RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Останнім часом популярним стало заморожування ягід та овочів для заготівлі на зиму. Багато хто для цього навіть спеціально купує морозильні камери. У кожної господині – свої секрети та рецепти. Найкращими вони поділилися із читачами "МБ".

"Перед замороженням полуницю не мию"


– Вже заморозила на зиму полуницю, – повідомила чернівчанка Ольга ТКАЧУК. – Перед замороженням потовкла її та перетерла із цукром (на кілограм полуниці – чотири столові ложки цукру). Добре все перемішала і поклала у пластмасові відерця з-під сметани, морозива та майонезу. Щільно закрила. У такому вигляді полуниця добре зберігається у морозильній камері. Взимку її можна вживати самостійно або зі сметаною. Найчастіше подаю на стіл тоді, коли до мене сходяться діти або гості.

Схожий рецепт заморожування полуниці розповіла і мешканка Мамаївців Наталія РУДЬКО. Жінка також пересипає ягоди цукром, проте робить це шарами. Так заморожує і вишні, попередньо видаливши з них кісточки.

Чернівчанка Руслана заморожує ягоди свіжими, без додавання цукру.

– При цьому суницю, полуницю, малину, вишню та черешню не мию, – зауважує жінка. – Адже, якщо їх помити, треба обов’язково висушувати. У морозильну камеру кладу ягоди у пластмасових відерцях або целофанових пакетах, попередньо вивільнивши звідти повітря.

Заморожують перець, гриби і навіть шпинат

Щодо овочів, то майже усі господині перед замороженням обдають їх термічній обробці.

– Перець тушу в духовці, потім знімаю плівку, – говорить Ольга Ткачук. – Опеньки відварюю у підсоленій воді, проціджую і добре прополіскую водою. Перш ніж покласти у пакетах у морозильну камеру, підсушую їх. Моя невістка Оксана заготовляє на зиму білі гриби. Для цього їх миє, висушує і кладе сирі у морозилку. Взимку невістка відварює їх і подає до столу. Куштувала неодноразово – дуже смачні!

– Щороку заморожую пастаї, – ділиться Наталія Рудько. – Для цього відварюю їх у підсоленій воді. Сестра заморожує і кабачки та перець, обсмажуючи їх заздалегідь.

А пані Руслана заморожує салати та шпинат. Жінка радить попередньо ошпарювати їх окропом із додаванням солі.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Коментар:
Наталія ОРЛОВА, доктор технічних наук, професор кафедри товарознавства та експертизи харчових продуктів Київського національного торговельно-економічного університету:
– Найбільш придатні для заморожування чорна та червона смородина, чорниця, агрус та темнозабарвлені вишні. Їх можна зберігати у морозильній камері без додавання цукру. Вишні та черешні заморожують і з кісточками, і без них, залежно від того, як використовуватимуть ягоди: для приготування страв чи подавати до десерту. Світлозабарвлені ягоди під час заморожування темніють. Під дією окиснення їхня харчова цінність знижується, а консистенція стає м’якою. Тому малину та суницю перед заморожуванням треба занурити у 20-30-відсотковий розчин цукрового сиропу. Для приготування сиропу воду із цукром треба закип’ятити, остудити і занурити туди ягоди на півгодини (у співвідношенні ягід та сиропу – 1:1,5). Можна також пересипати ці ягоди цукром. Слід пам’ятати, що не всі сорти полуниці та малини придатні для заморожування. Треба відбирати стиглі, але не перегріті на сонці ягоди.
Усі ягоди перед заморожуванням треба ретельно мити, а згодом добре сушити, розклавши їх на фільтрований папір чи тканину. Заморожувати краще в упакованому вигляді у лотках, по пів-один кілограм кожен. Лотки бажано заклеїти у місці прилягання кришок клейкою стрічкою. Заморожують ягоди за температури -30 – -18 °С, зберігають за -23 – -25 °С (не вище -18 °С). Термін придатності ягід – до одного року.
З овочів підходять для заморожування кабачки, перець та баклажани. Перш ніж покласти їх у морозильну камеру, овочі слід ретельно вимити і просушити. Перець можна заморожувати цілим або нарізавши кусочками (звільнивши овоч від насіннєвої камери). Баклажани перед заморожуванням треба витримати півгодини у підсоленій воді. А щоби вберегти від потемніння кабачки, їх треба полити двовідсотковим розчином лимонної чи аскорбінової кислоти.
27-06-2011, 16:27
Коментарів 0 Переглядів 5 843

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.