RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Літній спекотний день. У темному залі кінотеатру імені Івана Миколайчука сидять п’ятеро глядачів. Вони вже 15 хвилин чекають, доки ввімкнуть фільм – хоча би на DVD-проекторі. Проте фільм усе не запускають, і обурені глядачі, зрозумівши, що "кіна не буде", пішли повертати квитки.

Одна з глядачок, пані Рима з Молдови, у Чернівцях вперше.

– Гуляла містом і вирішила відвідати кінотеатр, – каже жінка. – Загалом він начебто нічого. Але щоби фільм не запускали… Чесно кажучи, таке бачу вперше.

"...хочуть знищити
і продати за безцінь"


Кінотеатр імені Миколайчука в занедбаному стані, і це – за рік до святкування 70-ї річниці з дня народження актора Івана Миколайчука. У глядацькому залі зі стелі загрозливо звисають армовані плити. Колись шматки стелі тут вже падали (на щастя, нікого не зачепивши) і знову можуть впасти будь-якої миті. Кінотеатр останнім часом майже не відвідують. Та й що дивитися, якщо фільми не другого і навіть не третього екранів (на "свіжі" немає грошей), а взяті у відеопрокаті транслюють замість кінопроектора на DVD-проекторі.

Щодо фільмів за участю актора Івана Миколайчука, іменем якого названо кінотеатр, то їх взагалі останнім часом не показують. За словами касира установи Світлани ПАНЧЕНКО, навіть у 69-ту річницю з дня народження видатного митця не крутили фільмів за його участю.

Працівники кінотеатру в цьому занепаді звинувачують нового директора Павла Бєлашова. За їхніми словами, протягом року свого керівництва він ввів кінотеатр у борги на суму майже 100 тисяч гривень, ні защо звільнив кількох досвідчених працівників, не відремонтував повністю покрівлю установи, хоча кошти на це були. Працівники вже три місяці не отримують зарплатні.

– Ми переконані, що кінотеатр хочуть знищити, щоби продати за безцінь, – каже Світлана Панченко. – І хоча директор пропонував майже всім нам звільнитися, ми не йдемо, щоби не допустити розвалу кінотеатру. Нехай би вже кінотеатр об’єднали з кінопалацом "Чернівці". Це допомогло би зекономити кошти, скоротивши посади директора, бухгалтера та провідного спеціаліста, але дало би змогу показувати фільми першого екрана.

Заклад можуть віддати інвесторові

Сам директор зараз у відпустці, тому його думку з приводу ситуації дізнатися не вдалося. Замість нього висловився заступник Олег ПЕРЕПАДА:

– Не треба звалювати занепад кінотеатру на директора. Установі понад 40 років, за весь цей час тут нічого не ремонтували. Немає пожежної сигналізації, добротної електрики, дах над вестибюлем протікає, стеля обвалюється. Але не директор у цьому винен. Якби кінотеатр постійно підтримували у нормальному стані, такого би не сталося. Крім того, немає прибутку від глядачів. Адже відвідувачі хочуть переглядати фільм у комфортних умовах, яких ми не в змозі надати. Також у нас не показують фільмів першого екрана – на це немає грошей. Та ще й нещодавно самі наші працівники, члени профкому, відмовилися від державних дотацій, які переважно йшли на виплату зарплатні та компослуг. Через це ми зараз у такому плачевному стані. Важко сказати, що на кінотеатр чекає далі. Можливо, чергова сесія міськради вирішить його долю.

Стає на захист директора і головний спеціаліст міського управління культури Ірина П’ЯТНИЦЬКА:

– Становище кінотеатру нині не гірше, ніж торік, за попереднього директора. А кількість глядачів зменшилася з об’єктивних причин: ремонту покрівлі, епідемії, настання літа. Новий директор дбав про кінотеатр. Наприклад, щоби зекономити на сторожах, встановив охоронну сигналізацію. Також нагадав касирам про те, що вони повинні працювати до кінця сеансів. Раніше касири йшли додому, розпродавши квитки, а догляд за порядком залишали на сторожа і прибиральниць. Через це касири розгнівалися на директора і зараз всюди йому "вставляють палиці в колеса".

Як повідомили у прес-службі міської ради, долю кінотеатру вирішуватимуть депутати міськради. Можливо, для установи знайдуть інвестора. Але вона залишиться у комунальній власності та збереже назву – імені Івана Миколайчука. Якщо для покращення ситуації потрібен новий директор, Павла Бєлашова звільнять.

Але у ситуації, що склалася, важливо не те, хто винен. Зараз для чернівчан залишилися лише два кінотеатри (Палац кіно імені Ольги Кобилянської та кінопалац "Чернівці"), де можна в нормальних умовах переглянути фільм.
Галина МАРКІВ
5-08-2010, 11:00
Коментарів 0 Переглядів 2 490

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.