RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Свіжі грецькі горіхи – одні з найулюбленіших осінніх ласощів. Ми готові годинами вилущувати білі ядра з твердого та м’якого лушпиння, бо це дуже смачно. Але ще й корисно!
У ядрах грецького (або волоського) горіха міститься 18% білка, який за поживністю не поступається тваринному. А корисної олії – до 75%. У цій олії – відомі поліненасичені жирні кислоти, корисні для серця, судин, шкіри тощо.
У давні часи грецький горіх вважався дуже сильною протиотрутою. Видатний лікар минулого Авіценна рекомендував для лікування туберкульозу товчений грецький горіх із медом. Гіпократ застосовував зелені оболонки грецьких горіхів для вигнання глистів з організму. А в українській народній медицині настоянка плодів горіха вважалася найкращим засобом для лікування шлунково-кишкових захворювань.
Поєднуйте горіхи із зеленими овочами
Сьогодні як народна, так і офіційна медицина рекомендує вживати горіхи при гіпо- та авітамінозах, при дефіциті солей заліза та кобальту. Вони корисні матерям-годувальницям, а також у період одужання після важкого захворювання. Радять поєднувати горіхи в їжі із зеленими овочами: це в кілька разів підвищує їх лікувальний ефект і поживність.
У грецьких горіхах багато клітковини та олії, які здатні активізувати роботу кишківника. Тому їх рекомендують вживати людям похилого віку для профілактики закрепів.
Грецькі горіхи містять дуже мало натрію, тому їх корисно включати до раціону людям, які страждають на порушення кровообігу, хворим на подагру.
Горіхи виганяють холестерин
У журналі "Diabetes Care", присвяченому проблемам діабету, опублікували результати дослідження, в якому брали участь 58 пацієнтів, що страждають на цукровий діабет другого типу. Хворих розділили на групи. Всі пацієнти дотримувалися дієти з обмеженим вмістом жиру, яка включала рибу, фрукти, овочі. А пацієнти однієї з груп додатково вживали 30 грамів (приблизно шість штук) горіхів щодня. У пацієнтів усіх груп виникли позитивні зміни показників ліпідного обміну. Але в тих, хто їв горіхи, зміни були більш відчутними. У всіх пацієнтів до лікування був підвищений вміст холестерину високої щільності в крові, але тільки вживання горіхів призводило до зниження холестерину на 10%. Крім того, з’ясувалося, що вживання горіхів зменшує потяг до поїдання простих вуглеводів – солодощів, борошняних виробів.

ВАЖЛИВО
При дефіциті йоду горіхи не допоможуть
Існує думка, що вживанням горіхів можна компенсувати дефіцит йоду в організмі.
– Це міф, – стверджує лікар-ендокринолог Світлана БОГДАНОВА. – Горіхи справді мають значний вміст йоду, але якщо у вас уже виник справжній дефіцит цього важливого мікроелементу, вони не допоможуть. Адже треба щодня з’їдати кілька кілограмів горіхів, щоби компенсувати дефіцит йоду, а це неможливо. Звичайно, дуже корисно включати до щоденного раціону грецькі горіхи, особливо нам, мешканцям йододефіцитного регіону. Проте не сподівайтеся, що це може вас вилікувати в разі виникнення реальних проблем.

РЕЦЕПТИ НАРОДНОЇ МЕДИЦИНИ

Тонізуючий засіб
для підвищення працездатності
Перемолоти на м’ясорубці 300 г почищених горіхів, 300 г кураги і два лимони з цедрою. Додати
300 г меду і ретельно перемішати. Приймати по 1-2 чайні ложки раз на день. Суміш зберігати в холодильнику.
Зміцнювальний засіб для хворобливих дітей
Перемолоти на м’ясорубці 200 г ядер горіхів, 2 лимони, 200 г листя алое. З’єднати, додати 200 г вершкового масла і 200 г меду, ретельно перемішати. Давати по одній чайній ложці тричі на день після їжі.
9-10-2008, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 32 751

Теги -

Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року

Фігурант з особливою зухвалістю здійснив 7 пострілів з пневматичного пістолета
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.