RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пам’ятки культури - у корчмах

Голова товариства "Український Народний Дім у чернівцяхВолодимир Старик звертає увагу міської влади на те, що через генделики і літні майданчики страждають пам’ятники архітектури
"Тротуари вулиць та доріжки скверів вилучено з загального користування городян та віддано (чи "безвозмездно"?) різного роду кабачникам, які безконтрольно споюють наш народ, особливо ж молодь... На жаль, жертвами алкогольних пристрастей чернівецької мерії стають не лише сучасні чернівчани, але й визначні діячі минулого, які впродовж минулих століть створювали та прославляли наше місто. Пам’ятники та меморіальні дошки цим діячам, оточені зі всіх боків пивними закладами, давно вже перетворилися на елементи цих закладів, позбувшись свого первісного культурного та просвітницького потенціалу".
"Сьогодні негайного захисту від корчемної навали потребують, принаймні, три чернівецькі пам’ятки – монументи поетам Сидору Воробкевичу та Юрію Федьковичу, котрих ми шануємо як творців української нації на Буковині, а також меморіальна дошка фундаторові нашого міста молдавському воєводі Олександру Доброму", - зауважує В. Старик. - Пам’ятник С. Воробкевичу в сквері на вулиці Коцюбинського керівництво мерії вже два роки поспіль взагалі намагається знести на догоду одному депутатові міської ради, відомого своїми "мистецькими" та ресторанними зацікавленнями. Скромний бюст автора безсмертного вірша "Рідна мова" заважає цьому діячеві перетворити цілий сквер на величезний пивний майданчик для споювання тисяч студентів. На протести громадськості проти знесення пам’ятника чернівецька мерія відповіла цілком по-соломоновому – бюст доводиться чиновниками до руйнування, а щоб цього "піклування" мерії про українську культуру не дуже помічали туристи, довкола С. Ворокевича насаджено десятки ялинових дерев, які невдовзі сховають від людських очей незручний пам’ятник.
Так само не повезло і пам’ятнику Ю. Федьковичу, який змушений ділити сквер на вулиці Університетській з "Сорбоною" - питейним закладом іншого депутата міської ради. Одного разу пам’ятник поетові вже відсували вбік, щоб не заважав корчемному людові. Сьогодні ж власник "Сорбони" за сприяння мерії продовжує забудовувати площу довкола Ю. Федьковича новими пивними майданчиками. За такої активності Ю.Федькович невдовзі опиниться між столиками, хоча й нині бронзовому поетові не позаздриш. Щоночі бути оточеним п’яними компаніями, слухати їх матюки та співи, дихати ядучими вихлопами автівок, які паркуються прямо під пам’ятником, здригатися від гуків феєрверків, якими розважаються підпилі скоробагатьки – не такого бажав собі після смерті буковинський соловій! ...Сьогодні вид на дошку з портретом воєводи Олександра Доброго (засновника Чернівців) цілком закриває величезний, піднятий на кілька метрів над землею пивний майданчик поблизького ресторану "Квінта", власником якого є ще один депутат міської ради. Встановлений за громадські гроші портрет могутнього і мудрого володаря фактично опинився в корчмі, названій іменем варшавського кримінального авторитета (Квінта, як відомо, прославився численним пограбуваннями банківських сейфів).
"А що ж чернівецька громадськість? Мовчить православна церква, хоча саме Олександр Добрий з благословення галицької митрополії заснував перше православне єпископство на Буковині. Мовчить національний університет, який носить ім’я Юрія Федьковича, немов би води в рот набрали десятки лауреатів обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича. Тому й відчувають свою безкарність байдужі до будь-якої культури сучасні нувориші та куплена ними міська влада", - зауважує В. Старик.
28-07-2009, 10:04
Коментарів 0 Переглядів 1 747

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.