VIII Фестиваль кулінарного мистецтва "Буковинська гостинність-2009" відбувся першого грудня у приміщенні ресторану "PR". На ньому оцінювали не лише страви та їхнє оформлення, а також те, наскільки впевнено поводяться учасники. Фестиваль було присвячено до Всесвітнього дня кулінара.
Найбільшу увагу журі привернули страви різних народів світу. Нагороду за впровадження національної корейської кухні в місті Чернівці отримав Михайло Пан, серед розмаїття страв якого був навіть фарширований восьминіг. Стати кухарем хлопця надихнула кохана дівчина – одного разу він захотів зробити їй сюрприз і приготував святкову вечерю. За словами Михайла, кохана і зараз є його музою.
Кухар Євген Устуянов приготував фаршировану баранину – страву болгарської кухні.
За найкращу етнічну бенкетну страву, яких було декілька (іспанська, румунська, буковинська тощо) нагороду отримав Крістіан Слюсар.
Кулінарні витвори вражали своїм оригінальним виглядом. Так, ТФ "Капітошка" представила торт "Золота рибка" з відповідним оформленням. Відвідати "країну насолоди" запропонувала Марина Ганджук, яка оформила солодощі у вигляді казкового замку та карети. А команда ресторану "Фондю" приготувала торти у формі сердечок.
Наймолодшим "кухарем" на фестивалі був чотирирічний Ілля Чебан, онук одного з організаторів фестивалю.
Андрій ПРИСЯЖНИЙ змагався у конкурсі барменів-баріста (спеціаліст із приготування кави). "Нам дали 15 хвилин, за які ми повинні були приготувати дев’ять напоїв, – розповів хлопець. – Я приготував класичні напої еспресо та капучіно". На конкурсі Андрій отримав диплом за високі професійні досягнення бармена.
Офіціанти продемонстрували, як можна гарно оформити святковий стіл.
– Як член журі беру участь у фестивалі вже не перший рік, – розповів Степан МЕЛЬНИК, голова обласної організації профспілки працівників торгівлі та ресторанного господарства, член журі. – Цього разу брало участь багато нових учасників та закладів ресторанного бізнесу, були і зовсім юні учасники з Чернівецького торгово-економічного інституту КНТЕУ. Учасники показали високий рівень майстерності. Членам журі було дуже важко визначитися з переможцями. На мою думку, всі вони заслуговують на перемогу.
Золоті медалі фестивалю здобули:
найкращий бармен – Павло Данчецький;
найкращий кондитер – Оксана Чорна;
найкращі кухарі – Максим Мунтьянов, Наталія Шимоняк, Олександр Петрук;
найкращий офіціант – Віктор Конюх.
Кубок фестивалю здобула команда ресторану "PR", яка отримала перемогу в чотирьох номінаціях.
Яна ЯЩЕНКО
4-12-2009, 10:19
0
2 666