П’ятого жовтня у Чернівцях відбулося перше свято традиційних кухонь місцевих національних громад – української, польської, російської, єврейської, румунської тощо. Організатори обіцяли, що гості свят зможуть безкоштовно скуштувати чимало страв. На святі української кухні на Центральній площі було сім наметів, у яких відвідувачам пропонували сало, вареники, домашню ковбасу. На кожній страві були цінники: сто грамів сала пропонували за три гривні, кишки – за чотири гривні, порцію вареників – за десять, а сто грамів самогону – за п’ять.
На святі польської кухні особливого розмаїття традиційних страв не було. На вулиці О. Кобилянської стояв лише один столик. Пропонували пиріжки з м’ясом за дві гривні, раки – за п’ять гривень і курку фаршировану по-варшавськи за 70 гривень.
Російська кухня, яка розмістилася на вулиці О. Кобилянської, пропонувала скуштувати страви безкоштовно. Тут приготували для всіх охочих кашник рисовий з ізюмом і сметаною, картопляні і рибні котлети, завиванець з м’ясом, млинці з сиром та квас. Поруч була представлена й корейська кухня – рис з овочами, мідії у солодкому соусі, капуста чімчі, суші.
Єврейську традиційну кухню можна було скуштувати біля приміщення товариства "Хесед Шушана", що на вулиці Челюскінців. Окрім традиційних страв, була й традиційна єврейська музика, тож тут було найвеселіше. А всі охочі могли скуштувати фаршировану рибу, маци-бабу, печінковий паштет, форшмак, яблука з медом.
Із Театральної площі у Народний румунський дім перенесли і румунську кухню. Відвідувачів годували мамалигою з бринзою та голубцями.
Людмила ОСАДЧУК
7-10-2008, 10:21
0
2 371