У День захисника Вітчизни у клубі "Хард Рок" відбувся конкурс барменів області. У ньому взяло участь тринадцятеро учасників. Серед них – одна дівчина. Дехто з учасників робив ставку саме на якість приготування, інші – на ефектність. Золоті нагороди на конкурсі здобули Микола Білоконь (нічний клуб "Егоїст") та Вадим Козуб (ресторан "Маленький Париж").
Вадим з’явився на конкурс в образі ковбоя під музику кантрі і перед безпосереднім приготуванням напоїв виконав прелюдію з елементами фаєр-шоу. Навіть після того, як бармен випадково розлив спиртне на підлогу, не розгубився і, підпаливши розлитий алкоголь, перетворив свій ляп на ефектне доповнення шоу.
– Я багато готувався і думаю, що судді присудили мені перше місце заслужено, – вважає переможець конкурсу барменів Вадим КОЗУБ. – Я працюю барменом майже п’ять років. До цього конкурсу виступав на інших, де посідав перші місця і вигравав кубки. Не все вдавалося, але мені допомогли везіння, професіоналізм і, звісно, бажання перемогти. У своєму виступі я більше уваги приділив саме видовищу, оскільки це було бармен-шоу. Сама назва спонукає робити ставку на ефектність виступу. Бармен – артист. Він виступає перед клієнтом у будь-якому разі – як на конкурсі, так і за барною стійкою. Він повинен показувати шоу і на роботі, і на конкурсах. Шоу – основа діяльності бармена. Але на ціну того чи іншого коктейлю ефектність приготування не впливає. Основним чинником, що визначає її, є інгредієнти для приготування та енергія, яку витрачають на приготування. Всього є 60 видів найвідоміших коктейлів. Із них я готую 50.
Свій авторський коктейль я готував, ще коли навчався в технікумі. Він називався "Жовтий птах". Його складові – апельсиновий фреш із домішками лікерів. Суто чоловічими є коктейлі на основі горілки.
Наймолодшому учасникові конкурсу, якому 18 років, взяти участь запропонували викладачі.
– Спочатку трохи хвилювався, оскільки участь у подібному заході беру вперше, – ділиться враженнями бармен Андрій СЕРЕДА. – Загалом виступом задоволений. Але ще треба дуже багато працювати. На конкурсі виступали старші бармени, відповідно – більш досвідчені. Але я намагатимусь працювати над собою, щоб наступного разу виглядати не гірше за них. Головне, як на мене, – впоратися із хвилюванням.
Також призові місця посіли Євген Кшеменицький (кав’ярня "Екслібрис"), Олександр Урсу (туристичний комплекс "Сонячна долина"), Володимир Степул (комплекс "Буковинська зірка") та Оксана Руснак (туристичний комплекс "Сонячна долина").
Михайло САЛІТРА