RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На ринках міста з’явилися перші кавуни та дині. І хоча продавці припрошують купити, покупці поки що ставляться до цього насторожено.
"Кавуни у липні? – перепитує мене здивовано жінка, яка саме придивлялася до прилавків. – То ж це скільки в них хімії!" Та й ціни на баштанні культури поки що кусаються: кавуни – по 3,5-5 гривень, дині – по 8-10 гривень за кілограм.
Продавці ж заспокоюють, що кавуни та дині у них цілком безпечні. Привезли їх з Херсонської області. "Там же спека – 50 градусів!" – кажуть торговці.
– Це вже другий завіз, – розповідає один із них. – Перші справді мали чимало хімії. А ці вже можна їсти.
"Таки можна їсти. Але тільки на облаштованих ринках, а не на стихійних", – кажуть у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №6 ринку "Верхній", що на вулиці Зеленій. Працівники цієї служби якість продуктів оцінюють за допомогою нітратоміру.
– От сьогодні, наприклад, з чотирьох машин, що привезли дині з Херсону, забракували три. Якісною була продукція лише в одній, вся інша – не пройшла контроль за вмістом нітратів, – розповідає Ольга ЦАПЕНКО, завідувач лабораторії. – За допустимих 90 мг/кг продукту в окремих зразках позначка сягнула 183, а то й 326! Продукцію, що не пройшла контроль, було вилучено і знищено. Тому динь завозять мало – 100-150 кг.
Щодо кавунів – то ситуація краща. Показники лабораторного нітратоміру підтвердили придатність їх до вживання. Жоден зі зразків не перевищив допустимої норми 60 мг/кг продукту. Але це ще не означає, що кавуни можна їсти всі. "Плід кавуна не повинен бути придавленим з одного боку", – застерігає пані Ольга. Бо в такому разі на місці придавлення продукт починає бродити, і таким кавуном можна легко отруїтися. На розрізі кавун повинен мати однорідне рожеве забарвлення – це свідчить про його якість. А ще краще – вимагати у продавця експертний висновок ветеринарно-санітарної лабораторії.
Досвідчені споживачі радять не купувати ранні кавуни, оскільки під час їхнього вирощування використовують селітру. Через це у кавуни швидко набирають до 10 і більше кілограмів. Але такі плоди не зовсім безпечні для вживання.
(А. Сімашова)
9-07-2009, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 2 083

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Друге пришестя … Блог Ярослава Волощука
Цю подію так очікували у світі, наче йшлося про друге пришестя Ісуса Христа
"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.