RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Найстійкіші до землетрусу – дерев’яні будинки

За офіційними даними, в області можливий землетрус силою поштовхів сім балів. Тому в Чернівцях усі споруди повинні будувати з урахуванням семибальної сейсміки. Але за радянських часів Буковину позбавили статусу сейсмонебезпечної зони, і впродовж десяти років будівництво здійснювали за звичайними стандартами.

Сейсміку скасували на десять років

– До 1980 року в Чернівцях усе будували в сейсмічному виконанні, тобто з урахуванням можливості семибального землетрусу, – розповідає Петро ШЕВЧУК, директор Чернівецької філії "НДІпроектреконструкція". – А потім сейсміку скасували за постановою Держбуду СРСР. Приблизно два роки тривав перехідний період, коли розпочаті проекти ще можна було закінчувати в сейсмічному варіанті. Але з 1982 року почалося таке будівництво, коли до одного-двох сейсмостійких поверхів добудовували поверхи без сейсміки. І такі будинки в Чернівцях є.

Тільки на початку 1990-х років Академія наук України дійшла висновку, що області потрібен статус сейсмонебезпечної території. Постанова, яка повернула сейсміку на Буковину, вийшла 1992 року. І знову розпочався перехідний період – якщо закладено фундамент і зведено перші два поверхи, то робити сейсмостійкими верхні поверхи не було сенсу. А вже в середині 1990-х років нового будівництва практично не велося.

За міцні будинки доводиться платити дорожче
Прогнозувати землетруси науковцям не вдається, незважаючи на те, що на дослідження у світі були витрачені величезні кошти. Тому фахівці зійшлися на думці: щоби землетруси не спричиняли катастрофічних наслідків, потрібно будувати сейсмостійкі споруди.

Будівництво в сейсмічному варіанті дорожче за звичайне на 20-25 відсотків. Тобто кожний п’ятий будинок у Чернівцях без урахування сейсміки міг бути безкоштовним. Але за проживання на території з ймовірністю серйозних підземних поштовхів доводиться платити більше.

– Теорія сейсмостійкого будівництва не закінчена, вона розвивається, відбуваються нові дослідження й випробування, – каже Петро Шевчук. – І можна збудувати цегляний будинок, який за удару сейсмічної хвилі завдяки своїй масивності буде стояти.

Споруди, збудовані в Чернівцях до Другої світової війни, зведені без урахування сейсміки. Під час землетрусу 1977 року, коли сила поштовхів становила п’ять балів, вони вистояли. Проте в області не виключають семибальний землетрус.

– Наслідки залежать від того, як пройде сейсмічна хвиля щодо розташування будинку, – пояснює Петро Шевчук. – Якщо хвиля йде під будинком впоперек, а ширина споруди – 12 метрів, її може навіть не зачепити. А якщо вздовж будинку, в якому 12 під’їздів, тоді хвиля не омине.
Після запровадження нових державних будівельних норм із сейсмостійкого проектування Чернівецьку область віднесли до шестибальної зони. Але з зауваженням: залежно від геологічних умов. Тобто конкретний будівельний майданчик може бути віднесений до вищої бальності через несприятливі умови – високий рівень грунтових вод, слабкі грунти, грунти, які просідають, карсти тощо. Наприклад, якщо є карстові грунти, будівництву автоматично додають один бал. Тому проектування повинно відбуватися з урахуванням конкретних навантажень.

– Зараз, щоби заспокоїти людей, треба було би зробити паспортизацію всіх будинків на сейсмостійкість, – зауважує Петро Шевчук. – Це хотіли зробити в 1990-х, коли відновили сейсміку. Але так і не зробили.
Марина Карасьова

Коментар

Андрій НІКОЛАЄВ, директор навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ
імені Ю. Федьковича:
– Якщо людина отримала ділянку під забудову, сейсмологи можуть точно оцінити сейсмічність цієї ділянки. За останні два роки таким чином було оцінено три ділянки під солідну комерційну забудову. А загалом щоби оцінити наслідки землетрусу в сім балів у Чернівцях, потрібно здійснити цілий комплекс робіт. Перший і найважливіший етап – мікросейсмічне районування території. Сучасні методи досліджень дозволяють нам сказати, в якій частині міста і якої сили ймовірний землетрус. Потім порівняти ці дані з типом забудови. І тоді ми зможемо точно сказати, які наслідки для Чернівців матиме землетрус. На жаль, ці роботи – дуже дорогі. Їхня вартість може становити до семи мільйонів гривень, які ніхто не виділить. 

Довідка

Житловий фонд міста налічує 22152 будинки, зокрема комунальної власності – 3451 будинок (загальна площа 2,38 млн кв. м), із яких – 141 ветхий та 63 аварійні (загальна площа 17,495 тис. кв. м). Більшість житлових будинків збудовано до 1940 року.

На що розраховані чернівецькі
будинки

 Старі будинки в середмісті
Їхня конструкція досить масивна, що певною мірою забезпечує сейсмостійкість. Землетрус 1977 року їм, наприклад, не зашкодив.

 Саманні хати
Будувалися з дерев’яним каркасом, а саманом заповнювалися. Стіна від сильних поштовхів може впасти, але каркас залишиться неушкодженим.

 Дерев’яні будинки
Чи не найспокійніше витримують землетрус. Колоди між собою зв’язані дерев’яними кілками або цвяхами. Умовно ці з’єднання можна порівняти із шарнірами. Тому будинок рипить і тріщить, але залишається неушкодженим.

 Хрущовки
У Чернівцях їх будували з урахуванням сейсміки.

 Панельки
До 1980 року панельки також будували сейсмостійкими. Від семибальних поштовхів можуть утворитися тріщини, але конструкція витримає. Панельки, збудовані з 1982 до 1990 року, розраховані на землетрус силою шість балів.
 
Каркасні будинки
Каркасні споруди розраховані витримувати поштовхи сім балів. Зокрема сучасні монолітні будинки, де коробку зводять із залізобетону, а прорізи стін закладають цеглою. Усе навантаження сприйматиме саме каркас.

З історії

Василь Чорний, колишній керівник відділення Державного комітету СРСР з іноземного туризму в області:
– Свого часу я керував будівництвом готелю "Черемош". Коли почали проектувати готель, сейсміку враховували. Проект розробляли угорці за нашими даними, сейсмостійкість розраховували на вісім балів. Але коли проект вже був готовий, вийшла постанова про скасування сейсміки в будівництві. Від мене вимагали переробити проект. Звичайне будівництво дешевше, використовується зовсім інша арматура, будівельні матеріали. Але, нікому не доповідаючи, я під свою відповідальність дозволив розпочати будівництво за сейсмостійким проектом. Тому готель "Черемош" може витримати і восьмибальний землетрус.
18-03-2010, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 7 535


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!