RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фахівці вважають, щоби заощадити на ремонті й отримати бажаний результат, потрібно насамперед чітко спланувати всі роботи і витрати, а заощаджувати розумно.
Ціни на послуги
в місті приблизно однакові
Чернівчанин Ігор закінчує ремонт кімнати в особняку. Йому вдалося заощадити 400 доларів, оскільки він не платив за роботу майстрам, а робив майже все власними силами.
– Особняк старий, збудований в 1960-х роках, стіни штукатурені не по рівню, – розповів Ігор. – У нас була мета максимум модернізувати кімнату із застосуванням євроматеріалів. Спочатку планували найняти майстрів, але не задовольнила якість їхньої роботи. Коли пішли оглянути на об’єкт, де вони раніше робили ремонт, побачили, що зроблений він несумлінно. Крім того, не зійшлися в ціні. Спочатку майстри назвали одну ціну, потім вона виявилася на сто доларів вищою, а ще була умова – годувати їх. Хоча потім вони ціну скинули і відмовилися від харчування, але ми почали шукати альтернативні варіанти.
Шукаючи майстрів, Ігор переконався, що ціни на послуги в місті приблизно однакові. 400 доларів потрібно заплатити за те, щоби зняти старий набіл зі стін і стелі, прошпаклювати, вирівняти стіни, перетерти, пофарбувати, заробити щілини та поклеїти багети. Альтернативний вихід Ігор знайшов, коли знайомий майстер погодився консультувати, а роботу чоловік мав виконувати сам. Окрім порад майстра, допоміг також Інтернет.
– Потрібно мати всі інструменти для ремонту або ж мати можливість їх позичити. Якщо все необхідне купувати, отримаєте зайві витрати. Також витрати в подальшому можуть збільшитися, якщо на початкових етапах ремонту економити на матеріалах та робити все не належним чином, – каже Ігор. Економія 400 доларів вартує того, щоби зробити ремонт самотужки, але за умови, що поруч є людина, яка захоче допомогти і навчити. Щоправда, майстри такий ремонт обіцяли зробити за півтора тижня, а я робив його вперше і витратив півтора місяця. Зате в якості своєї роботи впевнений.
Попередній кошторис
треба помножити на 1,5
Руслан АНДРІЙЧУК навпаки ремонт двокімнатної квартири довірив майстрам. Навіть нескладні роботи, наприклад, почистити "шкіркою" і полакувати міжкімнатні двері коштує 10 доларів за метр квадратний, а таких дверей троє. Чоловік вважає, що економити потрібно на інших речах. Наприклад, із майстрами потрібно торгуватися.
– Хоча майстри і називають ціни в доларах на рівні минулорічних, але криза змусила їх стати лояльнішими. Якщо клієнт починає вагатися, майстри одразу йдуть на поступки, наприклад, починають роботу рахувати за курсом п’ять гривень або просто скидають приблизно до 30 відсотків. Хоча до крайнощів теж не варто вдаватися: дуже дешева ціна і готовність приступити до роботи вже сьогодні повинна насторожити.
Руслан, який пережив уже не один ремонт, запорукою економії вважає чіткий і детальний кошторис витратних і оздоблювальних матеріалів та послуг. Хоча на практиці попередній кошторис потрібно помножити приблизно на 1,5. Так отримаєте реальні витрати.
Якщо на стадії планування ремонту не мати чіткого уявлення про те, яким повинен бути результат, витрати зростуть. "Є чимало тонкощів, – зауважує Руслан, – наприклад, якщо спочатку знати, що будете клеїти шпалери під фарбування, а стіни не дуже криві, їх можна і не рівняти. Цупкі шпалери дефект кривизни приховають".
Та чи не найголовніше з досвіду Руслана Андрійчука: ремонт не варто робити поетапно, краще зібрати необхідну суму і зробити все одним махом. Розтягуючи оновлення помешкання, можете виявити, що загальні витрати зростуть удвічі.

Ремонтна арифметика
Опитані майстри оцінили косметичний ремонт двокімнатної квартири
в Чернівцях мінімум у чотири тисячі доларів.
Хоча верхня планка необмежена – і 10, і 20 тисяч умовних одиниць.
Основні витрати при ремонті становлять базові та оздоблювальні матеріали – приблизно 60-70 відсотків, вартість робіт – 30-40.

Правила економного ремонту
Складіть кошторис: порадьтеся з майстрами, походіть магазинами, почитайте спеціалізовані сайти
в Інтернеті.
Наймаючи майстрів, проаналізуйте пропозиції на ринку. Найдорожчі відкиньте, як і найдешевші (скупий платить двічі). Орієнтуйтеся на середню суму.
Торгуйтеся з майстрами, криза зробила розцінки гнучкішими.
Якщо не знаєте, чого хочете, і довіряєте майстрам, готуйтеся, що витрати зростуть.
Прості роботи можна виконувати самостійно, а складні – доручити фахівцям.
Використання якісних, але дорожчих матеріалів для підготовчих робіт можна розглядати як довгострокову інвестицію. Під час наступного косметичного ремонту, наприклад, основа поверхні стін і підлоги буде вже готова.
Матеріали бажано купувати в одному магазині, можна сподіватися на знижки.
Ведіть облік витрат, щоби в підсумку не виявити, що витратили вдвічі більше, ніж розраховували.
Розраховуйтеся з майстрами тільки за виконану роботу.

Поради
Матеріали потрібно купувати лише в присутності майстрів
Микола ІОРДАКІ, власник фірми з торгівлі будматеріалами:
– Дорогі імпортні матеріали для дому не завжди найкращі. Сьогодні ми зобов'язані купувати своє, освоювати нові технології і будувати заводи у нас. Чому в Україну привозять іспанську керамічну плитку, але вироблену з нашої глини? Це смішно. І якщо в магазині пропонують іспанську плитку за 69 гривень за квадратний метр, це вже не плитка, а так званий технічний клас. А вітчизняну плитку хорошої якості сьогодні можна купити за 40-60 гривень за квадратний метр. Наприклад, керамічну плитку Харківського заводу колись вважали дешевою, а тепер вона входить до середнього сегмента. Крім того, в Україні є нові заводи, збудовані за сучасними італійськими технологіями, які працюють на нашій сировині. На мою думку, невдовзі взагалі імпортувати будуть тільки ексклюзивну плитку.

Олександр МАТЯШ, архітектор:
– Значна частина витрат під час ремонту пов’язана з купівлею будівельних матеріалів. Тут можна заощадити, але не на всьому. В жодному разі не можна економити на матеріалах, від яких залежить безпека проживання в домі: електропроводка, сантехніка та труби. Також не раджу купувати дешеві складові для базових чорнових робіт (грунтівку, шпаклівку, цемент, герметик, клей для плитки тощо), потрібні для основи підлоги, підготовки стін і стелі до оздоблення, зведення міжкімнатних перегородок. А ось оздоблювальні матеріали можна купити дешевші: замість паркету використати ламінат, поклеїти дешевші шпалери, використати пластмасові плінтуси тощо. Сучасні оздоблювальні матеріали дозволяють за невеликих витрат отримати непоганий результат.

Марина, чернівчанка (робила капремонт):
– Матеріали потрібно купувати тільки разом із майстрами, які робитимуть ремонт. Вони знають, де оптимальні ціни і що буде краще конкретно для вашої квартири. Особисто я купила газовий котел і всі інші складові для індивідуального опалення заздалегідь на Калинівському ринку, скориставшись порадою продавця-консультанта. Пізніше бригада, яка встановлювала опалення, переконала поміняти вже куплені кисанові труби на мідні. "Кисан" довелося повернути на ринок і втратити в ціні, а китайські перехідники, як з'ясувалося, взагалі неякісні, назад ніхто не взяв. Крім того, для метражу кухні і вітальні мені порадили недостатню кількість ребер радіаторів.

Якщо шукаєте майстра за оголошенням
Не купуйтеся на найдешевші варіанти.
"Де можна подивитися ваші попередні роботи?" – про це потрібно неодмінно запитати. Якщо чіткої відповіді не отримаєте, кладіть слухавку.
Також варто розпрощатися, якщо майстри обіцяють почати ремонт вже завтра або обіцяють відремонтувати квартиру за два тижні.
Приватні майстри зазвичай завищують ціну щонайменше на 15 відсотків. Починайте збивати вартість вже по телефону.
Якщо ремонт намічається масштабний, майстрів повинно бути щонайменше троє-четверо. На універсальність не погоджуйтеся – таких фахівців, які роблять усе, не буває. Розпитайте про кваліфікацію майстрів і про інструменти, за допоморгою яких вони працюють.
Запитайте про гарантію. На малярні роботи це приблизно рік, на електрику, сантехнічні роботи, стяжку на підлозі – до п’яти років.

Вартість деяких послуг майстрів
у Чернівцях(за даними приватних оголошень)
Монтаж пластикової вагонки 2
Підшивна стеля
(гіпсокартон, шпаклювання,
фарбування) 11
Керамічна плитка 10-12
Штукатурні роботи 5-7
Фарбування 2
Клеєння шпалер 2
Клеєння шпалер
із фарбуванням 3-3,5
Укладання ламінату та лінолеуму 2-3
Панель із декоративної
штукатурки 5
Лакування
і циклювання паркету 2,5
Вартість вказана у доларах
за метр квадратний
16-07-2009, 11:13
Коментарів 0 Переглядів 4 996

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.