RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні лікарі-ортодонти здатні виправляти найрізноманітніші дефекти зубів. Але щоби попередити викривлення зубів, слід не допускати ранньої втрати молочних зубів та позбутися шкідливих дитячих звичок.
– Зубо-щелепні аномалії були розповсюджені завжди, – розповідає лікар-ортодонт міської дитячої стоматологічної поліклініки Ілля КУШКА. – Вони пов’язані з низкою причин. До негативних факторів, що впливають на кривизну зубів, можна віднести шкідливі дитячі звички: смоктання соски й пальця, неправильне положення під час сну та ротове дихання, що є наслідком несвоєчасного лікування захворювань носоглотки. Це може бути і вживання м’якої їжі, що не навантажує жувальну мускулатуру, рання втрата та відсутність лікування молочних зубів. Звісно, не треба забувати у таких випадках і про спадковий фактор, гормональні порушення та обмінні процеси в організмі. Перенесені запальні кісткові захворювання теж нерідко викликають деформацію зубів. Але більшість недоліків із деформацією зубів можна попередити у ранньому віці.
Якщо батьки помічають певні проблеми із зубами дітей, раджу звертатися до лікарів-ортодонтів. Ще у молочному прикусі призначають вправи, так звану міогімнастику: вправи для язика, жувальних м’язів, кругового м’яза рота тощо. Таке нескладне лікування у подальшому допоможе уникнути шкідливих дитячих звичок і тривалого апаратного лікування – носіння пластин, трейнерів тощо. Те саме стосується і ранньої втрати молочних зубів, які не лише беруть участь у пережовуванні їжі, а й зберігають місце для постійних зубів. Тому, аби попередити зубо-щелепні аномалії, виготовляють замісні протези, які зберігатимуть місце для постійних зубів.
– З якого віку можна носити пластини?
– Апаратне лікування зубів або, іншими словами, використання різноманітних пластин, за потреби, здійснюємо у період зміни зубів із молочних на постійні у віці семи років. Ортодонтичне лікування є знімне та незнімне – так звана американська брекет-система. У віці молочного прикусу, коли ще є молочні зуби, використовуємо знімну пластину. Вона менш ефективна, порівняно з американськими брекетами, й має певну межу своєї дії. Знімна пластина може лише дещо розширити зубний ряд за невеликої скупченості зубів, переміщати зуби лише у певному напрямку.
А брекер-система переміщує зуби у трьох площинах. Так звана американська пластина складається із замочків, які фіксуються на зубах, ортодонтичних дуг, кілець та інших допоміжних матеріалів. Для кожного зуба існує свій відповідний брекет, який створено таким чином, що в ньому вже закладено інформацію про правильне розташування зуба у зубному ряду. Він є ніби персональним комп’ютером для кожного зуба. Саме вирівнювання здійснюється за допомогою термоактивних дуг, які в порожнині рота під дією температури тіла починають "працювати" і вирівнювати зуби. Брекет-система використовується для дітей, в яких вже сформовано постійний прикус, і дорослих пацієнтів.
– Знімні пластини можуть бути менш помітними у роті?
– Так. Є так звані естетичні брекет-системи – керамічні, пластикові та сапфірові. Вони не лише будуть менш помітними на зубах, але й слугуватимуть своєрідною прикрасою для зубного ряду.
– Скільки триває ортодонтичне лікування?
– Ортодонтичне лікування триває, залежно від складності патології, віку людини та її організованості. У середньому активне лікування займає півтора року. Та на цьому процес не закінчується. Після зняття брекет-системи слід ще утримувати зубний ряд. Тож аби після зняття пластини зуби не почали дещо зміщуватися, радимо пацієнтам використовувати знімні капи, ретейнери чи незнімну ретейнер-шину.
– Чи є певні протипоказання щодо використання пластин?
– Перше, на що ми звертаємо увагу – погана гігієна зубів. Таких пацієнтів ми, як правило, не беремо на ортодонтичне лікування. Адже погіршена гігієна зубів у поєднанні з використанням пластин може викликати псування зубів. Тож насамперед перед візитом до ортодонта батькам слід полікувати проблемні зуби своїх дітей та навчити їх правильно чистити зуби.
Антоніна БАБЧУК
5-02-2009, 10:25
Коментарів 0 Переглядів 18 897

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.