергу зайняла ще сорок хвилин тому, – розповідає чернівчанка Надія Петрівна. – Але впевнена, що стоятиму ще добрі півгодини. Адже здала аналізи тільки половина людей, які прийшли раніше за мене.

– Черга тут просувається максимально швидко, – зауважує чернівчанка Валентина Скрипа. – Вже майже півсотні людей здали аналізи. А в кабінеті вони затримуються не більше трьох хвилин.

На першому поверсі розташовується кабінет рентгенодіагностики. Тут також черга, однак просувається вона відносно швидко. Пацієнтка міської поліклініки №2 чернівчанка Валерія скаржиться, що черги на флюорографію тут дуже великі. Вона прийшла зробити рентген, щоби переконатися, що не хвора на пневмонію.

До терапевтів найдовші черги утворюються ближче до обіду. Як розповіла завідувач другого терапевтичного відділення міської поліклініки №2, що на вулиці Лесі Українки, Тетяна Демчак, нині більше пацієнтів звертається до лікарні із застудними захворюваннями.

– Кількість хворих на ГРЗ, порівняно з позаминулим тижнем, зросла на 16%, – каже завідувач відділення.

При лихоманці викликайте лікаря додому

Не стійте у чергах – радять лікарі чернівчанам, які захворіли. Саме для цього в кожній поліклініці по телефону приймають виклики лікарів додому.

– При виявленні перших симптомів застуди обов’язково звертайтеся до лікаря, – рекомендує головний терапевт міської поліклініки №2 Т. Демчак. – Самолікування в цей період неприпустиме. Якщо ж у вас підвищилася температура тіла, до поліклініки чи лікарні йти не бажано. У такому разі слід викликати дільничного лікаря додому.
За словами терапевта, лише за минулий тиждень кількість викликів дільничних лікарів збільшилася на 10-15%.
Як розповів головний санітарний лікар Чернівецької області Олександр Світличний, найвищий рівень захворюваності очікують уже в другій декаді грудня. Наразі майже 60 відсотків хворих на ГРВІ у місті Чернівці – діти віком до 18 років.

Можливе збільшення кількості пацієнтів у поліклініках лікарі прогнозують також із запланованим відпуском ліків в аптеках за рецептами. Якщо це відбудеться після першого грудня, значну частину робочого часу лікарі змушені будуть витрачати не на лікування, а на писанину. 
Марина КОРПАН

"Гарячі" телефони


За цими номерами телефонів можна отримати консультацію лікарів або викликати лікаря додому

Міська дитяча клінічна лікарня
58022, м. Чернівці,
вул. Буковинська, 4,
(03722) 53-08-75

Міська дитяча поліклініка
58029, м. Чернівці,
просп. Незалежності, 109,
(03722) 4-13-19

Міська поліклініка №1
58000, м. Чернівці,
вул. Шкільна, 8,
(03722) 2-01-15

Міська поліклініка №2
58000, м. Чернівці,
вул. Лесі Українки, 11,
(03722) 2-33-01

Міська поліклініка №3
58032, м. Чернівці,
вул. Південно-Кільцева, 14,
(03722) 4-50-24

Міська поліклініка №5
58022, м. Чернівці,
вул. Стеценка, 5,
(03722) 58-57-09
Обласний центр "Здоров’я"
(03722) 52-32-69 – ця "гаряча лінія" діє при обласному управлінні охорони здоров’я; консультації та рекомендації з лікування надають безкоштовно.
2-12-2010, 13:10
Коментарів 0 Переглядів 12 455

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.