RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Плануючи літню відпустку, ми обмірковуємо, як зробити відпочинок комфортним. При цьому часто забуваємо подбати про безпеку житла. Адже саме у сезон літніх відпусток відсоток квартирних крадіжок стрімко зростає.

Більшість злодіїв проникає до помешкання саме через двері, тому локсмайстри (фахівці з безпеки житла) радять насамперед подбати про встановлення стійких до зламу замків із захищеними від висвердлення ци­ліндрами та захисними накладками. Адже якість самих дверей не матиме значення, якщо замок поганий.

Якісний замок не буває дешевим

Замки з профільним циліндром вважають визнаним європейським стандартом (EuroDin).
Серед широкого асортименту моделей є навіть циліндри з електромеханічним блокуванням. Такі замки здатні ідентифікувати конкретний ключ як на рівні механічної нарізки, так і на рівні електронного коду, і надавати доступ певній особі або відмовляти в ньому.

При встановленні будь-якого циліндра варто дотримуватися певних рекомендацій. Насамперед незахищений циліндр не повинен виступати над лицьовою пластиною замка, інакше злодій зможе використати це як опорну поверхню і вирвати циліндр розвідним ключем або кліщами.

Як розповів Святослав ВІВЧАРИК, експерт з питань безпеки майна, член Української Локс­майстер Федерації, не всі замки, які нині продають, високої якості. Якщо вам пропонують за недорогою ціною хороший циліндр, не варто довіряти такому продавцеві. Якісний замок не буває дешевим. А продукція, куплена з рук, а не в спеціалізованому магазині, найчастіше не має сертифіката. Згодом ви навіть не зможете пред’явити претензію реалізатору. Крім того, у разі втрати ключа, у сервісному центрі вам підберуть інший комплект ключів і видадуть нову картку, тобто не потрібно міняти циліндр. Причому дублікати ключів роблять тільки за наявності спеціальної картки авторизації.

Броненакладка захистить циліндр

Щоби захистити циліндр, локсмайстри пропонують встановлювати зовнішні броненакладки. Це спеціальна захисна фурнітура, виготовлена з якісної загартованої сталі. Її основна функція – унеможливити висвердлювання, скручування або зламування циліндрового механізму замка.

Броненакладка повністю закриває циліндр кришкою з загартованого металу. Декоративна планка зовнішньої накладки повинна бути підсилена стальною пластиною і міцно закріплена стяжними гвинтами. У такому разі її буде неможливо зовні відкрутити.

Перед купівлею циліндра і захисної пластини потрібно виміряти відстань (у торці дверей) від середини до зовнішнього і внутрішнього боку дверей. До цих відстаней додайте товщину самої накладки, а до зовнішнього боку – внутрішню глибину чашки захисту самого циліндра. За цими розмірами фахівці підберуть потрібний циліндр. Найкращий варіант – купувати циліндр і броненакладку в одному місці.

Додаткові замки – врізні або накладні

Врізні замки не помітно і вони не псують зовнішнього оздоблення дверей. Проте саме врізання може послабити двері, зокрема це стосується дерев’яних полотнищ.

Менше впливають на двері додаткові накладні замки, але, з іншого боку, вони не завжди гармоніюють із зовнішнім виглядом, особливо якщо полотнище оздоблено цінними породами дерева.

Щодо накладних замків, фахівці радять застосовувати замки, оснащені блокувальною скобою. Такий замок має дві переваги: додаткове зміцнення дверей і можливість блокування у привідкритому стані. Тобто зачиняючи замок на два оберти, ви повністю блокуєте двері, зачиняючи на один оберт – двері можна трохи привідкрити (захист від несподіваного нападу).

Максимальний опір зламу забезпечують накладні дверні засови. Завдяки міцному ригелю, який засувається в коробку, закріплену в стіні дому, двері фіксуються за всією шириною. Таким чином досягається оптимальний рівень захисту. Такий замок можна встановити і на двері балконів або металопластикові чи профільні двері. 
Марина КАРАСЬОВА

Правила безпеки

 Злодіїв лякають будинки, ділянка біля яких і потенційне місце проникнення добре проглядаються.
 Більшість злодіїв лякаються собак.
 Намагайтеся не залишати на подвір’ї драбини та інші речі, завдяки яким злодії можуть проникнути на верхні поверхи.
 Всі зовнішні розетки повинні вимикатися зсередини, щоби злодій не міг під’єднати свої електроінструменти.
 Завжди зачиняйте двері на два оберти ключа.
 Ніколи не залишайте відчиненими вікна першого поверху і балконні двері.
 Вирушаючи у відпустку, застосуйте додаткові міри безпеки. Заблокуйте всі потенційні місця проникнення в будинок.
 Сторонні не повинні помічати, що ви кудись поїхали. Ефект присутності господарів можна створити штучно, застосовуючи спеціальні пристрої, які, наприклад, у певні години будуть вмикати і вимикати світло, піднімати та опускати жалюзі.
 А ще краще попросити сусідів приглядати за вашим будинком та забирати пошту.
8-07-2010, 10:32
Коментарів 0 Переглядів 2 152

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!