У зв’язку зі спалахом свинячого грипу чи безпечна свинина для людини?
Чернівчанка Тамара ЛЕВЧЕНКО довго не могла вирішити, що купувати на вечерю: свинину чи курку. У роздумах жінка підійшла до дверей м’ясного кіоску на ринку "Нива". Тамара Іванівна раптом почула розмову продавця-м’ясника з якимсь чоловіком. Чоловік казав, що свинина переносить свинячий грип, а продавець доводив протилежне.
– Свині, як і люди, хворіють на вірусні інфекції, застуджуються, кашляють, – розповідає Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в області.
– Зазвичай грип не передається від свині до людини, хіба що за дуже тісного контакту з твариною інфікування можливе. Зараз у нас свині не хворіють. Таких випадків немає.
Крім того, за словами Бориса Васильовича, на кожному ринку міста та області щоденно здійснюються санітарні експертизи м’яса свиней. Їх роблять державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У селах та на свинофермах тварин також обстежують, здійснюють дезінфекцію.
На думку лікаря-інфекціоніста поліклініки №1 Марії Павлюк, особливої загрози щодо споживання свинини немає: "Вірус грипу дуже нестійкий і рухливий. Тому розмови навколо небезпеки вживання схожі на економічні розборки, а не на наукові висновки".
– Щоб заразитися сирим м’ясом, потрібно хіба що нюхати легені хворої тварини, – каже лікарка. – Якщо ризик є, то він мінімальний. Вірус свинячого грипу гине за температури 70 °C. Тож вживати свинину цілком безпечно.
Ольга Ковпашко-Колеснікова
5-11-2009, 10:35
0
2 127