Усі овочі та фрукти зараз потрібно не просто мити, а обдавати кип’ятком. Такі поради дають фахівці, оскільки встановити, чи викопали картоплю й буряк у підтопленому районі області, практично не можливо. Крім того, овочі і фрукти вирощують і в інших підтоплених областях України.
– У продавця на ринку повинен бути експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, – наголошує Ірина СМОЛЯК, начальник міського управління ветеринарної медицини, головний державний ветеринарний інспектор Чернівців.
У документі має бути зазначено прізвище продавця та безліч лабораторних показників, які доводять – ці овочі і фрукти можна споживати, але місця, де вирощено продукцію не зазначено. “Це не передбачено”, - зауважує Ірина Смоляк.
Тому бути цілком впевненим, що купуєте продукцію з району, що не потерпів від стихії, неможливо. Цього ніхто не доведе. Випадків інфекційних захворювань через воду, що розмивала і цвинтарі, і сміттєзвалища не зафіксовано, але профілактику лікарі не просто рекомендують, а наголошують на ній. Наприклад, кавуни та дині взагалі потрібно мити з милом, а воду кип’ятити 20 хвилин. (М. Карасьова)
14-08-2008, 12:19
0
1 789