RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Строєм – до Європи


У неділю влада зібрала на Центральній площі 10 тисяч людей – бюджетників та чиновників, які мали підтримати євроінтеграційний курс Януковича. Мітинг опозиції проводити не дозволили.

Майже 10 тисяч людей (за різними оцінками від 8 до 13 тисяч) зібралося в Чернівцях на Центральній площі 3 листопада на мітинг, який назвали "Буковинське віче-2013". Прийшли й приїхали представники всіх районів області, громадських і національно-культурних організацій.

Під час театралізованого дійства до віча звернулися славетні історичні постаті історії краю: Лук’ян Кобилиця, Юрій Федькович, Ольга Кобилянська, Сидір Воробкевич у виконанні акторів муздрамтеатру імені О. Кобилянської.
Представники влади та громадськості закликали буковинців знову зробити історичний вибір та задекларувати прагнення жити в родині європейських народів.

Бюджетники, звезені з районів, – за Європу і ЄС

Учасники віча підтримали стратегічний курс на євроінтеграцію України та ухвалили звернення до українського народу, Президента України Віктора Януковича й керівників ЄС і держав-членів ЄС.

Український народ закликали "сприйняти ідею інтеграції України до Європейського співтовариства як магістральний шлях розвитку нашого суспільства та держави, підтримати зусилля влади на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом"; Президента Віктора Януковича – "до подальшого провадження політики, спрямованої на підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а в стратегічній перспективі – на входження України до складу ЄС як повноправного члена цього співтовариства"; керівників ЄС – підписати угоду та подати чіткий сигнал Україні щодо перспективи її повноправного членства в Євросоюзі.

Мітинг було приурочено 95-й річниці Буковинського віча. Нагадаємо, 3 листопада 1918 року в Чернівцях відбулися багатотисячні збори возз’єднання Північної Буковини з українським населенням із Західноукраїнською Народною Республікою та подальшу злуку з "Великою Україною". Однак 11 листопада 1918 року королівська Румунія всупереч волевиявленню Буковинського народного віча захопила всю Буковину разом із Чернівцями.

– Як і майже століття тому ми, буковинці, а слідом за нами й уся Україна, маємо виявити свою суверенну волю та твердо сказати: Україні бути в Європі, а Європі бути в Україні! – сказав на мітингу голова ОДА Михайло ПАПІЄВ і запропонував відзначати 3 листопада як День європейської Буковини.

Після завершення мітингу Михайло Папієв запевнив, що організацією заходу та підвезенням людей займалася не влада, а винятково громадські організації.

За його словами, віче не фінансувалося з державного чи місцевих бюджетів, а повністю відбулося завдяки народній ініціативі. Зокрема не було задіяно для підвезення людей жодного шкільного автобуса.

– На віче прибули делегати від усіх населених пунктів, громадських організацій і національно-культурних товариств нашої області, – сказав перший заступник губернатора Георгій ГАЛИЦЬ (він же голова оргкомітету із проведення віча-2013, – авт.). – На мій погляд, ця подія матиме історичне значення для нашого краю та України в цілому.

Також він зазначив, що третього листопада на Центральній площі Чернівців зібралася найбільша кількість людей за весь час проведення будь-яких політичних заходів у столиці нашого краю.

Пересічні учасники мітингу все-таки підтримували євроінтеграцію, дружно піднімали руки, але не надто відзначалися ентузіазмом у спілкуванні зі ЗМІ.

Від опозиції площу "зайняли" молоді регіонали

Облорганізація ВО "Батьківщина" вирішила 3 листопада провести свій мітинг на Центральній площі з нагоди 95-ї річниці віча, але отримало відмову Чернівецької міськради. У відповіді на звернення йшлося, що площа вже зайнята – свій захід впродовж 24 годин взялася проводити молодіжна організація Партії регіонів.

Народний депутат від опозиції Максим БУРБАК заявив, що віче ініціював голова ОДА Михайло Папієв.

За даними опозиціонера, райони отримали рознарядки забезпечити 3 листопада на мітингу в Чернівцях по 500-600 людей, яких привезуть шкільні автобуси.

– Буковинці й так є європейцями, їх не треба агітувати за вступ до ЄС, – вважає депутат. – Краще нехай влада агітує мешканців Сходу України, Криму. У нас віче треба проводити, але з іншими питаннями. Наприклад, із чим ми йдемо до Європи, чи виконуємо їхні вимоги, зокрема щодо припинення політичних переслідувань і звільнення політв’язнів.

Інший нардеп-опозиціонер Андрій ПИШНИЙ назвав мітинг проплаченим.

"Проплачений мітинг, який організовано за вказівкою ПР, не має нічого спільного з Буковинським віче. Це дискредитація тієї історичної події, яка була 95 років тому", – написав він у своєму блозі.

Додамо, що політичну акцію на Буковині не вперше пропонують назвати гучним словом "віче". Так у жовтні 2009 року напередодні виборів президента в Чернівцях було проведено збори громадськості, які назвали "вічем". На ньому були присутні представники всіх районів, лікарі та вчителі, митці та підприємці, керівники національно-культурних товариств. Тоді збори-віче задекларували свою підтримку президенту Віктору Ющенку та закликали всі патріотичні сили об’єднатися довкола нього на виборах заради майбутнього країни. Результати виборів відомі.
Ігор ДОВГАНЬ
5-11-2013, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 2 359

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги