RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

32-річного Олександра Дарабана мешканці другого під’їзду будинку №263, що на вулиці Руській, обрали головою будинкового комітету. І за кілька місяців він навів тут ідеальний порядок. На заклик ентузіаста відгукнулися і сусіди, і ЖРЕП. Колись брудний занедбаний під’їзд став одним із найкращих у мікрорайоні Гравітон.

Через запльований ліфт було соромно перед друзями

– Я поселився у цьому будинку одразу ж після того, як закінчили його будівництво. Живу тут уже 23 роки, – розповів Олександр. – Тому дуже переймався, що в нашому під’їзді брудно та засмічено, пообписувані стіни, обідраний і запльований ліфт. Було навіть соромно перед друзями, які приходили до мене.

Хотілося навести чистоту, але не знав, як це зробити, як об’єднати мешканців цією ідеєю. Адже в нашому під’їзді дев’ятиповерхівки – 36 квартир. Люди часто змінюються, тому добре не знав усіх.

Усе почалося зі встановлення у під’їзді домофону. Олександр взявся збирати гроші по квартирах. Це виявилося нелегко, та все-таки прилад встановили і під’їзд перестав бути "прохідним двором". Після цього хлопець вирішив зібрати загальні збори мешканців щодо ремонту під’їзду. Тим більше, що приватне підприємство "Житлосервіс", на обслуговуванні якого знаходиться будинок, виділяло всі будівельні матеріали та дві тисячі гривень на майстрів.

"Однак цих грошей не вистачало, тому я звернувся до мешканців із проханням зібрати ще по 70 гривень із кожної квартири, – каже ентузіаст. – Майже всі погодилися здати гроші. Я дуже зрадів, що люди підтримали мене й обрали головою будинкового комітету. Адже через стан здоров’я змушений сидіти вдома. Та все одно хочеться щось робити, приносити користь".

Олександр сам знайшов сільських майстрів, домовився з ними, щоби зробили ремонт якісно і взяли недорого. Щодня стежив за їхньою роботою, змушував переробляти. Комісія із "Житлосервісу", яка приймала під’їзд після ремонту, поставила найвищу оцінку, бо майстри справді все зробили на совість.
"Опісля зібрав другі збори, відзвітував про зроблене, – каже Олександр. – Тепер хочу на вікнах, які на сходових майданчиках, на кожному поверсі повісити фіранки і поставити на підвіконня вазони".

Діти побілили дерева

– Спочатку було важко під­німати мешканців, – зізнався Олександр. – Але деяка практика у мене вже була. Ще в школі та в училищі мене постійно обирали старостою. Мені допомагали інші мешканці нашого під’їзду, особливо сім’я Свеклів. На своїй машині вони привезли майстрів, їздили разом за плафонами. Адже в під’їздах усі плафони побили. На електричні лампочки поставили діоди, які приніс мешканець 37-ї квартири. Тепер вони довго ще не перегоратимуть. Поміняли всі вимикачі, встановили світло перед вхідними дверима. Сусід привіз із дачі косу та скосив траву. Діти побілили вапном бордюри і дерева.

– Хочу також прибрати у підвалі, – поділився своїми планами Олександр. – Із цього приводу звертався до "Житлосервісу". Там пообіцяли виділити трактор, а чоловіки нашого будинку вже самі зберуть та завантажать сміття. Після цього в підвалі зроблять дезінфекцію. "Жит­лосервіс" також пообіцяв відремонтувати покрівлю. Зробив заявку, щоби на под­вір’ї біля нашого будинку знесли сухі та аварійні дерева. На вікнах, що на горищі, встановлять решітки. Через них залітають голуби і падають у ліфтову шахту. На загальних зборах ми вирішили збирати щомісяця з кожної квартири по десять гривень на прибирання під’їзду. Я вже знайшов жінку, яка цим займатиметься.

Дивлячись, яким чистим і затишним став другий під’їзд, мешканці першого теж почали збирати гроші на домофон і ремонт. "Тішить, що нашим прикладом скористалися інші", – каже Олександр.

– На жаль, таких ентузіастів, як Олександр Дарабан, – одиниці, – запевнила директор ПП "Житлосервіс" Анжела РОСЛЯКОВА. – Зазвичай мешканці просять або вимагають, але не виявляють жодного бажання зробити щось самотужки. Тому ми підтримуємо таких ентузіастів, ніколи їм не відмовляємо. Останнім часом Саша приходить до нас майже щодня. І щоразу – з новими ідеями та пропозиціями щодо під’їзду свого будинку. Звичайно, ми будемо йому допомагати. У вересні на нашому підприємстві проходитимуть практику учні ПТУ №4. З їхньою допомогою хочемо відремонтувати декілька під’їздів. Було би добре, якби там теж знайшлися ентузіасти. 
2-09-2010, 10:51
Коментарів 0 Переглядів 2 162

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.