RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щонайменше 101 буковинець став заручником ситуації, яка склалася довкола банкрутства туроператора "Karya Tour" у Туреччині. Як повідомив начальник відділу з питань туризму ОДА Дмитро ПАВЕЛ, станом на 12 липня 59 мешканців області заявили про придбання путівок збанкрутілого туроператора. Вони ще не встигли вилетіти на відпочинок. А ось 42 особи у вівторок перебували у Туреччині. Вчора там залишалися ще 25 буковинців.

– За даними консульства Туреччини в Україні, заручниками ситуації стали 709 осіб з різних регіонів України. Цифра суперечлива. Адже не всі турфірми надають правдиву інформацію, – каже посадовець. – Інші тур­оператори взяли на себе зобов’язання решту туристів з Туреччини доправити до України за власний рахунок. Щодня кількість українців, які стали заручниками ситуації у Туреччині, зменшується. Представники туроператора запевнили, що вчора рейсами до України мали повернутися 25 буковинців.

За переселення турфірма заплатила по 50 доларів

На нараду у вівторок зібрали 20 представників чернівецьких турфірм, які продавали путівки туроператора "Karya Tour".

– Ми обдзвонили дев’ять десятків турфірм у Чернівцях. Лише 20 з них взяли участь у робочій зустрічі, – каже Дмитро Павел. – Запропонували два варіанти виходу з ситуації. Заручниками стали не лише туристи, але й турфірми. Адже 90% коштів, які надає фізична особа турфірмі, йдуть до туроператора, який розраховується за трансфер, переліт, розміщення у готелі. Турфірмі залишається 10 відсотків. Але фізична особа укладає договір з турфірмою на основі договору останньої з туроператором – з "Karya Tour" у цьому випадку. Важко пояснювати громадянам, які звертаються зі скаргами на турфірми, що гроші переведені на рахунок "Karya Tour". Звідти повернути їх зараз складно. Але оскільки українське представництво турецького туроператора офіційно ще не огосили банкрутом, є ймовірність, що активи української компанії залишаються діючими. Ми зробили запит до Міністерства культури і туризму з запропонованими двома варіантами виходу із ситуації. Якщо рахунки "Karya Tour" не заморожено, можлива процедура термінового повернення коштів на рахунки турфірм. Інший варіант: якщо рахунки закрито, звернутися до інших туроператорів – "Tess Tour", "Anex Tour" – з проханням взяти на себе зобов’язання з організації відпочинку та приїзду назад наших громадян. Турфірми Чернівців згідні потім компенсувати витрати за власний рахунок, але з розстрочкою.

Туристичне агентство "Навколо світу" продало 21 путівку збанкрутілого туроператора. Десятеро буковинців придбали путівки, але ще не встигли вилетіти. 11 краян на момент банкрутства вже перебували у Туреччині.

– Для тих, хто вже опинився у Туреччині, бронюємо місця в інших готелях. Звертаємося до інших туроператорів, – каже Ольга САВКА, генеральний директор фірми "Навколо світу". – 17 липня "заручники" мають повернутися додому. Наше підприємство теж має збитки. Лише за переселення одного туриста до іншого готелю нам довелося викласти по 50 доларів за добу.

Чернівчанин Ростислав ЗАДОРОЖНИЙ також скористався послугами "Karya Tour", але встиг відпочити у Туреччині без проблем. Лише наступного дня після повернення його земляків спіткали неприємності.

– Ми повернулися дев’ятого липня. Тож ситуація з банкрутством туроператора нас не зачепила, – говорить чоловік.

– У Туреччині спілкувався з гідами, які розповідали, що "Karya Tour" викупив інший туроператор "Tess Tour". Не знаю, наскільки це правда.

До 22 липня обіцяють повернути усіх туристів

Представники Асоціації лідерів турбізнесу України, вітчизняних авіакомпаній та Посольства Туреччини в Україні запевняють, що усі українські туристи, які потерпіли від "Karya Tour", до 22 липня повернуться з Туреччини в Україну.

Представник авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" Євгенія САЦЬКА запевнила, що спеціальними рейсами авіа­-
компанії з Туреччини з дев’ятого по 11 липня буде доправлено 700 пасажирів, а 14-16 липня планують забрати ще 430. Решта вирушить додому відповідно до дати вильоту.

Натомість Державна служба туризму і курортів України закликала українців утриматися від відпочинку в Туреччині. За її даними, українські туроператори переказують платежі турецьким партнерам за проїзд туристів і їхнє проживання в Туреччині, однак до готелів ці гроші так і не доходять.

У головному офісі туроператора "Karya Tour" у Києві ствер­джують, що проблеми з поселенням виникли через фінансові проблеми партнера компанії в Туреччині — Sunspot Seyhat Ltd Sti. З незрозумілих причин Sunspot Seyhat припинила оплату проживання туристів у готелях, а представники компанії припинили відповідати на телефонні дзвінки. 
Ольга Гнідан
15-07-2010, 13:00
Коментарів 0 Переглядів 2 024

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.