RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Польща прощається із загиблими в авіакатастрофі під Смоленськом президентом Лєхом Качинським, його дружиною Марією та іншими високопосадовцями. Лєх Качинський планував відвідати Катинський цвинтар під Смоленськом, де 1940 року енкаведисти розстріляли декілька тисяч польських офіцерів.

"Тепер час для скорботи і доброї пам’яті"
У Польщі триває траур. Повноваження президента виконує голова сейму Польщі Броніслав Коморовський. Протягом 14 днів він повинен оголосити нові президентські вибори. Кореспондент "МБ" зв’язалася із міжнародним оглядачем "Газети виборчої" (Варшава) Костянтином ГЕБЕРТОМ.

– Яка атмосфера зараз у Польщі?

– За життя президент Качинський не був популярним: його позитивно оцінювало менше третини поляків. Його критикували за авторитаризм, поділ суспільства, пошуки уявних ворогів, погані відносини з сусідами, анахронічне уявлення про Польщу. Однак після смерті він перетворився – і справедливо – з критикованого політика на символ Вітчизни, міченої страшною катастрофою під Смоленськом. "Лєх Качинський позначив польську історію всією своєю біографією. Історики підіб’ють підсумки його звершень. Тепер ще не час для виважених оцінок. Тепер час для скорботи і доброї пам’яті", – написав Адам МІХНІК, в минулому запеклий критик президента. Подібна атмосфера панує у всій Польщі, яка оголосила тижневу жалобу. У Варшаві сотні тисяч людей чекали вздовж траси на катафалк, а потім покладали квіти перед президентським палацом і в інших місцях столиці. Суспільна атмосфера нагадує де в чому 1989 чи 1980 роки, але замість радості панує глибокий смуток.

– Як трагедія позначиться на політичній ситуації у Польщі?

– Попри те, що 96 жертв смоленської катастрофи належать до цвіту польської політичної еліти, держава функціонує справно: про кризу не йдеться. Згідно з Конституцією, обов’язки трагічно загиблого президента виконує голова нижньої палати парламенту Броніслав Коморовський із владної "Громадянської Платформи". Протягом двох із половиною місяців за його указом повинні відбутися нові вибори. Промовистим жестом з його боку стала пропозиція, щоби дату цих виборів визначили опозиційні партії. Також Коморовський пообіцяв звести свою діяльність на місці глави держави лише до необхідного мінімуму, щоби не викликати враження, ніби він хоче скористатися трагічною ситуацією: як відомо, президент Качинський за підтримки опозиційної ПіС його брата Ярослава був гострим критиком "Громадянської Платформи".

Виграти може голова нижньої палати Сейму
– У кого є шанси виграти президентські вибори?

– Становище Коморовського є досить незручним, адже він є кандидатом у президенти від "Платформи". Якщо вірити опитуванням, він міг би виграти у другому турі. Тепер, коли під Смоленськом загинуло двоє найсерйозніших його опонентів (сам президент Качинський, який цими днями мав оголосити своє рішення про участь у виборах, і кандидат від СЛД Єжи Шмадзінський), Коморовський може виграти вже в першому турі. Незрозуміло, хто візьме участь від ПіС: найприроднішим кандидатом є Ярослав Качинський, але він дуже пригнічений смертю брата і невідомо, чи вистачило би йому сил на кампанію. Крім того, у нього надто значний "негативний електорат". Якщо не він, то, мабуть, партію представлятиме молодий політик Збігнев Зьобро, але він не має великих шансів.

Ольга ГНІДАН


Довідка

Лєх Качинський політичну діяльність розпочав 1977 року – з роботи в підпільному Комітеті громадянського опору.
Один із організаторів структур профспілки "Солідарність".
Після запровадження військового стану 1981 року був інтернований на 11 місяців.
Після повалення комуністичного уряду був міністром у Канцелярії Президента Лєха Валенси та в Бюро національної безпеки.
Голова Верховної контрольної палати Республіки Польської. Викладав трудове право в університеті у Варшаві.
Працював міністром юстиції, Генеральним прокурором Польщі. Був головою партії "Право і Справедливість".
Перед тим, як 2005 року стати президентом, був три роки мером Варшави.
15-04-2010, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 4 125

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.