RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Репетиторство – популярний вид заробітку. Індивідуальні уроки дають як шкільні вчителі, так і викладачі вищих навчальних закладів. Чим вищий професійний рівень вчителя, чим доступніше він вміє пояснити тему, тим вищий його рейтинг. Відповідно, більше охочих у нього займатися та вищий заробіток за годину роботи.
Головне – гарно себе зарекомендувати
Пані Оксана викладає англійську мову в одному з чернівецьких вузів. У вільний від роботи час працює репетитором. За годину бере десять доларів.
– Репетиторство – це завжди живі гроші, тоді як на офіційній роботі доводиться місяць чекати однієї зарплати, – розмірковує жінка. – "Такса" залежить від вченого звання: якщо ви – доцент, професор – братимете більше. А деякі викладачі, принаймні до введення зовнішнього незалежного оцінювання, підвищували вартість заняття лише через те, що під час вступної кампанії працювали в приймальних комісіях. Загалом зараз викладачі беруть від п’яти до 30 доларів за годину.
На день Оксана має одне-два додаткові заняття. До неї приходять і маленькі дітки, які готуються до першого класу, і дорослі. Також до викладачки приходять студенти, які відстають, або ті, хто готується проходити тестування TOEFL (необхідний для вступу до університетів у США).
– Щоби стати успішним репетитором, треба добре себе зарекомендувати, – радить Оксана. – Якщо ви змогли зацікавити кількох своїх учнів, про вас піде хороша слава. А тоді не буде відбою від охочих навчатися. Якщо ж вам не вдалося викликати в дитини бажання навчатися – все пропало. Потрібно постійно вдосконалювати свої знання. Для цього читайте іноземні книжки в оригіналі, спілкуйтеся з носіями мови в соціальних мережах, переглядайте фільми англійською, беріть участь у семінарах "Школа молодого вчителя".
Найпопулярніші – українська
та іноземна мови, математика
За словами вчительки української мови та літератури однієї з чернівецьких шкіл пані Тетяни, сьогодні найбільший попит на репетиторів з української та іноземної мов, математики, історії. Насамперед із проханням підтягнути знання звертаються учні своєї школи. За годину вчителі беруть від 50 гривень до десяти євро: усе залежить від рейтингу вчителя, успіхів його вихованців.
– На жаль, кілька років тому математиці та фізиці приділяли дуже мало уваги, – каже вчителька. – Нам не потрібні були інженери, будівельники. Через це діти знають математику дуже слабо. Сьогодні ситуація змінилася, точні науки знову стали популярними. Тому школярі за допомогою додаткових уроків заповнюють прогалини у знаннях. Трапляється, що учень слабкий, пропустив кілька занять і хоче наздогнати пропущене з того предмета, який йому потрібен при вступі до вузу. Зрозуміло, тоді він звертається до репетитора. І це нормально. На сьогодні вчителям та викладачам підробляти репетиторами офіційно заборонено, і дуже шкода. Адже трапляється й так, що учень до кінця не може визначитися, на який факультет вступати. І коли наприкінці 11 класу врешті робить вибір, йому треба вивчити предмет так, щоби бути на голову вищим за інших. Репетитор тут просто необхідний.
Потрібен репетитор і з історії, щоби систематизувати увесь фактичний матеріал. А з україн­ської мови та літератури репетитори були потрібні завжди. Адже іспит з української мови обов’язковий при вступі до
будь-­якого вузу. І саме на цьому іспиті можна отримати додаткову кількість балів.
Вчителька вважає, що можна прожити на одну зарплатню репетитора, якщо добре себе зарекомендувати.
– Але коли ти викладаєш у школі чи вузі, то не відстаєш від програми і навчаєш учнів саме того, що їм потрібно, – каже жінка. – Крім того, це трохи стихійний заробіток: сьогодні є, завтра немає. Тому я би не ризикнула залишити роботу в школі. 
Галина МАРКІВ
17-11-2009, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 2 039

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.