З початком літа буковинці частіше звертаються до лікарень із харчовими отруєннями. Про це "МБ" повідомила Нонна БОГАЧИК, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ.
Чернівчанин Артур, який працює в одному з торгових центрів, отруївся на роботі.
Розлад шлунку і блювання не давали чоловікові спокою п’ять днів. В обласній клінічній лікарні лікарі визначили діагноз – гастроентероколіт. Зараз стан пацієнта у нормі.
60-річний житель Хотинщини Василь отруївся ковбасою вдома у свого товариша.
– Друг попросив мене допомогти йому по господарству, – розповідає пан Василь. – Після роботи він пригостив мене салатом зі свіжих огірків. Поїли також ковбаси. Ввечері мене почало "різати" всередині. Я три дні мучився від болю, перш ніж поїхав до лікарні.
– При бактеріологічному дослідженні ми виявили умовно-патогенну паличку в пацієнта, – розповідає
Н. Богачик. – Це харчове отруєння. Пацієнтові уже легше.
Нонна Анатоліївна пригадує, що приблизно півтора року тому від харчового отруєння помер чернівчанин. Він захворів через вживання тушкованки, яку придбав на стихійному ринку.
– Будьте обережними, купуючи яйця, м’ясо, ягоди та молочні продукти, – радить пані Нонна. – Овочі та фрукти потрібно ретельно мити перед вживанням. Якщо якість м’яса вам здається сумнівною, не ризикуйте. Остерігайтеся й покупок на стихійних ринках. (М. Кобилюк)
24-06-2010, 11:26
0
1 508