RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Поширена думка, що влітку про застудні захворювання можна забути, – помилкова.
– Більшість людей надає перевагу відпочинку на морі, але часто після відпустки приїжджають із синуситами, запаленням вуха, отомікозами (грибковими захворюваннями), гострими нежитями, ларингітами, фарингітами, ларинготрахеїтами, – каже Олександр ПЛАКСИВИЙ, завідувач курсу отоларингології БДМУ.
Найбільш провокуючий
фактор – вода
Не важливо, чи ви занадто багато часу купалися у водоймі, чи випили крижану мінералку, – може настати переохолодження. А внаслідок цього – фарингіт або ангіна. Особливо схильні у такий спосіб захворіти ті, хто страждає на хронічний тонзиліт (запалення мигдаликів), а також ті, у кого імунітет послаблений тривалим стресом.
– Найбільш провокуючий фактор для літньої застуди – вода. Не варто купатися при нежиті, полоскати горло і промивати ніс морською водою, – застерігає Олександр Григорович. – Адже вода не стерильна, особливо біля берега, й у такий спосіб можна захворіти на фарингіт, фаринголарингіт (запалення глотки і гортані).
Під час пірнання пам’ятайте, що вода на поверхні тепла, а глибше – холодна і брудна.
– Носовий клапан побудований таким чином, – пояснює Олександр Плаксивий, – що під час пірнання вода потрапляє у носоглотку. Після цього необхідно легенько видути воду з носа (спочатку з однієї ніздрі, а потім – з іншої). Дуже часто відпочивальники здійснюють неправильне форсоване видування, закриваючи обидві ніздрі, внаслідок чого вода потрапляє у біляносові пазухи, у порожнину середнього вуха.
Щоб уникнути бароотиту, потрібно періодично здійснювати ковтальні рухи під час пірнання, щоби відкривалася слухова трубка і тиск у носоглотці зрівнявся з тиском у середньому вусі. Необхідно подбати про видалення води з вух, коли вийдете на берег.
Взагалі краще не пірнати занадто часто, інакше людина може захворіти на гостре запалення середнього вуха. Якщо його вчасно не лікувати, може розвинутися гострий гнійний отит, запалення біляносових пазух, фронтит, синоїдит, внаслідок чого можуть виникнути орбітальні та внутрішньочерепні ускладнення, а це вже загроза не лише для здоров’я, але й для життя.
Необхідно бути особливо обережним людям, які мають сірчані пробки. Після потрапляння води може виникнути закладання вуха. У жодному разі не можна чистити вуха за допомогою паличок та сірників. Через цю погану звичку виникають мікротравми. А якщо, до того ж, у вухо потрапить брудна вода, може з’явитися інфекція, яка призводить до зовнішнього отиту або до утворення фурункула зовнішнього слухового проходу.
– Річ у тім, що у вусі людини діє механізм самоочищення. Відбувається це тоді, коли ми їмо, розмовляємо. Сірка, яка постійно утворюється, відіграє захисну роль, – пояснює лікар. – Тому чистити вуха спеціальними паличками – недоречно.
Кондиціонер у спеку – те саме, що відкрита кватирка взимку
Кондиціонер – агрегат, що охолоджує повітря, по суті, є тим самим протягом. Тобто перебувати біля нього у спеку – те саме, що сидіти біля відкритої кватирки взимку.
– Протяг – короткочасне, але сильне переохолодження, внаслідок якого найчастіше може з’явитися нежить, синуїти, гострі середні отити, – зауважує Олександр Плаксивий. – У людини від протягів може виникнути навіть невралгія трійчастого нерва, запалення лицевого нерва, зовнішній отит, а також запалення шийних м’язів (болісна кривошия). Якщо спостерігається хронічне запалення піднебінних мигдаликів, від протягу може виникнути ангіна, фаринголарингіти (біль у горлі, осиплості). Такі стани потребують спеціального лікування.
Застуду легко підхопити і в транспорті – у машині, автобусі, тролейбусі тощо – лише через відчинене вікно. Отож необхідно остерігатися протягів. Подорожуючи власним авто, відчиняйте вікна лише з одного боку, не спіть при працюючому вентиляторі.
– Найголовніше – не займатися самолікуванням, а при виявленні ознак захворювання звертатися до лікаря, – наголошує Олександр Григорович. – Під час літньої відпустки необхідно відпочивати так, щоби не нашкодити власному здоров’ю.

Перед від’їздом
на відпочинок покладіть до аптечки:
смоктальні таблетки (наприклад, "Фалімінт", "Фарингосепт");
спреї для для горла ("Інгаліпт" – для дітей, "Каметон", "Камфомен", "Гівалекс");
судинозвужувальні краплі для носа ("Називін", "Фармазолін", "Евказолін");
левоміцетиновий спирт (для закрапування у вуха);
протизапальні нестероїдні препарати (наприклад, "Німесіл").
Леся ТОКАРЮК
23-07-2009, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 6 969

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.