RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фільми Івана Миколайчука, музика Володимира Івасюка… Легендарне українське мистецтво з буковинським корінням. Наскільки воно популярне нині і де його можна придбати? Кореспондент "МБ" побувала у чернівецьких крамницях та відділах, де продають фільми та музику. Шукала українську класику і цікавилися, чи купують її.

Виявляється, наше мистецтво живе навіть в Інтернеті.

"Популярна українська документалістика"

– А можна у вас купити фільми Івана Миколайчука? – запитую у крамниці з продажу фільмів та музики біля Центральної площі Чернівців.

– Можна, обирайте улюблений фільм. Якщо його немає у магазині, робіть замовлення, і завтра уже переглядатимете улюблену стрічку, – пояснює продавець. – Можливо, я вам покажу не лише фільми Івана Миколайчука? Дивіться на асортимент, бо класичне українське кіно різноманітне, і я сама з друзями часто дивлюся різні картини. Дуже популярний документальний цикл "Історія українських земель", рекомендую.

На стенді розглядаю диски з українським кіно, серед них – "Запорожець за Дунаєм", "Сватання на Гончарівці", "Мартин Боруля". Це стрічки із серії "Українське кіно українською мовою". Вартість – 40-50 гривень.

– Вчора продали "Білого птаха з чорною ознакою" та "Наймичку", – продовжує продавець.

– Я би також хотіла придбати "Білого птаха з чорною ознакою", – зауважую.

– Не проблема, робіть замовлення і вже наступного дня отримаєте диск, – відповідає дівчина. – Коли святкували 70-ліття Івана Миколайчука, дуже багато купили його фільмів.

– А хто купує? – уточнюю.

– Молодь, старші, туристи і дуже багато людей з діаспори. Та й подарунок це модний.

У крамниці мені також пропонують українське кіно напрокат, наприклад, стрічки "Пропала грамота", "Вечори на хуторі поблизу Диканьки"…
У відділі з музикою, на полицях бачу альбоми у форматі CD та MP3 із музикою Миколи Гнатюка, Гриця Драпаки, Раїси Кириченко, Павла Дворського, Володимира Івасюка.

– У нашому місті Володимир Івасюк – це справді легенда, – каже консультант. – Його хіти слухають, купують, дарують, колекціонують.
Звертаю увагу на диск "Музика української естради 50-х років". Мені одразу кажуть, що є серія і 60-х, і 70-х років… Також приймають музичні замовлення.

– Колись українські фільми та музика були більше на поверхні, їх показували масово: концерти, сеанси у кінотеатрах, трансляції по телевізору... Нині це усе перейшло у приватний перегляд, – зауважує консультант. – І це свідчить, наскільки люди за власним бажанням купують національне мистецтво. На щастя, українське купують і шанують. Є навіть люди, які шукають ексклюзив – із такими замовниками працюємо окремо.

Ще у двох чернівецьких крамницях мені запропонували фільми студії імені Довженка, музичний фільм "Де смереки стрункі" за 35 гривень, документальну стрічку "Три любові Степана Бандери" та серію "Українське кіно українською мовою" (50 гривень за стрічку).
У культурно-мистецькому центрі "Українська книга" навіть знайшла українські мультфільми. Диск, на якому є вісім мультфільмів, коштує 40 гривень. Серед мультфільмів – "Котик та Півник", "Таємниця Країни Куниць", "Чарівний горох" тощо.

За 45 гривень можна купити диск "Все про козаків", "Енеїда" (за мотивами поеми Івана Котляревського).

Трапляється, що скачують з Інтернету і продають

Продавці у чернівецьких крамницях кажуть, що українськими кіно та музикою постійно цікавиться приблизно 20 відсотків покупців. Однак ця цифра ні про що не говорить, адже дедалі частіше фільми скачують з Інтернету. На спеціалізованих форумах кореспондентові "МБ" за хвилин сім скинули більше двадцяти посилань на сайти, із яких можна скачати чи подивитися в он-лайні українське класичне кіно чи послухати музику.

Тут же, на форумах, знайшла відповідь на інші запитання. У деяких крамницях на поличках не побачила жодного класичного українського фільму чи альбому Володимира Івасюка. Однак продавці зауважували, що протягом двох днів "кіно буде". Тобто є люди, які з Інтернету качають українські фільми, замовляють до них упаковку і, власне, це і є виконанням замовлення. Звісно, тут порушується авторське право. Тож краще купувати фільми у перевірених спеціалізованих магазинах чи дивитися в Інтернеті і не робити "фальшивого" замовлення.
Продавці спеціалізованих крамниць кажуть, що Інтернет відчутно вдаряє по продажу кіно та музики. Однак завжди будуть люди, які хочуть прийти у магазин, поговорити з експертом і купити продукт. Це стосується і "купівлі українського мистецтва" – люди радяться, обговорюють,
а потім купують... Тим більше, що за словами продавців, вдома стало модним тримати добірку українського класичного кіно та музики.
Валерія Чорней
4-07-2011, 10:06
Коментарів 0 Переглядів 2 057

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.