RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Із настанням осені дедалі частіше нагадують про себе застудні захворювання, найпоширеніший симптом яких – нежить (риніт) – запалення слизової оболонки носової порожнини. Про засоби лікування нежитю ми поспілкувалися з досвідченим провізором однієї із чернівецьких аптек Наталією ЗЕЛЕНЮК.
– Насамперед необхідно зважати на ступінь захворювання. Розрізняють "банальний" нежить, риніт із симптомами ГРВІ, алергічний нежить і хронічний. На кожній із перелічених стадій захворювання застосовують різні препарати, – пояснює Наталія Зеленюк.
"Банальний" нежить
Причиною "банального" нежитю може стати переохолодження. Його варто лікувати з появою перших симптомів: заклало ніс, з’явилося відчуття печіння в носі, чхання, головний біль, першіння в горлі. Найкраще спочатку зробити гарячу ванну для ніг (вода до колін) з додаванням гірчиці, випити гарячого чаю з лимоном, липовим цвітом або малиновим варенням, відвар шипшини, чорної смородини. На ноги можна одягнути теплі шкарпетки, насипавши туди гірчиці. Також допоможе вітамін С у порошку або в таблетках. Для лікування такого нежитю можна також використати інгалації з ефірними оліями – евкаліпта, м’яти, лимона, чайного дерева тощо.
Полегшать на певний час перебіг недуги на цьому етапі також антибактеріальні судинозвужувальні препарати на основі хімічних речовин: "Діоксидин", "Назол", "Нокспрей", "Тизил", "Галазолін", "Виброцил". Щоправда, перед застосуванням цих препаратів варто промити носову порожнину сольовим розчином або іншими засобами – "Салин" (розчин хлориду натрію), "Но-сол", "Аква-марис", які можуть використовувати і дорослі, і діти. Якщо препарати для боротьби з "банальним" ринітом застосовувати тричі на день впродовж трьох-чотирьох днів, зменшується набряк, полегшується носове дихання. Ці медикаменти добре переносяться хворими. Однак у пацієнтів з артеріальною гіпертензією, гіпертиреозом, серцево-судинною патологією, цукровим діабетом, а також при перевищенні дози (надмірно часте закрапування) може підвищитися артеріальний тиск.
Нежить із ГРВI
– Якщо у людини з’явився нежить із симптомами ГРВІ, – продовжує Наталія Зеленюк, – потрібно лікуватися вищепереліченими препаратами у комплексі з рецептурними противірусними засобами – вони усувають причину захворювання, безпосередньо придушуючи розвиток вірусів. Противірусні препарати випускають у вигляді розчинів для закрапування у ніс, капсул, ректальних свічок тощо. Можна використовувати загальновідомі гарячі напої, які відпускають без рецептів, зокрема: "Фервекс", "Терафлю", "Колдрекс Хотрем".
Якщо нежить довго (впродовж трьох-чотирьох тижнів) не минає – це серйозна причина для звернення до лікаря. Також якщо через два тижні після початку лікування так само важко дихати, відчувається загальний дискомфорт, час від часу з’являється головний біль, необхідно повторно проконсультуватися у ЛОРа.
Алергічний риніт
Алергічні (сезонні) риніти – одна із найбільш розповсюдженіших форм алергії. На людину діє певний чинник (алерген). Таким алергеном може бути навіть холод, – пояснює досвідчений провізор. – Для лікування алергічних ринітів разом із судинозвужувальними препаратами використовують антигістамінні медикаменти, а в особливо важких випадках – стероїдні гормони для місцевого застосування, які призначає винятково лікар.
Хронічний нежить
Серед різноманітних препаратів від нежитю вирізняють спреї, які зручніші у застосуванні, мазі, креми, ефект від яких відчувається триваліший час. Ці медикаменти краще застосовувати при хронічному перебігу хвороби. Сюди ж належать таблетовані препарати та капсули, дія яких розвивається повільно, але зберігається надовго.
Хронічний нежить вимагає обов’язкової участі у лікуванні ЛОР-лікаря.
Леся ТОКАРЮК

Важливо!
Пам’ятайте, що приймати судинозвужувальні препарати можна не більше семи днів. Триваліше їх застосування може викликати зміни в будові клітин слизової оболонки носа і порушення функції нюху.

До теми
Гомеопатичні засоби підходять усім
– Найбільш дієвими, надійними і без шкідливих наслідків є комбіновані гомеопатичні препарати, однак вони вимагають тривалого використання
і терпіння хворого, – розповідає Наталія Зеленюк. – Це природні ліки, за допомогою яких здійснюється результативне лікування "подібного подібним". Серед них – комплексний натуральний спрей "Делуфен". Його перевага в тому, що він швидко усуває будь-який нежить – вірусний, бактеріальний, алергічний, не має побічних ефектів, рекомендований у будь-якому віці, з перших днів життя. Подібну дію має назальний спрей "Еуфорбіум композитиум". Єдиний недолік цих препаратів – порівняно висока ціна.
16-10-2008, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 11 788

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.