До редакції "МБ" зателефонувала чернівчанка Віра РОТАР і зізналася, що останній тиждень, наслухавшись про свинячий грип, боїться купувати свинину. "На травневі свята ми всією сім’єю зібралися їхати на природу, – розповіла жінка. – А який відпочинок без шашликів? Зазвичай брали свинину, а тепер сумніваємося. Донька каже, що треба купувати телятину, а зять проти, мовляв, шашлики будуть погані".
Ми вирішили поцікавитися, чи купують чернівчани свинину. Побувавши на деяких ринках та опитавши продавців і покупців, переконалися, що свинина й далі має попит.
– Свинину купують, як і раніше, – запевнила продавець Марія Іванівна. – Щоправда, після Великодніх свят було затишшя, бо люди набрали м’яса. А тепер покупців знову побільшало. Купують по кілька кілограмів на шашлики. Також купують кістки, сало і ніжки на холодець. Хоча останній тиждень люди почали більше розпитувати: вирощуємо свиней самі чи привозимо їх звідкись. Особливо бояться м’яса з інших країн. Але ми вирощуємо свиней самі, а частину закуповуємо в наших односельчан, яких
добре знаємо.
– Останній тиждень м’ясо в лабораторії ринку почали перевіряти ретельніше, – розповіла продавець пані Валентина. – Його і раніше перевіряли дуже добре, а тепер взагалі дивляться чи не на кожен шматок. Уже о 06.00 приходять контролери – як із міської, так і обласної ветеринарної служби. Можуть зайти до павільйону без попередження будь-коли.
Дві жінки оглядають свинину, запитують про ціну. Купують два кілограми м’яса по 55 гривень. "Їдемо на вихідні на пікнік, купуємо на шашлики. Свинячого грипу не боїмося, бо в нас його немає, тому будемо купувати м’ясо й надалі, – переконливо заявила Світлана. – Моя подруга працює у ветеринарній службі, вона сказала, що небезпеки немає".
Хвилин п’ять стоїть і розмірковує біля прилавка з м’ясом молодий чоловік. "Теща сказала купити три кілограми свинини на холодець, бо повинні приїхати гості. А я зустрів на ринку знайомого, який налякав мене, мовляв, не купуй свинину, бо можете захворіти. Тепер не знаю, що робити", – ділиться сумнівами. Зрештою, побачивши, що люди купують свинину, теж вибрав чималий шматок.
КОМЕНТАР
Начальник Головного
управління ветеринарної медицини в області
Борис ТОДОРЮК:
– Щоби не допустити занесення вірусу грипу свиней на територію України, Держкомітетом ветеринарної медицини заборонено ввозити живих свиней із країн, де виявлено цю хворобу: Мексики, Нової Зеландії, США, Канади, Іспанії. Спеціалісти управління ретельно відстежують походження свиней, м’ясо яких продають на ринках і в магазинах області, жорстко контролюють це. Тому м’ясо можна купувати. Якщо ж виникнуть якісь сумніви, телефонуйте на "гарячу" лінію 4-75-73.
Надія БУДНА
4-05-2009, 12:45
0
1 855