У ранніх динях – нітрати, а кавуни можна їсти

у номері / суспільство
2 095
0
На ринках міста з’явилися перші кавуни та дині. І хоча продавці припрошують купити, покупці поки що ставляться до цього насторожено.
"Кавуни у липні? – перепитує мене здивовано жінка, яка саме придивлялася до прилавків. – То ж це скільки в них хімії!" Та й ціни на баштанні культури поки що кусаються: кавуни – по 3,5-5 гривень, дині – по 8-10 гривень за кілограм.
Продавці ж заспокоюють, що кавуни та дині у них цілком безпечні. Привезли їх з Херсонської області. "Там же спека – 50 градусів!" – кажуть торговці.
– Це вже другий завіз, – розповідає один із них. – Перші справді мали чимало хімії. А ці вже можна їсти.
"Таки можна їсти. Але тільки на облаштованих ринках, а не на стихійних", – кажуть у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №6 ринку "Верхній", що на вулиці Зеленій. Працівники цієї служби якість продуктів оцінюють за допомогою нітратоміру.
– От сьогодні, наприклад, з чотирьох машин, що привезли дині з Херсону, забракували три. Якісною була продукція лише в одній, вся інша – не пройшла контроль за вмістом нітратів, – розповідає Ольга ЦАПЕНКО, завідувач лабораторії. – За допустимих 90 мг/кг продукту в окремих зразках позначка сягнула 183, а то й 326! Продукцію, що не пройшла контроль, було вилучено і знищено. Тому динь завозять мало – 100-150 кг.
Щодо кавунів – то ситуація краща. Показники лабораторного нітратоміру підтвердили придатність їх до вживання. Жоден зі зразків не перевищив допустимої норми 60 мг/кг продукту. Але це ще не означає, що кавуни можна їсти всі. "Плід кавуна не повинен бути придавленим з одного боку", – застерігає пані Ольга. Бо в такому разі на місці придавлення продукт починає бродити, і таким кавуном можна легко отруїтися. На розрізі кавун повинен мати однорідне рожеве забарвлення – це свідчить про його якість. А ще краще – вимагати у продавця експертний висновок ветеринарно-санітарної лабораторії.
Досвідчені споживачі радять не купувати ранні кавуни, оскільки під час їхнього вирощування використовують селітру. Через це у кавуни швидко набирають до 10 і більше кілограмів. Але такі плоди не зовсім безпечні для вживання.
(А. Сімашова)
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують