RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Агітаційна кампанія на місцевих виборах стартує з восьмого жовтня. Кореспондент "МБ" вирішив дізнатися, скільки можна заробити, розповсюджуючи агітки і безплатні партійні "бойові листки". Вдавши із себе бідного студента, я побував у шести обласних партійних осередках. І у кожному з них намагався влаштуватися на роботу чи то агітатором, чи то спостерігачем під час виборів.

"Будеш роздавати листівки за сто гривень на день"

Першим штабом партії, який я відвідав, був "Фронт змін". Осередок молодої політичної сили знаходиться на першому поверсі новобудови, що на вулиці Суворова. Інтер’єр приміщення досить модерний: у кабінетах сучасний ремонт, біля однієї зі стін кабінету – велика ширма з логотипом партії. Столи офісу "ламаються" від комп’ютерної техніки. Підходжу до одного з партійців. Кажу, що хочу зайнятися агітацією.

– Поки що не набираємо агітаторів, бо займатися цим дозволили лише із сьомого жовтня, – каже чоловік. – Якщо хочеш, я тебе запишу до списку агітаторів, а пізніше зателефоную.

Залишаю свої контакти чоловікові з осередку "Фронту змін". Запитую, яка оплата.

– Усе залежить від того, де ти будеш працювати. Якщо роздаватимеш агітаційні листівки біля намету, зможеш отримувати і по сто гривень на день. Пізніше, якщо ми побачимо, що ти відповідально ставишся до роботи, зможеш стати спостерігачем під час виборів. Там, відповідно, зможеш заробити більше – 200 гривень за один день.

Наступним осередком партії, куди я намагався влаштуватися на роботу, був штаб "Сильної України". Офіс осередку знаходиться на місці колишнього штабу "Фронту змін" – на вулиці Головній, 111. У кабінеті представництва партії мене зустрічає дівчина, яка одразу ж записує мій номер телефону. Працівниця штабу енергійно та голосно розповідає про те, якими будуть мої обов’язки під час агітації. Після запитання, скільки я зароблятиму за виконану роботу, інтонація дівчини стихає.

– Скажу чесно: під час минулих виборів ми агітаторам платили більше, – майже пошепки каже дівчина. – Працювати вам доведеться три-чотири години на день. За це будете отримувати 30-50 гривень. Цього року спостерігачам на виборах платитимемо 80 гривень, а членам комісій – 120. Проте, якщо вам відомо, останні будуть отримувати ще й додаткові кошти від держави.

"Це поклик душі чи бажання заробити гроші?"

Інтер’єр офісу "Нашої України" на Головній, 27, не такий сучасний, як приміщення двох попередніх штабів. Хоч кабінети досить просторі, проте стіни обшарпані, старі двері риплять. Підходжу до двох чоловіків, перебиваю їхню бесіду.

"Я б хотів агітувати за "Нашу Україну", – кажу одному з них. Чоловік, якому приблизно п’ятдесят років, здивовано глянув на мене. "Ви хто?" – майже грізно спитав він. "Студент", – відповідаю. "Це поклик душі чи банальне бажання заробити гроші?" – запитує він мене. Вдаю, ніби розгубився, похиливши очі вниз. Чоловік, не почувши моєї відповіді, повторює своє запитання: "Я чітко запитую: це поклик душі чи ви просто хочете заробити гроші?" Відповідаю партійцю, що хочу працювати за ідейними переконаннями. "Скільки ти із собою приведеш надійних друзів, які агітуватимуть?" – запитує чоловік. Відповідаю, що п’ятьох. "Невже у тебе так мало друзів?" – "дожимає" мене працівник партійного осередку. "Ви ж самі сказали – надійних!" – відповідаю.

Партійний працівник розповідає, що робота їхніх агітаторів полягає в тому, що потрібно кидати листівки до поштових скриньок чернівчан. На думку чоловіка, розповсюдження агітаційної продукції на вулицях та площах міста неефективне: агітатори можуть просто викинути листівки до сміттєвих урн. Партійний працівник каже, що мою роботу контролюватимуть, а за один робочий день я отримуватиму 50 гривень. Оплачувати мою роботу партієць пообіцяв щодня після її виконання.

– Якщо ви в день виборів залишитеся у місті, зможете підзаробити, працюючи спостерігачем, – каже чоловік. – Але це дуже відповідальна робота. За одну добу роботи ви зможете отримати 200 гривень.

Коли кореспондент "МБ" прийшов до штабу міськорганізації партії "Батьківщина", що знаходиться у ляльковому театрі, дівчина, яка працює заступником голови штабу, теж записала мої дані. Розповіла, що розповсюдження агіток оплачуватиметься від п’ятдесяти до ста гривень за кілька годин роботи на день. Спостерігачам під час виборів "Батьківщина" платитиме 200 гривень.

Не вдалося з’ясувати, скільки збираються платити за агітаційну роботу дві політичні сили – Партія регіонів та Українська народна партія. Чи то через брак коштів, чи то ще через якісь причини обидва штаби поки що не набирають на роботу агітаторів. Сказали прийти за тиждень.
Микола КОБИЛЮК
7-10-2010, 11:24
Коментарів 0 Переглядів 2 607

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.