Найчастіше надмірний рівень нітратів на чернівецьких ринках виявляють у редисці. Також небезпечний для здоров’я рівень "хімії" виявили у капусті й цибулі.
– З початку року було зафіксовано 28 випадків перевищення рівня нітратів у червоній та білій редисці, – розповідає начальник міського управління державної ветеринарної медицини, головний державний інспектор у місті Чернівці Ірина СМОЛЯК. – Привезено цю продукцію із сіл Тарашани та Тарасівці. Також виявлено два аналогічні випадки з капустою, привезеною із Закарпаття, та один випадок перевищення рівня нітратів у цибулі з Маршинців Новоселицького району. Щоправда, партії невеликі. Найбільше випадків перевищення нітратів зафіксовано на ринку "Верхній".
Допустимий вміст нітрат-іонів:
для столового буряка – 1400,
для редьки – 1200,
для цибулі – 800,
для огірків – 400
для помідорів – 150.
Покупцям радять купувати овочі лише на ринках чи в магазинах і вимагати документ про їхню безпеку. Проте, за словами І. Смоляк, трапляються випадки, коли адміністрація деяких ринків дає дозвіл продавцям овочів продавати городину, яку не перевіряли в лабораторії.
На око визначити, чи безпечні ранні помідори й редиска, неможливо. Тому варто запитати у продавця про експертний висновок на продукцію. У цьому документі має бути напис "Допущено".
– У Чернівцях діють дев’ять стаціонарних лабораторій із високоточною вимірювальною здатністю нітратомірів, – розповіла І. Смоляк. – Зранку доводиться проводити по 16-17 експертиз. Загалом же цього року продукції із перевищеним рівнем нітратів менше. Це пояснюється тим, що подорожчали мінеральні добрива, і їх менше використовують.
На ринку "Головному" здебільшого представлені овочі з Тарасівців. На прохання показати експертний висновок на продукцію усі продавці люб’язно демонстрували документ.
– У нас вся продукція з ринку, що на Зеленій, – розповідає продавець Зоряна. – Вона там проходить перевірки, а потім повторно ще й у лабораторії на цьому ринку.
Михайло САЛІТРА
23-04-2010, 11:14
0
1 950