Чернівці C
Молодий буковинець » у номері » суспільство » Заморожені ягоди та овочі взимку, як свіжі

Заморожені ягоди та овочі взимку, як свіжі

у номері / суспільство
5 865
0
Останнім часом популярним стало заморожування ягід та овочів для заготівлі на зиму. Багато хто для цього навіть спеціально купує морозильні камери. У кожної господині – свої секрети та рецепти. Найкращими вони поділилися із читачами "МБ".

"Перед замороженням полуницю не мию"


– Вже заморозила на зиму полуницю, – повідомила чернівчанка Ольга ТКАЧУК. – Перед замороженням потовкла її та перетерла із цукром (на кілограм полуниці – чотири столові ложки цукру). Добре все перемішала і поклала у пластмасові відерця з-під сметани, морозива та майонезу. Щільно закрила. У такому вигляді полуниця добре зберігається у морозильній камері. Взимку її можна вживати самостійно або зі сметаною. Найчастіше подаю на стіл тоді, коли до мене сходяться діти або гості.

Схожий рецепт заморожування полуниці розповіла і мешканка Мамаївців Наталія РУДЬКО. Жінка також пересипає ягоди цукром, проте робить це шарами. Так заморожує і вишні, попередньо видаливши з них кісточки.

Чернівчанка Руслана заморожує ягоди свіжими, без додавання цукру.

– При цьому суницю, полуницю, малину, вишню та черешню не мию, – зауважує жінка. – Адже, якщо їх помити, треба обов’язково висушувати. У морозильну камеру кладу ягоди у пластмасових відерцях або целофанових пакетах, попередньо вивільнивши звідти повітря.

Заморожують перець, гриби і навіть шпинат

Щодо овочів, то майже усі господині перед замороженням обдають їх термічній обробці.

– Перець тушу в духовці, потім знімаю плівку, – говорить Ольга Ткачук. – Опеньки відварюю у підсоленій воді, проціджую і добре прополіскую водою. Перш ніж покласти у пакетах у морозильну камеру, підсушую їх. Моя невістка Оксана заготовляє на зиму білі гриби. Для цього їх миє, висушує і кладе сирі у морозилку. Взимку невістка відварює їх і подає до столу. Куштувала неодноразово – дуже смачні!

– Щороку заморожую пастаї, – ділиться Наталія Рудько. – Для цього відварюю їх у підсоленій воді. Сестра заморожує і кабачки та перець, обсмажуючи їх заздалегідь.

А пані Руслана заморожує салати та шпинат. Жінка радить попередньо ошпарювати їх окропом із додаванням солі.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Коментар:
Наталія ОРЛОВА, доктор технічних наук, професор кафедри товарознавства та експертизи харчових продуктів Київського національного торговельно-економічного університету:
– Найбільш придатні для заморожування чорна та червона смородина, чорниця, агрус та темнозабарвлені вишні. Їх можна зберігати у морозильній камері без додавання цукру. Вишні та черешні заморожують і з кісточками, і без них, залежно від того, як використовуватимуть ягоди: для приготування страв чи подавати до десерту. Світлозабарвлені ягоди під час заморожування темніють. Під дією окиснення їхня харчова цінність знижується, а консистенція стає м’якою. Тому малину та суницю перед заморожуванням треба занурити у 20-30-відсотковий розчин цукрового сиропу. Для приготування сиропу воду із цукром треба закип’ятити, остудити і занурити туди ягоди на півгодини (у співвідношенні ягід та сиропу – 1:1,5). Можна також пересипати ці ягоди цукром. Слід пам’ятати, що не всі сорти полуниці та малини придатні для заморожування. Треба відбирати стиглі, але не перегріті на сонці ягоди.
Усі ягоди перед заморожуванням треба ретельно мити, а згодом добре сушити, розклавши їх на фільтрований папір чи тканину. Заморожувати краще в упакованому вигляді у лотках, по пів-один кілограм кожен. Лотки бажано заклеїти у місці прилягання кришок клейкою стрічкою. Заморожують ягоди за температури -30 – -18 °С, зберігають за -23 – -25 °С (не вище -18 °С). Термін придатності ягід – до одного року.
З овочів підходять для заморожування кабачки, перець та баклажани. Перш ніж покласти їх у морозильну камеру, овочі слід ретельно вимити і просушити. Перець можна заморожувати цілим або нарізавши кусочками (звільнивши овоч від насіннєвої камери). Баклажани перед заморожуванням треба витримати півгодини у підсоленій воді. А щоби вберегти від потемніння кабачки, їх треба полити двовідсотковим розчином лимонної чи аскорбінової кислоти.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
[related-news] [/related-news]

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Не тільки для походу в магазин: як використовувати пластикові пакети в побуті
01:30
В чому користь граната та як швидко його почистити
01:15
Стокгольмський синдром: що це та як проявляється
01:00
Як приготувати марципан вдома: простий рецепт
00:30
Килимок у ванній може призвести до проблем зі шкірою ніг
00:15
Стане як новий: простий спосіб очистити чайник
23:59
Наскільки тривале сидіння шкодить здоров'ю серця: висновок учених
23:45
Кому зі знаків зодіаку пощастить на вихідних, 23-24 листопада
23:29
Оновили графік знеструмлень на Буковині на завтра, 23 листопада: де не буде світла
23:23
Сніг, буревій, ожеледиця: погода на Буковині у суботу, 23 листопада
23:00
Які прізвища вказують на кримінальне минуле та скільки їхніх носіїв на Буковині
22:39
Чернівчан опитали, на що виділити кошти з бюджету міста у 2025 році: результати здивують
22:21
Тельцям - фінансові справи, Левам - кар'єрний успіх: гороскоп на 23 листопада для всіх знаків зодіаку
21:59
Не батюшка і матушка: як правильно звернутися українською - відповідь ПЦУ
21:41
На Буковині відбулася обласна гімназіада із дзюдо
21:20
Пісні музиканта із Чернівців увійшли до популярної відеогри "S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля" - відео
20:58
На Буковині громад ПЦУ досі вдвічі менше, ніж УПЦ - інфографіка
20:37
Чому треба витирати пил із кімнатних рослин: дві основні причини
20:11
На Буковині попрощаються із солдатом Юрієм Задубрівським
19:52
Рік тому потрапив у моторошну ДТП: у ЧНУ збирають кошти на реабілітацію студента
19:31
Заплатили майже 37 мільйонів гривень: інвестор з Києва скуповує приміщення у центрі Чернівців
19:09
Світло відключатимуть лише один раз: графік знеструмлень на Буковині на 23 листопада
19:00
У Чернівцях зіткнулися дві автівки: рух вулицею Хотинською ускладнений
18:40
У вихідні також будуть відключення світла, але їх кількість зменшиться
18:21
Яким буде початок зими: аномальний грудень прогнозують в Україні
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують
«Українські» слова, які вигадали «совєти», щоб спаплюжити нашу мову. Їх ніколи не існувало
106 902
Які цифри у даті народження означають, що на вас чекає велике щастя в особистому житті
106 744
Не починайте дзвінок зі слів: «слухаю», «так», «алло»: які правила телефонної розмови
64 152
Який колір - такий і характер: виберіть відтінок і дізнайтеся, що ви за людина
58 189
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
57 493
П'ятниця стане початком "білої смуги" для чотирьох знаків Зодіаку. Кого обрали карти Таро
49 848
Масштабна пожежа у Чернівцях: житловий будинок згорів дотла - фото
40 245
На Буковині на організаторів ходи до Свято-Успенського монастиря УПЦ МП склали адмінпротоколи
36 792
18 листопада на Буковині запроваджують відключення світла - графік обленерго
32 585
У п'яти областях України скасували графіки відключень: яка ситуація на Буковині
26 583

Свіжий номер

Афіша

1 028 0

«Піккардійська терція» запрошує на чарівний різдвяний концерт у Чернівцях

З вірою у ЗСУ та різдвяним настроєм! Відома вокальна формація "Піккардійська Терція" вирушає у великий всеукраїнський різдвяно-новорічний благодійний тур, аби разом із шанувальниками

30 лис 2023

політика, влада

економіка

здоров'я

Прес Релізи

культура

спорт

Logo

"Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.