Weather

Розпочинається «широка Масляна»

суспільство / новини
1 898
0
В останній день зими, 28 лютого, розпочався Масляний тиждень, або так звана "широка Масляна". Це свято проводів зими та зустрічі весни було одним з найпопулярніших у слов'янській культурі, а після прийняття християнства церква пристосувала його до тижня перед Великим постом.

Церковною мовою цей тиждень називається сирним. Основною стравою на Масляну, як відомо, є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків — гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з додаванням різних продуктів. До млинців подають: масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, повидло, варення.

Також Масляна відома всенародними гуляннями: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, багаття тощо.

У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім йдуть до лазні - Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують