RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На погане освітлення багатьох вулиць скаржаться чимало наших читачів. Кореспонденти "МБ" здійснили вечірню прогулянку Чернівцями.

Темно навіть у центрі

Приблизно о 18.00 вулиця Богдана Хмельницького потопає в пітьмі. Один із перехожих спіткається об бордюр і, ледь не впавши на тротуар, голосно матюкається. "Скільки себе пам’ятаю, на початку цієї вулиці завжди було темно, – каже чоловік. – Вночі тут можна голову зламати!"

На вулиці Переяславській, що неподалік площі Філармонії, горить лише один ліхтар. Мешканець будинку на цій вулиці Валерій розповідає, що вже два роки поспіль ліхтарі вмикають тут лише тоді, коли хто-небудь пройдеться вулицею. "Ліхтарі вмикаються тут лише тоді, коли вони "відчувають" рух на вулиці, – каже чернівчанин. – Таким чином економлять багато електрики. А навіщо вночі її марно витрачати?"

Щоправда, не всі мешканці Переяславської задоволені. Наталія ГОГУШ, яка мешкає тут, стурбована тим, що її вулицю ніколи повноцінно не освітлювали вночі.

– На Переяславській ями по коліна, а вночі через темряву доводиться постійно спотикатися, – каже жінка. – Зараз вночі світло на вулиці то вмикається, то воно зникає. Через таку "світломузику" іноді заснути неможливо!
Лише три ліхтарі горіли на вулиці Ломоносова. Чернівчанин Василь, який саме вигулював тут свого собаку, розповів, що через слабке освітлення його сусід взимку зламав ногу.

– Мій товариш якраз Різдвяної ночі повертався додому. Світили ліхтарі лише з боку вулиці Української. Тут, ближче до Руської, знаходиться його квартира. Дійшовши до свого під’їзду, сусід підсковзнувся. Результат – три місяці у лікарні з гіпсом.

Водіям фари не допомагають

Таксист Едуард поскаржився, що через погане вуличне освітлення стається більше аварій.

– Досі немає освітлення на вулицях Стеф’юка, Мусоргського та Воробкевича, – каже таксист. – На Воробкевича, до речі, водії постійно "залітають" у бетонні плити біля відкритих каналізаційних люків. Водії вмикають дальнє світло і просто не помічають фундаментних блоків.

"Нічні прогулянки вулицею 28 Червня можуть іноді зіпсувати вам настрій – легко наступити у собачі екскременти. Освітлення на вулиці ніби і є, але завжди буває, що три-чотири ліхтарі не працюють взагалі", – розповів чернівчанин Степан ГРИЦЮК. Чоловік каже, що мешканці міста тут вигулюють своїх собак, які постійно паскудять на тротуарах.

Інший перехожий на вулиці 28 Червня поскаржився, що наприкінці вулиці, на крутому спуску, ліхтарі не горять взагалі. "Зліва – дорога, якою женуть авто, справа – крутий схил. А асфальт на тротуарі в деяких місцях зсунувся, тому вечорами змушений тут ходити з власним ліхтариком", – розповів Аркадій.

Проте кореспондент "МБ" побачив і кумедні випадки. На розі вулиць Кобилянської та Вірменської жінка продає троянди. Невдовзі вона, побачивши двох працівників патрульної служби, збирає квіти і тікає до темного кутка на Вірменській. "У темряві хоча би від міліції сховатися можна", – жартує жінка.
Микола КОБИЛЮК, Михайло САЛІТРА

Коментар

Володимир ТИМОШЕНКО,
головний інженер
КП "Міськсвітло":
– Уже третій рік поспіль ми добиваємося повного проведення освітлення в районі Нових Ленківців. Зокрема на вулиці Борівецькій, Братів Кантемирів, Новокиселівській та Карпатській. Але коштів вистачає лише на утримання освітлювальних мереж. Щоби провести освітлення в район Нових Ленківців, потрібно 250 тисяч гривень. Саме стільки коштує встановлення 120 ліхтарів, які могли би забезпечити потреби вказаного району. Також необхідно встановити освітлення на вулиці Гуцульській, що в Садгорі. З приводу вулиці Руської скарг у нас не було. Кожен випадок потрібно розглядати окремо. Якщо є скарга щодо конкретної вулиці, ми обов’язково її розглядаємо. Звертайтесь за номером телефону 54-45-82.

«Вночі тут можна голову зламати!»


Цифри
Один ліхтар нам обходиться у 1200 гривень
1200 гривень – у стільки обходиться встановлення одного ліхтаря нам, платникам податків. А на покращення освітлення в місті на місяць виділяють 300 тисяч гривень. Вартість електроенергії для вуличного освітлення міста минулого року становила 1 мільйон 340 тисяч. Цьогоріч "насвітить" на 1 мільйон 675 тисяч.
597 кілометрів становить протяжність мереж зовнішнього освітлення міста. Цього достатньо, щоб освітити дорогу від Чернівців до Києва.
1,8 мільйона гривень щороку виділяють на капітальний ремонт освітлювальних мереж у Чернівцях із бюджету, інформують у КП "Міськсвітло".
11-11-2010, 11:20
Коментарів 0 Переглядів 2 441

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.