RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чергове підвищення тарифів на газ може болюче вдарити по городянах. Адже з першого вересня заплановано підняти вартість газу для населення на 20 відсотків, а з першого жовтня – для підприємств теплоенергетики. Отож слід очікувати підвищення плати за центральне теплопостачання.
– Новий опалювальний сезон ми розпочнемо зі старими тарифами, – запевнив начальник управління житлового господарства міста Василь МАНЧУЛЕНКО. – Однак для "Теплокомуненерго" це означатиме роботу в збиток. З першого жовтня газ подорожчає, а підвищення тарифу на тепло – регуляторний акт, затвердження якого займе два з половиною-три місяці.
Наразі ніхто не береться сказати, наскільки подорожчає тепло. Адже досі немає точної ціни на газ для підприємств, отож неможливо зробити розрахунки. Тим більше, що й теперішній тариф може бути змінено – міський голова Микола Федорук дав доручення перерахувати так звану постійну складову тарифу, яка сплачується впродовж усього року.
Навіть з подорожчанням тепла більшості городян розраховувати на субсидії не варто. Так, минулої зими, хоча тарифи зросли відчутно, кількість отримувачів субсидій зросла ненабагато.
– Це пояснюється тим, що чимало людей просто не можуть подати всі необхідні документи для отримання субсидій, – розповіли в управлінні соцзахисту Першотравневого району. – Адже в багатьох родинах або хтось працює неофіційно, або перебуває за кордоном, тож вони претендувати на субсидії не можуть. Мабуть, з очікуваним подорожчаннями газу і тепла ситуація залишиться такою ж. Надто вже багато у нас "нелегалів" – як за кордоном, так і в себе вдома. Минулого опалювального сезону в районі субсидіями користувалися всього 5,5 відсотків родин.
Певною мірою підвищення тарифів може вплинути і на ціни на ринку нерухомості.
– Досі такого зв’язку у нас не спостерігалося, – розповів експерт одного з агентств нерухомості. – Тобто тарифи на ціну житла не впливали. Зате позначалися на вартості оренди. Відомо, що зазвичай орендар помешкання платив певну орендну плату та комунальні послуги. Розміри орендної плати залежали від ситуації на ринку. Зате після підвищення вартості компослуг орендарі надавали перевагу меншому житлу, шукали квартири з лічильниками та меншою кількістю прописаних людей. Гадаю, така ж тенденція спостерігатиметься і надалі. Також, можливо, більше самотніх людей почнуть обмінювати свої квартири на менші за площею, хоча досі в Чернівцях такі випадки були нечисленними.
Швидше за все, тепло подорожчає теж приблизно на 20 відсотків вже з початку 2010 року. Однак підвищення не стане остаточним. Згідно з постановою НКРЕ, першого січня 2010 року щоквартально буде здійснюватися підвищення цін на газ на 20 відсотків з метою поступової конвергенції до ціни на імпортований природний газ. Тобто через три місяці тепло знову подорожчає.
Нагадаємо, що востаннє комунальні тарифи в Чернівцях суттєво зросли минулої зими – всі послуги подорожчали принаймні вдвічі. З подорожчанням помітно зросла кількість скарг на неякісні комунальні послуги. Тож із початком опалювального сезону теж можна очікувати збільшення кількості скарг, а також збільшення заборгованості за комунальні послуги.


Збільшення плати за тепло для населення (прогноз)
Квартира площею Плата зараз за місяць (грн) Плата після підвищення на 20% за місяць (грн)
Постійна складова У сезон Постійна складова У сезон
50 кв. м 60,5 233,5 72,6 280,2
75 кв. м 90,75 350,25 108,9 420,3
90 кв. м 108,9 420,3 130,68 504,36

На замітку
Національною комісією регулювання електроенергетики України прийнято рішення щодо підвищення:
– з 1 вересня 2009 року на 20 відсотків – роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення;
– з 1 жовтня 2009 року на 20 відсотків – граничних рівнів цін на природний газ для суб’єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання;
– з 1 січня 2010 року щоквартально здійснювати їхнє підвищення на 20 відсотків з метою поступової конвергенції до ціни на імпортований природний газ.
Ігор ДОВГАНЬ
20-08-2009, 13:15
Коментарів 0 Переглядів 1 952

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!