RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Закінчився термін реєстрації кандидатів у мажоритарних виборчих округах до обласної ради. Як повідомили в обласній виборчій комісії, за половину складу ради (52 мандати, – авт.) боротимуться 29 партій, а на інші 52 місця претендують понад 500 мажоритарників.

Найбільше кандидатів зареєструвалося на округах №№50 та 51 Чернівців – по 25 та 22 відповідно. В окрузі №50 кого лишень немає – і лідер обласного "Фронту змін" Максим Бурбак, і проректор ЧНУ Тамара Марусик чомусь від Партії зелених України, і колишній начальник управління освіти міськради, а нині заступник голови обкому профспілки працівників освіти Богдан Чортик від Народної партії, і навіть двоє співачок: дочка підприємця Раїси Церковник Інеса Сайгашева від "Батьківщини" та дочка кандидата у мери міста Василя Забродського Юлія Забродська-Акинджі від Республіканської партії України.

Ректор та проректори – у депутати

Мешканці Першотравневого району Чернівців (округ №51) обиратимуть між лікарями, науковцями та міліціонерами. Серед претендентів – головний лікар обласного наркодиспансеру Віктор Самсонюк від "Батьківщини", начальник обласного бюро судово-медичної експертизи Віктор Бачинський від Народної партії, начальник обласної міліції Микола Харабара від Партії регіонів, головний лікар центру "Прозріння" Анатолій Совва від "Фронту змін", проректор із наукової роботи БДФА Валерій Євдокименко від "Третьої сили", заступник генерального директора ТОВ "Машзавод" Михайло Беккер від "Нашої України".

На третьому за кількістю кандидатів окрузі в місті Чернівці (№49 – у межах від річки Прут до проспекту Незалежності) балотуються ректор ЧНУ Степан Мельничук від "Нашої України", головний лікар обласної лікарні Володимир Ушаков від Партії регіонів, колишній президент НТКУ Василь Ілащук від "Єдиного центру", доцент ЧНУ Ярослав Курко від "Фронту змін".

До обласної ради йдуть голови райдержадміністрацій

Серед округів у районах області найбільше кандидатів назбирав округ №23 Кіцманського району (села Берегомет, Дубівці, Шипинці, Мамаївці, селище Лужани). Тут змагаються президент ФСК "Буковина" Василь Орлецький від Партії регіонів, настоятель собору Святої Параскеви Микола Семелюк від "Свободи", шеф-редактор газети "Час" Петро Кобевко від Української народної партії, доцент ЧНУ Михайло Чучко від "Третьої сили". У гірських районах області висуваються голова Вижницької РДА Олег Унгурян від Партії регіонів (округ №1 – Виженка, Чорногузи, Вижниця), директор підприємства "Саторі" (співвласник комплексу "Мигово") Сергій Герасимов від "Фронту змін" (округ №3 – Берегомет, Долішній Шепіт, Мигове), голова Путильської РДА Василь Сафроняк від Партії регіонів (округ №29 – Путила, Киселиці), колишній заступник голови ОДА Олександр Грушко від "Нашої України" (округ №32 – Усть-Путила, Довгопілля, Конятин, Яблуниця).

Лікарі змагатимуться з підприємцями

Заступник губернатора Франц Федорович (Партія регіонів) змагатиметься з хірургом Сторожинецької районної лікарні Василем Палієм ("Громадянська позиція") на окрузі №37 – (Сторожинець, Буденець, Верхні Петрівці). А головний лікар Сторожинецької районної лікарні Матвій Плегуца (Партія регіонів) буде конкурентом підприємцю, колишньому членові "Батьківщини" Раїсі Церковнюк (тепер іде на вибори від "Фронту змін") на виборчому окрузі №39 (Банилів-Підгірний, Бобівці, Комарівці, Стара Жадова). У Заставнівському районі висуваються голова правління ВАТ "Електронмаш" Михайло Березовський (від Партії регіонів), округ №13 – Кострижівка, Бабине, Хрещатик, Репужинці, Василів), а також заслужений артист України Іван Дерда (від "Батьківщини", округ №14 – Веренчанка, Кадубівці, Товтри).

Екс-заступникам – по району

У Кіцманському районі на виборчому окрузі №21 (села Киселів, Іванківці, Оршівці) мандат депутата хоче здобути колишній заступник голови ОДА, колишній член "Нашої України", а тепер член партії "Пора", начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Борис Баглей. Із ним на окрузі змагатиметься колишній заступник міністра юстиції Микола Шупеня від партії "За права людини". Ще один колишній заступник губернатора, а тепер голова Кіцманської РДА Єлизавета Пушко-Цибуляк балотується від партії "За права людини" на окрузі №24 (Брусниця, Нижні та Верхні Станівці, Глиниця, Стрілецький Кут). Її колишній колега, а тепер начальник управління Держкомзему в області Віталій Усик від "Нашої України" висувається у Хотинському районі на окрузі №44 (Керстенці, Недобоївці, Зарожани).

Журналіст проти бізнесмена

У селах Остриця, Годинівка, Цурень Герцаївського району на окрузі №7 балотується директор підприємства "Колос" Ігор Кібіч від "Нашої України". У селах Динівці, Рингач, Припруття Новоселицького району на округ №27 йде генеральний директор ТОВ "Роднічок" Іван Семенюк (Партія регіонів). Конкуренцію йому складатимуть директор програм радіо "Буковина" Тетяна Смолдирева ("Фронт змін") та пенсіонер, заслужений лікар України Іван Паламар ("Батьківщина"). Начальник управління АПК в області Олег Надточій (від Партії регіонів) також балотується у Новоселицькому районі на окрузі №26 – Чорнівка, Топорівці, Рідківці, Магала, Бояни, Зелений Гай. Генеральний директор підприємства "Круїз-2000" Ігор Кіреєв від "Батьківщини" йде на виборчий округ №25 – Тарасівці, Маршинці, Новоселиця. А начальник управління освіти і науки ОДА Михайло Бауер висувається від Партії регіонів у Глибоцькому районі на окрузі №11 – Тереблече, Опришени, Валя Кузьмин.

У Новодністровську балотуються гідроенергетики

У Кельменецькому районі на окрузі №18 (села Дністрівка, Бузовиця, Грушівці) кандидатом у депутати від Партії регіонів висувається директор ТОВ "Дністрові Роси" Василь Телешман. Із ним змагатиметься виконавчий директор обласної асоціації автомобільних перевезень Анатолій Жураковський від ВО "Батьківщина". Колишній ректор БДМУ Василь Пішак іде від "Нашої України" на виборчий округ №36 у Сокирянському районі – Шебутинці, Братанівка, Кормань, Кулішівка, Шишківці.

Виборчі округи у Новодністровську представляють працівники гідроенергетичної галузі. Так, від "Нашої України" на округ №45 іде директор ТОВ "Енергопром" Віктор Філіпець, від партії "Батьківщина" на округ №46 – заступник директора філії "Дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС ВАТ "Укргідроенерго" Василь Дейнеко, від Партії регіонів на округ №47 – директор Дністровської ГЕС ВАТ "Укргідроенерго" Володимир Шевчук, на округ №48 від Комуністичної партії – заступник директора Дніпровського каскаду ГЕС і ГАЕС Василь Гринь та від Партії регіонів – директор ТОВ "Будмонтажсервіс" Олександр Гандзюк. Конкуренцію в окрузі №48 гідробудівцям складе В’ячеслав Добровольский – президент фірми "Техно", якого висунула "Наша Україна".

Коментар

Ігор БАБЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій:
– Викликало подив те, що деякі політичні партії мають по троє представників у виборчих комісіях, а на округи виставили мало кандидатів. Наприклад, Комуністична партія має 21 представника в обласній та у шести районних виборчих комісіях, а на 52 мажоритарні округи виставила лише 15 кандидатів. Є підозри, що тут застосовують виборчу технологію. Добре із представленням кандидатів на виборчих округах до обласної ради впоралися Партія регіонів (виставила 50 кандидатів), "Фронт змін" (52 кандидатів), "Батьківщина" (41 кандидат), "Наша Україна" та Народна партія (по 40 кандидатів). Дивним виглядає те, що один із кандидатів на окрузі №40 у Сторожинецькому районі очолює одну політичну силу в області, а йде на вибори від іншої. На виборчих округах у Новодністровську висунулися не так багато кандидатів, як припускали. Натомість у Чернівцях округи найчисленніші за кількістю кандидатів. Тут буде найзапекліша боротьба.

Думка
Папієв фактично призначив голову облради

Судячи з переліку осіб, яких обласній організації Партії регіонів вдалося виставити на мажоритарних округах до облради, її лідер і голова ОДА Михайло Папієв не матиме особливих проблем зі встановленням повного контролю над обласною радою. Фракція Партії регіонів матиме досить численну фракцію переважно завдяки мажоритарним округам. А якщо врахувати, що серед мажоритарників від інших політичних сил (і провладних, і підставних, і нібито опозиційних) переважають або великі бізнесмени, або підлеглі Папієва по роботі, або представники бюджетних установ, то губернатор отримає цілком лояльну, навіть дружню до себе раду. У таких умовах рішення про фактичне призначення голови та заступника голови облради фактично прийматимуть не у сесійному залі, а в кабінеті губернатора. Група опозиції буде невелика – не більше 30 депутатів від складу ради. Політичні "одобрямси" на підтримку єдино правильного політичного курсу Януковича голосуватимуть на "ура". А відсутність політичної позиції прикриватимуть необхідністю "захисту інтересів громад, ремонту доріг і дитсадків" тощо. А як же роль крайового парламенту як демократичної інституції і контролера дій і рішень ОДА? Про це можна буде забути – до зміни політичної кон’юнктури. Після цього більшість депутатів перебіжить під крило іншого політичного патрона – вже не синьо-білого, а, наприклад, якогось сіро-бурого. Бо при збереженні свого бізнесу і посад політичні принципи ролі не грають. (О. Мостіпака) 
14-10-2010, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 3 939

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.