RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Розвіятися, скинути чи набрати вагу можна у спортзалі

– Я завжди був худорлявий і мені страшенно хотілося набрати вагу, – каже відвідувач спортивно-оздоровчого клубу Сергій БЕЛАН. – Якби ви мене бачили раніше, то засміялися б. Одні ребра стирчали. При зрості 182 сантиметри я мав усього 52 кілограми. Завжди любив спорт і займався на турніках, але значних результатів досяг уже у тренажерному залі. Друзі порадили. Кілька разів пішов із ними за компанію. Потім помітив, що зрушення таки суттєві. Почав займатися та харчуватися регулярно, аби набрати вагу. Набрав за місяць три-чотири кілограми. Заняття увійшли у моє життя. Я вже не міг без тренування. У спортзалі можна розвіятися – це своєрідне психологічне розвантаження. Забуваєш про все. Ти просто займаєшся й отримуєш насолоду від фізичних вправ.
Ходжу до тренажерного залу вже чотири роки. Тепер моя вага 90 кілограмів. Важливим є регулярне та збалансоване харчування. Нарощування м’язів змусило мене збільшити кількість прийомів їжі до семи-восьми разів на день. Аби поповнити організм необхідною кількістю білків, не вживаючи протеїн, випивав до п’яти літрів кефіру на день.
Загалом я би порадив займатися винятково з тренером. Це покращить ваші особисті досягнення. Адже тренер вкаже, над якими групами м’язів працювати, аби усунути ваші недоліки.
Більшість друзів, які починали зі мною займатися, вже закинули спортзал.
Будь-які наполегливі тренування, не залежно від того, скільки часу ви до того займалися, зведуться нанівець, якщо закинути відвідування тренажерного залу. Я після одруження на рік покинув тренування – довелося годувати сім’ю. За той період втратив вісім кілограмів та силові показники.

Коментар
Андрій АНДРОСИК,
тренер із бодібілдингу:
У цій справі головне не поспішати та запастися терпінням, тоді обов’язково матимете хороші результати. Щоби досягнути бажаного, треба, аби тренування стало способом життя. Необхідно займатися у залі та вдома. Пробіжки, віджимання, вправи для пресу, присідання – виконуючи ці вправи, зробите ваше тіло кращим. Найкраще відвідувати тренажерний зал – три дні на тиждень по годині-півтори. А ось
перших значних результатів очікуйте не раніше, ніж через три місяці.
Займатися у спортзалі можна практично з будь-якого віку. Слід лише врахувати кілька факторів. Якщо людина молода – до 25 років, її організм перебуває у процесі росту. Тому аби не призупинити власний ріст на кілька сантиметрів, молодим людям рекомендують присідати з помірною вагою.
Перш ніж прийти до тренажерного залу, раджу проконсультуватися у лікаря. Наприклад, перевірити, чи не підвищений у вас артеріальний тиск. Це надзвичайно важливо, адже під час виконання вправ із великою вагою у людини підвищується кров’яний тиск. Хочу звернути особливу увагу на те, що вага снаряду повинна бути меншою, ніж фізично здатна підняти та чи інша людина. Бо чим більшу вагу підійматимете, тим більше підійматиметься під час виконання вправи у вас тиск.
Важливий момент для краси тіла – збалансоване харчування. Якщо людина худа, їй слід вживати
більше вуглеводів. За нормальної статури – зробити у раціоні акцент на споживання більшої кількості білків. При нарощуванні м’язів важливо й те, скільки разів на день ви харчуєтеся. Зазвичай, оцінивши індивідуальні особливості людини, ми радимо п’ятиразове харчування. Якщо спосіб життя або умови праці не дозволяють дотримуватися такого режиму харчування, людина може замінити, наприклад, два прийоми їжі на протеїновий коктейль – біодобавки. Коктейль із протеїнів низькокалорійний, багатий на вуглеводи та білки. Він стане незамінним для нарощування м’язів. Проте, наголошую, все, що називається біодобавками, людина може вживати не раніше, ніж з 14 років.
Перші значні результати тренувань у тренажерному залі стануть помітними лише через три місяці. А ось втратити форму та звести нанівець усі зусилля тренувань значно простіше. Варто лише забути бодай на місяць про спортивний зал.


обираємо систему оздоровлення
КАЛЛАНЕТИКА – фітнес-гімнастика. Калланетика – унікальний комплекс вправ для всіх частин тіла: ніг, рук, плечей, сідниць, пресу. Вправи дуже легкі, але вони дуже інтенсивні і вимагають послідовного й регулярного виконання. Калланетика включає спеціальні дихальні вправи. Одна година занять калланетикою дає організму навантаження, рівноцінне семи годинам класичного шейпінгу або 24 годинам аеробіки. Кожна вправа розроблена в такий спосіб, щоб одночасно працювали всі м’язи тіла.
Місячний абонемент відвідування занять калланетики тричі на тиждень вартує близько 200 гривень.

АЕРОБІКА – ритмічні вправи, які допоможуть розвинути великі групи м’язів і збільшать потребу кисню в організмі. Аеробіка позитивно впливає на організм: зменшуються жирові тканини і повертається правильна вага, стабілізується кров’яний тиск, зменшується рівень холестерину в крові. За допомогою вправ, що виконують в аеробному режимі, і харчування з низьким вмістом тваринних жирів в організмі людини найбільш активно руйнується надлишковий холестерин – головний ворог судин. Фізичні навантаження усувають гіподинамію, а емоційність під час проведення занять покращує настрій. Вартість місячного абонемента – 100-200 гривень.

СТЕП – вид аеробіки, інтенсивна форма руху, яка допомагає спалити зайві калорії, позбутися жиру і покращити серцево-судинну систему. Інтенсивна й вимоглива форма активного руху, під час якої використовують платформи різної висоти, що дозволяє зміцнити м’язи ніг і сідниць. Вправи виконують за ритмом музики. Чим вищий степ, тим більше калорій можна спалити, але потрібно підходити до цього обережно і краще порадитися з тренером. На платформі можна зробити близько 250 вправ, скерованих і на верхню, і на нижню частини тіла. Вартість місячного абонемента – 100-200 гривень.

ЙОГУ треба вважати методом вдосконалення тіла й духу, який стає стилем життя. Основа занять йогою – позиції, положення, дихальні вправи, медитація й вправи на гнучкість. Йога допомагає підтримати еластичність і хорошу фізичну форму тіла, позбутися втоми й зміцнити психічне здоров’я. Завдяки йозі можна навчитися правильно розслаблятися, дихати, займатися медитацією, харчуватися, позитивно думати. Місячна вартість – 200 гривень.
ФІТНЕС – це стиль життя, в якому гармонійно поєднуються здорове харчування і фізична активність. Тренування, яке складається з аеробних вправ і вправ із гирями, а також відповідну дієту можна назвати фітнесом. Місячний абонемент – 350 гривень.

ПІЛАТЕС – складається з серії повторюваних рухів, які тренують тіло й розум і підійдуть людям різного віку. Цей метод направлений не тільки на зміцнення великих груп м’язів, а й малих. Пілатес – ефективний і безпечний метод тренувань. Переваги:
• Пілатес дозволяє інакше подивитися на своє тіло під час занять. Наші думки концентруються на контролі рухів, на розміщенні тіла в просторі.
• Вчить правильно дихати, а це допомагає позбутися стресу.
• Розвинути "центр тіла", тобто глибокі м’язи живота й м’язи довкола хребта.
• Пілатес підтримує в гарній формі все тіло. Тренує навіть стопи.
Місячна вартість – 100-200 гривень.

БОДІБІЛДИНГ – у перекладі з англійської – "будова тіла". Це накачування м’язів шляхом виконання спеціальних тренувальних програм у поєднанні з особливим спортивним харчуванням, що містить велику кількість білків. Вправи виконують із штангами та гирями. Додатково вправи виконують як із власною вагою (підтягування), так і з використанням тренажерів. Вартість місячного абонемента – 280-380 гривень.

СЛАЙД-АЕРОБІКА – силовий вид аеробіки. Під час вправ одягають особливе взуття, яке ковзає по спеціальній гладкій доріжці зі стійкими бортиками по боках. Виконують вправи боковими рухами, саме це є ключовим моментом у тренуванні груп м’язів стегна. Слайд-аеробіка буде корисна для тих, хто хоче позбутися жирових відкладень живота та стегон.
Місячна вартість – 100-200 гривень.

АКВААЕРОБІКА – один із різновидів аеробіки, тренування відбувається у басейні. Заняття аквааеробікою рекомендують людям похилого віку, вагітним жінкам, людям, які мають проблеми з хребтом, венами й суглобами. А ще під час занять аквааеробікою можна швидко схуднути. Додаткова кількість калорій спалюється завдяки температурі води, яка набагато нижча за температуру тіла. У Чернівцях одне заняття з аквааеробіки у середньому коштує 25 гривень.

ФІТБОЛ-АЕРОБІКА – це аеробіка з використанням спеціальних пластикових м’ячів діаметром від 55 до 70 сантиметрів. Заняття тренують вестибулярний апарат, розвивають координацію рухів, а також знімають додаткове навантаження на хребет. Гімнастика на фітболі, який м’яко пружинить, корисна при варикозному розширенні вен, остеохондрозі та артритах. Вартість місячного абонемента – 200 гривень.

"Коли йду на аеробіку, всі болячки наче рукою знімає"
Розвіятися, скинути чи набрати вагу можна у спортзалі

43-річна чернівчанка Олена КУЦАК ніколи всерйоз не займалася спортом. Щоправда, у підлітковому віці кілька років грала у гандбол, але потім покинула. Вийшла заміж, народила і виростила двох дітей. Врешті два роки тому син запропонував їй відвідувати аеробіку – для здоров’я. Олена погодилася і не жалкує про це.
– На перших двох-трьох заняттях я мало не плакала, у мене нічого не виходило, вже навіть вирішила, що аеробіка – не мій вид спорту, – розповідає Олена. – Але потім втягнулася настільки, що не хотілося пропускати жодного заняття. Спочатку чоловік був проти моїх походів на аеробіку, але я таки настояла на своєму. Бо вважаю, що після роботи жінка зобов’язана займатися чимось для себе, а не лише стояти над кухонною плитою і прибирати. Я не можу сказати, що після відвідин аеробіки дуже схудла, бо ніколи не була товстою, постійно мала приблизно сталу вагу. Зате стала значно краще почуватися. З’явилася бадьорість, зміцніли і підтягнулися м’язи. Почала менше сутулитися, намагаюся постійно тримати спину рівною. Зникли проблеми зі здоров’ям. Коли сиджу вдома, мене іноді болить голова. А коли йду на аеробіку, всі болячки наче рукою знімає.
– А ще я стала витривалішою, – продовжує жінка. – Адже заняття відбуваються тричі на тиждень впродовж години. За цей час настільки викладаюся, що ледве витримую до кінця тренування. Аж сама собі дивуюся, що можу так стійко витримати годину, до того ж, намагаюся не байдикувати. При цьому багато інших дівчат, молодших за мене, здаються! Коли у мене нарешті виходить якийсь складний рух, я радію, наче дитина! А після заняття у мене з’являються нові сили, наче відкривається "друге дихання". Помітила, відколи відвідую аеробіку, в мене навіть хода змінилася. Я ходжу плавніше, впевненіше, бадьоріше. Одягаю короткі спідниці. Почуваюся молодою, і ніхто не скаже, що мені 43 роки. Чоловіки частіше звертають на мене увагу. Коли розповідаю знайомим про аеробіку, вони жартома запитують: "Ну як там твоя дискотека?" Я тепер частіше в гарному настрої, і частково саме завдяки аеробіці. А ще мені приємно, що мною пишається син – мовляв, мама у 43 роки не махнула на себе рукою, а слідкує за своєю зовнішністю. І справді, навіть у такому віці хочеться не падати духом, а щось із собою робити. Також на аеробіці я знайшла нових подруг. Зі мною займається багато молодих дівчат, і я відчуваю себе їхньою ровесницею!


думка лікаря:
Василь ЗАДОРОЖНИЙ,
головний лікар обласного центру здоров’я:
– Аеробікою не рекомендовано всерйоз займатися дівчатам до народження дитини. Бо під час аеробіки ви робите різкі рухи, які травмують маточні труби. А от жінкам, які вже народили, аеробіка підходить. Універсальний вид фізичних навантажень, якими можна займатися усім, це плавання. Прекрасний ефект дає аквааеробіка – вода надзвичайно позитивно впливає на хребет, м’язи, легеневу, серцево-судинну системи людини. Дуже корисною є ходьба впродовж п’яти-шести годин нерівною поверхнею. Під час бігу хребет трохи "зсідається", тому потім потрібно обов’язково повисіти на перекладині. Для жінки також добре качати м’язи живота і спини. Коли ви виконуєте вправи для спини, зміцнюється хребет і знижується ризик захворювання на сколіоз. Можна також піднімати гантелі вверх, лежачи на спині. Так ви зміцнюєте м’язи грудей. Але усе потрібно робити в міру – жінці не варто інтенсивно качатися. А от чоловікам рекомендовано відвідувати тренажерні зали, щоби бути здоровим і гарно виглядати. Загалом фізкультурою можна займатися всім, хто не має третьої групи інвалідності. Але в міру – тобто так, щоби ви після фізичних навантажень почувалися бадьоро і здоровими.
Антоніна БАБЧУК,
Галина МАРКІВ
12-02-2009, 11:04
Коментарів 0 Переглядів 21 041

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.