RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Взимку впіймав семикілограмову щуку!

На міських ставках щодня можна побачити зимових рибалок. Одне з найпопулярніших місць зимової риболовлі – ставок на вулиці Південно-Кільцевій.

– Тут риба є. Та ще і яка, – розповідає чернівчанин Володимир, який уже кілька годин просидів над лункою. – Щоправда, впіймати її важко, трапляються дні, коли взагалі не клює.

Володимир живе неподалік, тому часто приходить на цей ставок і влітку, і взимку. Каже, що більше любить рибалити влітку, але довго без свого улюбленого заняття не може залишатися, тому й взимку за першої нагоди виходить на лід. Взимку риба ловиться менша. Але для справжнього рибалки важливий не улов, а сам процес.

– Восени чимало видів риби – насамперед коропових – впадають у зимову сплячку, – розповідає рибалка-спортсмен, неодноразовий переможець змагань Антон ОВЕЛЬКО. – Тому здобич не така різноманітна, як улітку. Взимку переважно ловлять хижака – окуня, щуку, судака, а також плітку. Рідше карася й ляща.

Витягти з ополонки рибку на 200-300 грамів вважається удачею. Зазвичай улов значно менший, а окунь взагалі ловиться вагою 15-20 грамів. Є навіть такий термін "спортивний окунь" – це дрібненький окунь вагою 5-10 грамів, який взимку дуже активний і його для результату ловлять на змаганнях. Хоча рибальське щастя – річ непередбачувана. Тож у пошуках свого "трофею" чимало людей постійно виходять на лід. Антон Овелько розповідає, що його приятель цієї зими впіймав семикілограмову щуку.

– Взимку, на відміну від сезону відкритої води, по кризі можна самому прийти до риби, – каже Антон. – Коли міцна крига, можна дістатися місця, куди влітку вудочку не закинеш.

Рибалки шукають місця зимівлі риби. Якщо на таке натрапити – можна упіймати чимало. Адже в місцях зимівлі скупчується багато риби, яка практично нікуди не ходить.

Антон Овелько радить на незнайомих водоймах шукати місця, яким надає риба перевагу. Це очерет, трава (якщо її не видно над кригою, слід пробити кілька лунок). Коли таких помітних місць немає, шукають перепади рельєфу дна. Для цього просвердлюють кілька лунок неподалік одна від одної й вимірюють глибину, шукаючи перепаду. У пошуках такого місця на великій водоймі іноді доводиться просвердлити не один десяток лунок.

Є певні сезони, коли клює найкраще. Це перший лід, коли риба ще нагулює жир на зиму, відлиги та останній лід. Ось тільки слід мати на увазі, що перший і останній лід є найбільш небезпечними. Саме на них стається більшість нещасних випадків.

У наших краях взимку рибалять переважно на ставках. На деяких платних можна впіймати непоганого карася. Хорошу здобич можна знайти на Дністровському водосховищі – воно замерзає значно пізніше, але є більш цікавим і різноманітним. Полюбляють рибалки й Прут. Щоправда, рибалити на ньому досить ризиковано через сильну течію, яка підмиває кригу.
Вода небезпечна й влітку, а взимку стає ще небезпечнішою.
Ігор ДОВГАНЬ

Правила безпеки під час зимової риболовлі:
 Якщо крига має товщину менше семи сантиметрів, краще на неї не виходити.
 Не слід рибалити за температури, нижчої -10 градусів, щоби не зазнати переохолодження.
 Щоби не обморозитися, треба мати спеціальний одяг і взуття, термобілизну.
 На невеликій ділянці не слід пробивати багато лунок. Відстань між ними повинна бути не менше п’яти-шести метрів.
 Потрібно мати при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів із петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем – на іншому, два цвяхи або ніж, які допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалитеся.
 Небезпечно виходити на лід у нічний час і наодинці. Вирушаючи рибалити, попереджайте рідних про те, куди йдете. А йдучи, не забувайте, що на вас чекають вдома не лише заради вилову.
21-01-2010, 11:07
Коментарів 0 Переглядів 5 594

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.