RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хрещення дитини – одна з найбільш хвилюючих подій у житті її батьків. Цей обряд – перший дотик немовляти до священного, початок духовного життя. Чи можна перехрещувати дитину, як правильно та скільки обирати хрещених батьків для неї, чи можна відмовлятися від них, – розповідає настоятель храму Пресвятої Трійці отець Володимир ПЛІШКА.

– Отче Володимире, коли потрібно хрестити дитину?

– Немовля можна хрестити навіть у день його народження або через декілька днів чи місяців. Причому будь-якого дня, навіть у піст. Бажано охрестити дитину якнайшвидше, щоби настановити її на засади віри.

– Чи можна охреститися вже в дорослому віці?

– Безперечно. Вік не становить жодних перешкод для хрещення. Хреститися потрібно обов’язково. Ісус Христос сказав: "Хто не хрещений, той у Царство Небесне не увійде". Нехрещена людина залишається без Божого захисту та духовного покровителя. Вона не може висповідатися та причаститися. А коли помре, то церква не має права її відспівувати та поминати у церковних молитвах.

- Кого можна обирати хрещеними батьками для дитини і хто не може ними бути?

– Хрещеними батьками можуть бути будь-які люди, але обов’язково хрещені. Вони не повинні бути в кровній спорідненості, у шлюбі, а чужі між собою. Наприклад, це не можуть бути чоловік і дружина, брат і сестра. Хрещені батьки не повинні ніколи вступати між собою в інтимні стосунки, бо в такому разі страждатиме душа дитини. Дуже важливо знати, що жінці у період менструації у жодному разі не можна бути хрещеною мамою, бо дитина ростиме хворобливою, схильною до шкірних хвороб. Існує думка, що батьки дитини не можуть бути хрещеними батьками дітей своїх кумів. Але це забобон. Насправді таке дозволяється. Бо охрещують дитину не хрещені батьки, тримаючи "крижму" і свічку в руках, не священик, читаючи молитви, а охрещує її Дух Святий. Обряд хрещення – не найкраща нагода продемонструвати новий костюм чи модну міні-спідницю, гарну зачіску. Хрещені батьки повинні напередодні повторити чи вивчити молитви, піти до церкви, висповідатися та причаститися.

– Скільки хрещених батьків повинно бути при хрещенні дитини?

– Кількість кумів не обмежується. Це може бути й одна пара, і десять та більше. Усе залежить від рішення батьків.

– Які обов’язки хрещених батьків?

– Хрещені батьки мають не тільки велику честь, а й несуть велику відповідальність за дитину, її душу. Їхній обов’язок – духовне виховання похресника чи похресниці, підтримка й турбота протягом усього життя. Хрещені батьки повинні допомогти їм знайти дорогу до храму, навчити їх молитов, ходити з ними до причастя, молитися за них. Тому вони повинні самі часто навідуватися до церкви, знати хоча би основні молитви: "Отче наш", "Богородице Діво", "Символ Віри". До речі, від хрещених батьків на дитину падає дуже велике благословення. Якщо вони добрі та щирі, дитина може навіть не хворіти, ростиме здоровою та щасливою. Часто вона стає схожою на хрещених батьків своїм характером та поведінкою навіть більше, ніж на рідних. Це мені доводилося неодноразово спостерігати.

– Чи можна відмовитися від хрещених батьків, якщо вони не виконують своїх обов’язків, та взяти інших?

– Хрещені батьки – назавжди. Тому відмовлятися від них чи змінювати їх у жодному разі не можна. Тоді виходить, що дитину потрібно перехрещувати.

– А можна перехрестити дитину?

– Жодного перехрещення не існує та й не може існувати. Оскільки, як я уже сказав, людину охрещує Дух Святий, то вдруге звернутися до нього не можна. Тому перехрещення – це гріх на Духа Святого, який не прощається. Якщо людина хоче змінити ім’я, то нехай це питання вирішує у РАЦСі, але в жодному випадку не в церкві.

– Якщо немовля народилося напередодні церковного свята, чи потрібно його називати іменем святого?

– Не обов’язково. Усе залежить від бажання батьків. А сила дитини буде в тому, що батьки – рідні та хрещені – молитимуться за неї. Тоді Господь оберігатиме дитину. 
Надія БУДНА

Народні звичаї
 Гості, які сходилися на хрестини, приносили хліб, сіль та овочі, які символізували добробут.

 Кума приносила обрядову "крижму" – декілька метрів білого полотна. Ним покривали дитину під час хрещення, а пізніше шили для неї сорочечки та білизну.

 Дитині під полотно ставили голку, щоби дівчинка була доброю кравчинею, а хлопчик – кравцем.
Ставили також олівець, щоби дитина добре вчилася. А ще – хліб і гроші, щоби ніколи не голодувала і не бідувала.

 Вважалося доброю ознакою, коли дитина під час хрещення плакала.

 Відмовлятися від кумівства не годилося.

 Вважалося доброю прикметою для дитини, якщо кума була вагітною.

 Куми робили дитині перші пострижини, відправляли до школи, проводжали в армію, були на весіллі найпочеснішими гостями.

 Якщо немовля хворіло, виходили на вулицю й запрошували в куми першого зустрічного чоловіка чи жінку.

 Прийнято було дарувати дитині на хрестини срібну ложечку, якою її згодом годували.

 Хрещений батько купував дитині хрестик і ланцюжок.
10-06-2010, 11:03
Коментарів 0 Переглядів 64 040

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.