RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Останнім часом популярним стало заморожування ягід та овочів для заготівлі на зиму. Багато хто для цього навіть спеціально купує морозильні камери. У кожної господині – свої секрети та рецепти. Найкращими вони поділилися із читачами "МБ".

"Перед замороженням полуницю не мию"


– Вже заморозила на зиму полуницю, – повідомила чернівчанка Ольга ТКАЧУК. – Перед замороженням потовкла її та перетерла із цукром (на кілограм полуниці – чотири столові ложки цукру). Добре все перемішала і поклала у пластмасові відерця з-під сметани, морозива та майонезу. Щільно закрила. У такому вигляді полуниця добре зберігається у морозильній камері. Взимку її можна вживати самостійно або зі сметаною. Найчастіше подаю на стіл тоді, коли до мене сходяться діти або гості.

Схожий рецепт заморожування полуниці розповіла і мешканка Мамаївців Наталія РУДЬКО. Жінка також пересипає ягоди цукром, проте робить це шарами. Так заморожує і вишні, попередньо видаливши з них кісточки.

Чернівчанка Руслана заморожує ягоди свіжими, без додавання цукру.

– При цьому суницю, полуницю, малину, вишню та черешню не мию, – зауважує жінка. – Адже, якщо їх помити, треба обов’язково висушувати. У морозильну камеру кладу ягоди у пластмасових відерцях або целофанових пакетах, попередньо вивільнивши звідти повітря.

Заморожують перець, гриби і навіть шпинат

Щодо овочів, то майже усі господині перед замороженням обдають їх термічній обробці.

– Перець тушу в духовці, потім знімаю плівку, – говорить Ольга Ткачук. – Опеньки відварюю у підсоленій воді, проціджую і добре прополіскую водою. Перш ніж покласти у пакетах у морозильну камеру, підсушую їх. Моя невістка Оксана заготовляє на зиму білі гриби. Для цього їх миє, висушує і кладе сирі у морозилку. Взимку невістка відварює їх і подає до столу. Куштувала неодноразово – дуже смачні!

– Щороку заморожую пастаї, – ділиться Наталія Рудько. – Для цього відварюю їх у підсоленій воді. Сестра заморожує і кабачки та перець, обсмажуючи їх заздалегідь.

А пані Руслана заморожує салати та шпинат. Жінка радить попередньо ошпарювати їх окропом із додаванням солі.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Коментар:
Наталія ОРЛОВА, доктор технічних наук, професор кафедри товарознавства та експертизи харчових продуктів Київського національного торговельно-економічного університету:
– Найбільш придатні для заморожування чорна та червона смородина, чорниця, агрус та темнозабарвлені вишні. Їх можна зберігати у морозильній камері без додавання цукру. Вишні та черешні заморожують і з кісточками, і без них, залежно від того, як використовуватимуть ягоди: для приготування страв чи подавати до десерту. Світлозабарвлені ягоди під час заморожування темніють. Під дією окиснення їхня харчова цінність знижується, а консистенція стає м’якою. Тому малину та суницю перед заморожуванням треба занурити у 20-30-відсотковий розчин цукрового сиропу. Для приготування сиропу воду із цукром треба закип’ятити, остудити і занурити туди ягоди на півгодини (у співвідношенні ягід та сиропу – 1:1,5). Можна також пересипати ці ягоди цукром. Слід пам’ятати, що не всі сорти полуниці та малини придатні для заморожування. Треба відбирати стиглі, але не перегріті на сонці ягоди.
Усі ягоди перед заморожуванням треба ретельно мити, а згодом добре сушити, розклавши їх на фільтрований папір чи тканину. Заморожувати краще в упакованому вигляді у лотках, по пів-один кілограм кожен. Лотки бажано заклеїти у місці прилягання кришок клейкою стрічкою. Заморожують ягоди за температури -30 – -18 °С, зберігають за -23 – -25 °С (не вище -18 °С). Термін придатності ягід – до одного року.
З овочів підходять для заморожування кабачки, перець та баклажани. Перш ніж покласти їх у морозильну камеру, овочі слід ретельно вимити і просушити. Перець можна заморожувати цілим або нарізавши кусочками (звільнивши овоч від насіннєвої камери). Баклажани перед заморожуванням треба витримати півгодини у підсоленій воді. А щоби вберегти від потемніння кабачки, їх треба полити двовідсотковим розчином лимонної чи аскорбінової кислоти.
27-06-2011, 16:27
Коментарів 0 Переглядів 5 873

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.